Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

CEDO a respins plângerea celor 6 tineri maghiari care acuzau România că-i discriminează prin numărul de examene susţinute la Bacalaureat | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Învățământ » CEDO a respins plângerea celor 6 tineri maghiari care acuzau România că-i discriminează prin numărul de examene susţinute la Bacalaureat
CEDO a respins plângerea celor 6 tineri maghiari care acuzau România că-i discriminează prin numărul de examene susţinute la Bacalaureat

CEDO a respins plângerea celor 6 tineri maghiari care acuzau România că-i discriminează prin numărul de examene susţinute la Bacalaureat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins plângerea depusă în 2018 de şase tineri maghiari care acuzau România că îi discriminează prin numărul de examene pe care le susţin la Bacalaureat absolvenţii liceelor cu predare în limba minorităţii. Concret, tinerii au susţinut că statul român îi discriminează prin faptul că trebuie să susţină două examene în plus (oral şi scris la Limba maternă) faţă de majoritari, în aceeaşi perioadă de timp, la Bacalaureat.

Judecătorii CEDO au respins ca inadmisibilă cererea celor 6 tineri, cu o majoritate de 5 la 2. Cei doi care au formulat opinii distincte au fost judecătorii român şi maghiar: Iulia Motoc şi Péter Paczolay.

Tinerii maghiari au mai susţinut la CEDO că examenele la Limba şi literatura română sunt foarte dificile pentru absolvenţii minoritari, iar faptul că susţin examene mai numeroase în acelaşi interval de timp în care majoritarii susţin celelalte probe de Bacalaureat îi face să aibă mai puţin timp de pregătire sau de refacere, între examene, ceea ce înseamnă şanse mai mici de a promova Bacalaureatul.

Contactat de Edupedu.ro, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat că instituţia pe care o conduce a avut o „plângere similară depusă de un părinte, în numele a 3 elevi, exact cu acelaşi obiect care a ajuns şi la CEDO”. „Noi am considerat că nu constituie formă de discriminare faptul că la clasele cu predare în limba minorităţilor naţionale, la examenul de Bacalaureat, există 2 probe suplimentare: adică examen scris şi examen oral la Limba maternă, întrucât ţine de specificul predării în clasele cu predare în limba maternă să aibă o evaluare şi în privinţa limbii materne. Deci din acest punct de vedere nu există o discriminare, pentru că elevii, părinţii aleg forma de învăţământ în limba maternă şi, alegând, este logic că pe lângă materiile care se studiază în curricula claselor cu predare în limba oficială a statului se adaugă şi materia de limba maternă – literatură şi gramatică”.

„Ceea ce am recomandat, însă, a fost să se stabilească un calendar al examenelor de Bacalaureat, astfel încât să permită între probe o pauză rezonabilă şi elevilor din clasele cu predare în maternă”.

În ceea ce priveşte acţiunea înaintată la CEDO de către elevi, preşedintele CNCD a afirmat: „Ce am observat eu este că există o confuzie în obiectul plângerii: faptul că susţin două probe în plus, faptul că există un calendar strâns, dar şi faptul că evaluarea la Limba română creează discriminări. Această confuzie nu a fost benefică acţiunii lor, pentru că soluţia pe care unii au propus-o, de a scoate examenele de la Bacalaureat, nu este una reală. Evaluarea în limba maternă la gramatică şi literatură este necesară, iar alte materii nu pot fi scoase. Cred că s-au gândit la o propunere legislativă susţinută de un deputat, să nu se mai susţină evaluare la Bacalaureat în limba română pentru minorităţi, ceea ce este o prostie. Aceste confuzii nu fac bine dezbaterii publice şi nici în instanţă, iar în decizia CEDO se regăseşte această confuzie”, a declarat Asztalos pentru Edupedu.ro.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.