Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Centrul de Management al Deşeurilor de la Remetea ar putea fi funcţional până la finele anului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Centrul de Management al Deşeurilor de la Remetea ar putea fi funcţional până la finele anului
Centrul de Management al Deşeurilor de la Remetea ar putea fi funcţional până la finele anului

Centrul de Management al Deşeurilor de la Remetea ar putea fi funcţional până la finele anului

  • Preşedintele CJ Harghita: „Construim un judeţ verde, orientat spre viitor”

A fost publicată o nouă achiziţie publică referitoare la delegarea prin concesiune a activităţii de operare a depozitului de deşeuri şi a instalaţiilor de tratare a deşeurilor din cadrul Centrului de Management Integrat de la Remetea, informaţia şi detaliile referitoare la aceasta fiind prezentate, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Inaugurat cu fast şi recepţionat în mai 2016 în prezenţa fostului ministru al mediului Borbely László şi a senatorului Tánczos Barna, Centrul de Management al Deşeurilor de la Remetea, o investiţie de aproximativ 164 de milioane de lei, a fost lăsat în paragină până în 2020. Mai multe lucrări au fost recepţionate fără atenţia cuvenită, ulterior constatându-se că sunt nenumărate lipsuri. În aceste condiţii, punerea în funcţiune a Centrului nu a fost posibilă, impunându-se remedierea neajunsurilor şi refacerea caietului de sarcini.

„Din nefericire, nu a fost conservat nimic. De exemplu cele 36 de maşini au devenit nefuncţionale, bateriile s-au uzat, s-au scurtcircuitat, deteriorând şi sistemul de comandă al maşinii. Acum trebuie reparate pe cheltuiala Consiliului Judeţean. Nici pentru utilaje nu s-a asigurat mentenanţa necesară”, a relatat Incze Csongor, administratorul public al judeţului Harghita.

În urmă cu mai bine de un an, actualul administrator public al judeţului a fost delegat să preia frâiele şi împreună cu echipa de specialişti din subordine a reuşit să rezolve problemele, pentru a putea fi organizat procesul de licitaţie în vederea atribuirii contractului de administrare a Centrului de Management al Deşeurilor din judeţ.

Astfel, luni, 11 iulie, a fost publicat anunţul privind atribuirea Contractului de Concesiune a Serviciilor de operare şi administrare a depozitului de deşeuri conform, a staţiilor de sortare pentru sortarea deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare, inclusiv deşeurile din ambalaje, a staţiei de compostare a deşeurilor biodegradabile colectate din judeţul Harghita aflate în localitatea Remetea şi managementul staţiei de sortare Sânsimion, în cadrul Proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita”.

„Licitaţia este pusă pe platforma publică de achiziţii publice SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant – care înlocuieşte SEAP – n.a.), aşadar acum aşteptăm ofertanţi care să vină să administreze şi să pună în funcţiune Centrul”, a declarat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Incze Csongor a vorbit şi despre alte neajunsuri cauzate de modul în care a fost preluată această investiţie şi abandonarea investiţiei mai bine de şapte ani.

„Suntem la sfârşitul unui drum lung şi greu şi la începutul unuia şi mai lung şi mai greu. Trebuie să ştiţi că am avut o contestaţie în 2020, depusă de firma de salubritate HURON, care a formulat 136 de observaţii. În urma acesteia am decis să refacem şi să îmbunătăţim caietul de sarcini de la zero. A trebuit să obţinem mai multe acorduri de la diferite ministere, care lipseau; am reuşit să obţinem avizele care ne lipseau şi am recalculat sumele necesare funcţionării Centrului de gestionare a deşeurilor de la Remetea, pentru că suma propusă iniţial a fost calculată greşit. Când am refăcut calculele, am observat că vechile calcule ar fi produs o pierdere de circa 1,5 milioane de euro pe an, ceea ce ar fi însemnat că peste trei luni sau o jumătate de an am fi fost nevoiţi să mărim preţurile minime la dublu faţă de cele iniţiale. Altminteri, firma care ar fi concesionat gestiunea activităţii de operare a Centrului ar fi intrat în faliment”, a explicat Incze Csongor.

