Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cele mai recente estimări ale Gărzii Forestiere Braşov:Doborâturile de vânt din luna februarie, în cele cinci judeţe arondate acestei structuri, a afectat peste 64.500 hectare de pădure, adică echivalentul a 107.000 terenuri de fotbal | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
Cele mai recente estimări ale Gărzii Forestiere Braşov:
Doborâturile de vânt din luna februarie, în cele cinci judeţe arondate acestei structuri, a afectat peste 64.500 hectare de pădure, adică echivalentul a 107.000 terenuri de fotbal
<h5><i>Cele mai recente estimări ale Gărzii Forestiere Braşov:</i></h5>Doborâturile de vânt din luna februarie, în cele cinci judeţe arondate acestei structuri, a afectat peste 64.500 hectare de pădure, adică echivalentul a 107.000 terenuri de fotbal
Foto: Marius Paşcu

Cele mai recente estimări ale Gărzii Forestiere Braşov:
Doborâturile de vânt din luna februarie, în cele cinci judeţe arondate acestei structuri, a afectat peste 64.500 hectare de pădure, adică echivalentul a 107.000 terenuri de fotbal

  • Cel mai afectat judeţ a fost Harghita, cu peste 825.000 metri cubi material lemnos, din totalul de 1,41 milioane mc
  • Reprezentanţii Gărzii Forestiere Braşov: „Dacă în perioada următoare veţi vedea pe drumuri camioane încărcate cu lemn (în situaţia de faţă vorbim de cca. 1,41 milioane mc, adică peste 46.000 de camioane), precum şi ştiri sau postări alarmiste pe acest subiect, vă rugăm să aveţi în vedere şi conţinutul prezentei informări!”

Conform celor mai recente estimări ale efectelor fenomenelor meteo deosebite înregistrate la începutul lunii februarie în judeţele Braşov, Sibiu, Mureş, Harghita şi Covasna, reprezentanţii Gărzii Forestiere Braşov au constatat apariţia de doborâturi şi/sau rupturi produse de vânt pe o suprafaţă totală de 64.663 hectare de pădure (adică echivalentul suprafeţei însumate a peste 107.000 de terenuri de fotbal), din care 1.547 hectare sunt doborâturi masive (adică terenul a fost dezgolit complet).

Potrivit unui comunicat de presă remis de Garda Forestieră Braşov, volumul total estimat până în prezent însumează 1,41 milioane metri cubi, cea mai mare parte din această cantitate fiind înregistrată pe raza judeţului Harghita – 825.000 mc.

Conform sursei citate, în Harghita a fost afectată o suprafaţă de peste 27.700 hectare, din care doborâturi masive pe 903 ha. Din totalul de 825.698 mc volum estimat, 355.872 mc provin din doborâturi masive.

„În scopul îndeplinirii în continuare a funcţiilor de protecţie atribuite pădurii, al evitării apariţiei focarelor de infecţie ca urmare a atacurilor speciilor de Ipidae, precum şi al prevenirii deprecierii suplimentare a lemnului, este importantă recoltarea cât mai rapidă a masei lemnoase prin intermediul firmelor atestate, pentru ca ulterior, în decursul a maxim două sezoane de vegetaţie, silvicultorii să intervină cu lucrări de împădurire în suprafeţele afectate de acest fenomen nedorit. Numai pentru împădurirea suprafeţei dezgolite complet de vegetaţie forestieră se estimează că vor fi necesari peste 7,7 milioane de puieţi. Toate aceste operaţiuni presupun eforturi organizatorice, logistice şi financiare însemnate, din partea tuturor factorilor implicaţi – proprietari, administratori, instituţii de control”, se arată în comunicat.

De asemenea, se precizează „în acest context, Garda Forestieră Braşov a fost şi este implicată în numeroase acţiuni de verificare în teren, în vederea întocmirii de către ocoalele silvice a documentaţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare. Ulterior, Garda Forestieră Braşov analizează cu celeritate documentaţiile respective, pentru a emite decizii de aprobare a depăşirii posibilităţii anuale/decenale sau avize privind modificarea prevederilor amenajamentelor silvice. În baza deciziilor şi a avizelor emise de Garda Forestieră Braşov, ocoalele silvice eliberează către operatorii economici atestaţi în activitatea de exploatare forestieră, autorizaţiile de exploatare a masei lemnoase pusă în valoare”.

Până la începutul lunii aprilie, Garda Forestieră Braşov a primit solicitări şi a emis aprobări privind recoltarea masei lemnoase afectate pentru un volum de aproximativ 50.000 metri cubi.

Reprezentanţii Gărzii Forestiere Braşov dau asigurări că vor „acorda şi în continuare o atenţie deosebită tuturor acţiunilor de verificare în teren şi de emitere a deciziilor şi avizelor necesare recoltării masei lemnoase afectate, precum şi acţiunilor specifice monitorizării şi controlului trasabilităţii materialelor lemnoase, urmărind în acelaşi timp adoptarea de către ocoalele silvice a măsurilor de protecţie împotriva dăunătorilor şi reîmpădurire a tuturor suprafeţelor afectate în termenul legal”.

„Dacă în perioada următoare veţi vedea pe drumuri camioane încărcate cu lemn (în situaţia de faţă vorbim de cca. 1,41 milioane m3, adică peste 46.000 de camioane), precum şi ştiri sau postări alarmiste pe acest subiect, vă rugăm să aveţi în vedere şi conţinutul prezentei informări!”, se conchide în comunicatul de presă semnat de inspectorul şef al Gărzii Forestiere Braşov, ing. Sandu Ioan Mihalte. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.