Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cele mai multe decese asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 înregistrate în mediul urban, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Cele mai multe decese asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 înregistrate în mediul urban, în Harghita
Cele mai multe decese asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 înregistrate în mediul urban, în Harghita

Cele mai multe decese asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 înregistrate în mediul urban, în Harghita

În judeţul Harghita au fost raportate, de la începutul pandemiei şi până în prezent, 499 de decese asociate infecţiei cu coronavirus, 52,51 la sută dintre aceste cazuri fiind înregistrate în mediul urban, conform unor informaţii făcute publice de Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Cele mai multe decese, respectiv 87,17 la sută din totalul acestor cazuri, au fost înregistrate în rândul unor persoane care aveau între 60 şi 80 de ani şi peste 80 de ani, iar aproape 59 la sută dintre cei care şi-au pierdut viaţa au fost bărbaţi.

Potrivit DSP Harghita. doi dintre cei care au pierdut lupta cu boala cauzată de coronavirus aveau vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani, alţi doi între 30 şi 39 de ani, 22 între 40 şi 49 de ani, 38 între 50 şi 59 de ani, 92 între 60 şi 69 de ani, 195 între 70 şi 79 de ani, iar 148 aveau peste 80 de ani. Peste 95 la sută dintre cei care şi-au pierdut viaţa aveau cel puţin o boală cronică asociată, afecţiuni cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, afecţiuni neurologice, renale sau neoplasm.

DSP Harghita a mai informat că de la începutul pandemiei şi până la sfârşitul lunii iunie au fost înregistrate cazuri de infectare în rândul unor persoane care s-au întors în România din străinătate, în special în vara şi toamna anului trecut, aşa numitele ţări de import fiind Italia, Spania, Marea Britanie, Franţa şi Germania. De asemenea, o parte dintre cazurile confirmate, în principal în 2020, au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu cele cu care acestea intraseră în legătură.

De la debutul pandemiei, în judeţ au fost confirmate focare COVID-19 în comunităţi vulnerabile, centre rezidenţiale pentru bătrâni şi copii, în unităţi de producţie, instituţii publice, dar şi în instituţii sanitare cu paturi. În trimestrele II şi III din anul 2020 au fost depistate, în total, 27 de focare, dintre care 12 în comunităţi vulnerabile de romi, iar alte 46 au fost înregistrate în trimestrul IV, în instituţii medico-sanitare, în unităţi rezidenţiale, în bănci, unităţi publice şi întreprinderi. În primele două trimestre ale acestui an au fost depistate, în total, 13 focare de COVID-19, în instituţii medico-sanitare, în unităţi rezidenţiale şi de învăţământ sau în primării, dar şi în penitenciar şi într-o bibliotecă din judeţ, fiind luate măsurile epidemiologice necesare în astfel de situaţii. În perioada aprilie 2020-iunie 2021 în Harghita au fost plasate în carantină la domiciliu 29.971 de persoane, iar alte peste 6.000 s-au aflat în izolare în locuinţă. Totodată, alte peste 1.000 de persoane fuseseră plasate în carantină instituţionalizată, iar aproximativ 4.100 în izolare instituţionalizată.

În 2020 şi în prima jumătate a acestui an în Harghita au fost efectuate peste 82.200 de teste PCR pentru depistarea coronavirusului. Conform DSP Harghita, primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în judeţ în data de 1 aprilie 2020, iar în următoarele 4 săptămâni s-a menţinut o situaţie sporadică, fiind înregistrate doar una-două îmbolnăviri pe zi, care s-au dovedit a fi cazuri secundare apărute ca urmare a unor infecţii primare din alte judeţe. Spre deosebire de alte judeţe transmiterea comunitară a coronavirusului a apărut mai târziu în Harghita, autorităţile luând măsuri pentru a se evita acest lucru în perioada primului val al pandemiei, între care izolarea rapidă a cazurilor, derularea de anchete epidemiologice, impunerea respectării reglementărilor pentru prevenirea răspândirii infecţiei şi pregătirea spitalelor şi reţelei sanitare pentru gestionarea situaţiei. În perioada respectivă au evoluat şi câteva focare controlate şi limitate în timp în anumite colectivităţi de muncă, rezidenţiale şi spitaliceşti, dar nu s-au extins, reuşindu-se limitarea acestora.

Reprezentanţii DSP Harghita au mai precizat că după începerea anului şcolar 2020-2021, cu participare la cursuri în sălile de clasă conform scenariului verde şi debutul campaniei electorale pentru alegerile locale, în luna octombrie a anului trecut numărul de infectări confirmate a urmat un trend ascendent, ajungându-se de la aproximativ 100 de cazuri pe zi chiar şi la 130 şi apoi la un total de peste 2.000 de îmbolnăviri în noiembrie. În următoarele luni s-a constatat o limitare rapidă a cazurilor noi ca urmare a restricţiilor şi a măsurilor de izolare dispuse la nivel naţional. Anul acesta, după o scădere în prima lună, s-a înregistrat un nou val de creştere şi în judeţul Harghita, mai ales după începerea celui de-al doilea semestru de şcoală cu prezenţă fizică, cel mai mare număr de cazuri de infectare, respectiv 881, fiind înregistrat în aprilie.

În ceea ce priveşte evoluţia infecţiilor respiratorii, altele decât cele cauzate de virusul SARS-CoV-2, pneumoniilor şi gripei în sezonul 2020-2021, s-a observat o scădere a incidenţei acestor boli comparativ cu sezonul anterior, aplicarea măsurilor de izolare, purtarea măştii, şcoala online şi restricţiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus generând reducerea drastică a contactelor cu potenţial infectant şi pentru ceilalţi agenţi patogeni, a mai informat DSP Harghita.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.