Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ceaun Borsec Festival – ediţia a doua | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Timp Liber » Ceaun Borsec Festival – ediţia a doua
Ceaun Borsec Festival – ediţia a doua

Ceaun Borsec Festival – ediţia a doua

Concerte, expoziţii, ateliere educative, seminarii, concursuri sportive de alergare şi de forţă, iniţieri în sporturi şi fotografie, prezentări culinare şi concursuri de gătit, toate acestea vă aşteaptă la ediţia a doua festivalului din Borsec

Între 12 şi 14 iulie redescoperiţi cea mai frumoasă staţiune ascunsă din Transilvania prin muzică, ateliere sportive, culturale şi educative, dar şi un adevărat maraton gastronomic.

Festivalul revine cu ediţia a doua şi promite seri de neuitat! Legendarele trupe Phoenix, Semnal M şi Krypton „vor da foc” scenei amenajate la pârtia de schi din Borsec. Din Ungaria vine faimoasa orchestră Orokseg. Se va dansa pe ritmurile fanfarei din Cozmeşti, Iaşi, a orchestrei din Reci – Fuvo Shock, 4 S Street şi Kalandor.

Un punct de atracţie al ediţiei 2019 va fi concertul duetului Pethő Rebeka şi Pethő Csaba, cu un recital de flaut-chitară. Evenimentul, care va avea loc în noul centru SPA al staţiunii, este realizat cu sprijinul Institutului Maghiar din Bucureşti, unul din partenerii importanţi ai CEAUN BORSEC FESTIVAL. Astfel, publicul va avea ocazia să descopere incinta noului centru SPA, care se va deschide în curând şi va intra în circuitul naţional al centrelor de tratament.

Punctul central al festivalului va fi Arena Ceaunelor, unde echipe de bucătari vor pregăti specialităţi care reprezintă bucătăriile din Slovacia, Ungaria, Moldova, Israel, Armenia, Albania. Evident nu vor lipsi ceaunul secuiesc şi cel al mocanilor. Invitaţii speciali din acest an vor fi slovacii din Lendava, considerată capitala mondială a specialităţii „bograč” (gulaş) şi o echipă de maeştri bucătari de la „Magyar Népi Ízőrző Lovagrend”, care vor aduce două ceaune de 600 l pentru a pregăti reţete de mare succes ale bucătăriei maghiare.

Duminică, 14 iulie, la fel ca anul trecut, se va desfăşura un concurs de gătit deschis tuturor celor interesaţi. Juriul din acest an este alcătuit din Cosmin Dragomir de la GASTROART, Cristian Tabără, cunoscutul om de televiziune şi Master Chef-ul Konyári Sándor din Ungaria.

Proiectul, iniţiat de Asociaţia Secvenţe şi realizat cu sprijinul Primăriei Borsec şi al Consiliului Judeţean Harghita, doreşte să readucă în prim-plan potenţialul oraşului Borsec ca staţiune de interes naţional. Partenerul principal al evenimentului este BORSEC. Prin acest festival se doreşte creşterea numărului celor care apreciază şi promovează frumuseţea, valorile culturale şi interculturale unice ale staţiunii, precum şi gastronomia autentică, sănătoasă a zonei.

În acest spirit, Ceaun Borsec Festival reuneşte spectacole, demonstraţii şi ateliere de dans şi muzică tradiţională maghiară, românească şi romă, târg de produse tradiţionale şi hand-made, dar şi ateliere de artă tradiţională ţărănească sau meşteşuguri roma.

Oferta culturală include vernisajul a trei expoziţii de fotografie, precum şi proiecţii în aer liber de film documentar şi de artă.

Printre noutăţile ediţiei 2019 se numără şi prezentările de carte, dintre care amintim cartea de bucate apărută la Cluj în anul 1695 – Misztótfalusi Kis Miklós: Cărticica meseriei de bucătar (Szakats mesterségnek könyvetskéje), publicată de Editura GASTROART. Mai sunt aşteptaţi la Borsec orădeanul Székely Ervin cu volumul „Carte de bucate şi de dragoste” şi cunoscutul sportiv Avram Iancu, care va prezenta noua sa carte.

Sporturi şi mişcare în aer liber

Vă era dor de Borsec? O să vă facem să vă fie şi mai dor după ce ne vizitaţi. Credem că Borsec îşi va ocupa locul cuvenit în circuitul turismului balnear naţional şi european, prin păstrarea şi celebrarea bogatei diversităţi culturale care se regăseşte în cultura şi patrimoniul locului, în produsele naturale şi resursele locale”, a explicat Dan Burlac, din partea organizatorilor.

Activităţile sportive din program includ: o competiţie de cros montan şi un concurs de orientare turistică, ateliere de iniţiere în zborul cu parapanta, căţărare sau slacklining.

După succesul de anul trecut al conferinţei despre sport, outdoor şi mişcare în aer liber, anul acesta avem ca invitaţi speciali pe Vlad Teofil, proaspăt întors de pe Everest, Toma Coconea, Avram Iancu şi alţi sportivi cunoscuţi din sporturile outdoor. Pe timpul zilei vă puteţi bucura de o zonă de relaxare şi wellness cu kiropractică, yoga, acupunctură, masaj suedez şi masaj terapeutic.

Copiii se vor bucura de o atenţie specială anul acesta. Cei mici vor avea concursuri de gătit, ateliere de desenat pe turtă dulce, ateliere de pictură şi un inedit stand de plimbare cu atelaje cu tracţiune canină.

Duminică, 14 iulie, la Borsec, va fi Ziua Bicicletei, şoseaua de centură a staţiunii fiind închisă pentru a lăsa loc amatorilor de bicicletă. Este, cu siguranţă, unul din cele mai deosebite trasee de ciclism din ţară.

O noutate pentru amatorii de sporturi de forţă: duminică, 14 iulie, va avea loc o demonstraţie a celor de la Strongman, în premieră absolută.

Despre Ceaun Borsec Festival

Mai multe informaţii găsiţi pe pagina de Facebook a festivalului

Ceaun Borsec Festival: https://www.facebook.com/CeaunBorsecFestival.

Despre Borsec

Borsecul, cunoscut  încă din 1594, este înconjurat de Munţii Bistriţa, Călimani, Gurghiu şi Masivul Ceahlău. Oraşul este situat la o altitudine de 900 de metri, iar vizitatorii se pot bucura de trasee de bicicletă, schi sau trasee montane. Staţiunea este faimoasă pentru apele sale minerale care i-au adus, în trecut, titlul de „Regina Apelor Minerale”.

Descrierea marelui scriitor maghiar Orbán Balázs despre Borsec rămâne de actualitate: „Loc mai frumos şi mai deosebit ca Borsecul şi împrejurimile abia dacă mai poţi visa: unde atotştiutoarea natură a avut dorinţa să cuprindă într-o grădină fermecată bunăvoinţa dumnezeiască prin fapte şi proprietăţi benefice şi frumoase atât pentru ochi, cât şi pentru corp şi suflet”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.