Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ceferiştii au intrat azi în grevă japoneză | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Ceferiştii au intrat azi în grevă japoneză
Ceferiştii au intrat azi în grevă japoneză

Ceferiştii au intrat azi în grevă japoneză

Începând de astăzi, lucrătorii din cadrul CFR au intrat în grevă japoneză, protestul lor fiind preconizat a ţine până pe 24 septembrie, la protest participând şi cei peste 600 de angajaţi din judeţul Harghita.

Preşedintele Organizaţiei Sindicatului Independent din Mişcare (OSIM) al CFR, Filiala Harghita, Sorin Cosmin Micloş, spunea că revendicările lucrătorilor sunt de ordin financiar, dar cuprind şi condiţiile de muncă.

„Ne-am dus la Minister – nu numai noi, sindicatul nostru fiind afiliat la o federaţie – şi le-am spus că din 2009 ne-au scăzut salariile cu 30% şi ar trebui să ne dea şi nouă ceva: 10%. Revendicările noastre sunt 10% la salariu, câte un bon de masă/zi lucrătoare şi, în eventualitatea ca de la anul să se cuprindă, voucher-ele de vacanţă”, spunea Sorin Cosmin Micloş.

„Nu vor să acorde nimic – a continuat preşedintele OSIM CFR Harghita – şi noi am zis că pe 22 până pe 24 septembrie iniţiem grevă japoneză la nivel naţional. În fiecare unitate şi subunitate punem afişe prin care anunţăm călătorii că în tot sistemul feroviar din ţară se desfăşoară grevă japoneză şi fiecare lucrător va purta câte o banderolă albă, cu sau fără inscripţia grevă”.

Dacă nici după greva japoneză revendicările ceferiştilor nu vor fi soluţionate, atunci, în perioada 25-30 septembrie, va avea loc o grevă de avertisment. Ultima formă de protest – greva generală, care presupune întreruperea activităţii şi, implicit, a mersurilor trenurilor, timp de două ore în fiecare zi de protest – este planificată pentru data de 1 octombrie, spunea Sorin Cosmin Micloş. „În cazul în care nu ne sunt satisfăcute cerinţele, vom iniţia greva de avertisment, în perioada 25-30 septembrie şi dacă nici după acea perioadă nu se semnează contractele colective de muncă – noi nu avem CCM de un an jumătate – de la 1 octombrie ori declanşăm grevă generală ori greve spontane. Greve spontane datorită condiţiilor de muncă”.

Preşedintele OSIM CFR Harghita trăgea un semnal de alarmă şi în ceea ce priveşte personalul angajat din sistem, spunând că este redus numeric şi îmbătrânit. „Lucrez din 2001 şi până în 2015, pe funcţia pe care o am acum (impiegat de mişcare, iar acum impiegat responsabil) nu a mai venit nimeni. Sunt 14 ani de când în spatele meu, când mă uit, nu mai e nimeni”, spunea Micloş.

Acesta mai preciza că media de vârstă e de 46 de ani, majoritatea fiind angajaţi din perioada ’80. „Şi dacă am vrea noi să facem ceva, nu prea ai cu cine; una e când vrei să faci o revendicare cu tineri de 30 de ani.

Şi dacă s-ar face angajări, nu prea ar avea cine să vină pe salariile astea. Pentru că nu s-a dat nimic de atâţia ani; am ajuns să ne depăşească o femeie de serviciu”, spunea Micloş.

 

 De două luni, CFR Infrastructură nu mai închiriază spaţiile din gări agenţilor economici

O altă problemă de care vorbea preşedintele OSIM CFR Harghita este cea a fondurilor în sistem. Dacă la CFR Călători şi Marfă fonduri s-ar mai găsi, problema apare la CFR Infrastructură, aici nefiind cheltuite nici măcar sumele avute la dispoziţie în acest an.

„CFR Infrastructură câştigă banii din tariful de utilizare plătit de toţi operatorii feroviari şi din închirierea spaţiilor – spunea Sorin Cosmin Micloş. Pe lângă faptul că gările sunt goale, nu vine nimeni să închirieze spaţiile; dar şi dacă ai încerca să vii, să închiriezi un spaţiu, îţi trânteşte un preţ de Bucureşti. Nu poţi să ceri aici, în Miercurea-Ciuc, o chirie cum o ceri în Braşov sau în Bucureşti. Şi dacă ai vrea să faci ceva, nu te lasă. Mai mult de atât, nici nu le mai închiriază terenurile agenţilor economici care au activităţi pe terenul CFR, cum ar fi chioşcuri etc. De două luni nu se mai încheie şi nu se mai prelungesc contractele de chirie; se specifică că e domeniu public şi Regionala nu are atribuţii”.

În gara din Miercurea-Ciuc, chiria ajunge până la 20-25 de lei/mp, preţul variind în funcţie de specificul agentului economic. „Dacă e florărie poate să scadă, dacă e bar – creşte. Dacă închiriezi 40 de mp, acolo ai, cu TVA, 1.200 de lei numai chiria.

Dar nu ai nici utilităţile, pentru că trebuie să ţi le faci singur: apa să ţi-o tragi singur, la curent trebuie să te branşezi singur”, spunea preşedintele OSIM CFR Harghita.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.