Potrivit sursei citate, în cazul Centrului de gestionare a deşeurilor de la Remetea se au în vedere două contracte: unul pentru funcţionarea centrului şi al doilea pentru colectarea deşeurilor menajere. În cazul colectării deşeurilor, fiecare unitate administrativ-teritorială trebuie să adopte caietul de sarcini, şi abia după aceea procedura de licitaţie poate fi încărcată pe SICAP.

„Acum suntem la finalul pregătirii caietului de sarcini şi sperăm că peste câteva săptămâni îl vom putea trimite către comunele şi oraşele noastre, care vor avea la dispoziţie o lună să îl adopte. Apoi putem porni şi licitaţia pentru colectarea deşeurilor. Trebuie să ştiţi că sistemul nostru poate funcţiona doar cu cele două contracte împreună, separat nu. La Remetea vom permite colectarea şi depozitarea doar a deşeurilor menajere neindustriale din judeţ. Acolo avem o staţie de sortare cu capacitatea de 15.200 de tone/an, dar mai avem o staţie de sortare la Sânsimion cu o capacitate de 5.700 de tone/an. Iar staţia de compostare are o capacitate de 23.600 de tone pe an”, a precizat Incze Csongor.

Întregul sistem a fost proiectat pentru tratarea a 100.000 de tone de deşeuri pe an, însă conform datelor oferite de Agenţia pentru Protecţia Mediului, în judeţul Harghita se produc anual în jur de 64.000 de tone de deşeuri menajere.

Termenul acordat pentru depunerea ofertelor în vederea administrării Centrului de Management al Deşeurilor de la Remetea expiră la data de 13 septembrie, ora 16:00, iar durata contractului va fi de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire cu doi ani şi cinci luni în cazul în care nu se va putea organiza o nouă licitaţie.

Valoarea totală estimată a Contractului de concesiune de servicii pentru o perioadă de cinci ani, care urmează să fie atribuit în urma derulării procesului de concesionare este de 106.322.904,09 de lei (aproximativ 21.516.321 de euro) fără TVA.

Iată şi o informaţie interesantă şi bine-venită, legată de modul de colectare a deşeurilor: în situaţia în care deşeurile menajere vor fi sortate, fie acasă de fiecare locuitor, fie la Centru, celula de colectare principală a centrului de depozitare, având o capacitate de 450.000 de metri cubi, va fi umplută în decurs de două decenii. În caz contrar, ea se va încărca până la refuz în doar 6-7 ani.

„Este nevoie să atragem atenţia asupra necesităţii selectării deşeurilor; vom face totul ca să ajungem până la copilul de 10 ani”, a arătat preşedintele CJ Harghita.

La nivelul judeţului Harghita, colectarea deşeurilor este foarte bine organizată în zona Ciuc, susţin specialiştii în protecţia mediului. „În restul judeţului lasă de dorit, dar încet începem şi acolo. În sistemul nostru, colectarea se va face doar selectiv, la fiecare casă vor fi alocate cinci pubele, pentru blocuri pubelele vor fi împrejmuite şi accesul se va face cu cardul, valabil pentru persoanele care locuiesc acolo”, a menţionat Incze Csongor.

La Centrul de Management al Deşeurilor de la Remetea sunt proiectate trei celule pentru colectarea deşeurilor, până în prezent fiind construită doar una, suficientă deocamdată.

„Suntem pregătiţi. Primul contract este în licitaţie, iar cel de-al doilea va fi anunţat în septembrie. După cele două contracte, sperăm ca până la sfârşitul anului Sistemul judeţean de management al deşeurilor menajere să devină funcţional”, a concluzionat preşedintele CJ Harghita.

În data de 28 iulie, va fi organizată o „Zi deschisă” la Centrul de management al Deşeurilor de la Remetea, fiind aşteptaţi şi ofertanţii, dar şi locuitorii judeţului dornici să viziteze această investiţie. Va fi un prilej cum nu se poate mai potrivit pentru promovarea colectării selective a deşeurilor în judeţul Harghita. Programul va fi făcut public abia peste câteva zile.

Depozitul de deşeuri nepericuloase conform, parte integrantă a proiectului SMID din judeţul Harghita, finanţat în mare parte din fonduri europene POS MEDIU, are o importanţă majoră în implementarea Directivei Europene 2008/98/CE privind regimul deşeurilor.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.