Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ce se mai întâmplă în localităţile harghitene? În Bălan se caută soluţii pentru reabilitarea şi extinderea sistemului de apă şi canal | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Ce se mai întâmplă în localităţile harghitene? În Bălan se caută soluţii pentru reabilitarea şi extinderea sistemului de apă şi canal
Ce se mai întâmplă în localităţile harghitene? În Bălan se caută soluţii pentru reabilitarea şi extinderea sistemului de apă şi canal

Ce se mai întâmplă în localităţile harghitene? În Bălan se caută soluţii pentru reabilitarea şi extinderea sistemului de apă şi canal

 Şi asta după ce s-au pierdut fonduri europene cu această destinaţie, prin decizia ca oraşul să iasă din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Harviz”

 

După ce săptămâna trecută am vorbit despre ce se întâmplă, din punct de vedere al administraţiei publice, în comuna Subcetate, în cele ce urmează vom relata despre situaţia actuală a oraşului Bălan, tot din perspectiva autorităţii locale. În acest sens am stat de vorbă cu viceprimarul localităţii, Gheorghe Iojiban.

Acesta a fost ales în funcţia amintită în urmă cu două luni, astfel că am dorit să vedem care sunt principalele probleme identificate în localitate. „La Bălan, după cum se ştie, problemele sunt mari. De când Minele Bălan s-au închis, iar guvernele nu au găsit soluţii viabile de revitalizare a zonei, şomajul a crescut, populaţia a sărăcit, mulţi au plecat la muncă în străinătate, spitalul e practic închis, Finanţele Publice au trecut la Miercurea-Ciuc, şcolile, din cauza scăderii numărului de elevi, se confruntă cu mari probleme financiare, sistemul de apă şi canalizare este la pământ, sectorul economic nu s-a dezvoltat”, a spus viceprimarul localităţii.

În continuare, Gheorghe Iojiban a explicat ce s-a întreprins în cele două luni de când se află în funcţie şi ce se doreşte în continuare, în condiţiile în care primarul localităţii, Brezovszky Gheorghe, a fost aproape jumătate de an în concediu medical, din cauza unor probleme de sănătate, iar administraţia locală a trebuit să se descurce o perioadă semnificativă de timp fără conducere.

 

 Sistemul de apă şi canalizare, la pământ

„De când am fost ales, am încercat să întreprind sau să sprijin câteva lucruri extrem de necesare oraşului, dintre care amintesc: alături de Consiliul local am reuşit urgentarea procesului de finalizare a documentaţiei de avizare a lucrărilor şi a proiectului tehnic aferent pentru a putea depune un proiect spre finanţare în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Locală, pentru sistemul de apă şi canalizare, aflat actualmente la pământ. Ştiţi probabil că din raţiuni politice şi poate şi de orgolii, oraşul Bălan a ieşit din cadrul ADI Harviz, neputând astfel beneficia de finanţarea europeană pentru aceste reabilitări şi extinderi necesare. Suntem astfel nevoiţi să abordăm individual problema şi să încercăm obţinerea unei finanţări pentru Serviciul Public de Apă Canal şi Salubritate, ce aparţine de Primăria oraşului Bălan”, a spus viceprimarul localităţii.

 

 Se ia în considerare încercarea de atragere a elevilor din Republica Moldova la liceul din localitate

În continuare, Gheorghe Iojiban a explicat că a „susţinut împreună cu echipa de proiect derularea în bune condiţii a Proiectului POR de Reabilitare, Modernizare şi Dotare a Liceului Tehnologic Liviu Rebreanu. Pot menţiona că, deşi cu întârzieri minore, lucrările se desfăşoară şi vom avea, la sfârşitul anului 2015, un liceu european, care va atrage elevi pentru pregătire profesională din întreaga zonă. Luăm în considerare inclusiv promovarea ofertei educaţionale în şcolile din Republica Moldova.

Deşi situaţia bugetului localităţii este destul de precară, am reuşit repararea drumului principal ce traversează oraşul, amenajarea parcurilor din oraş şi vopsirea bordurilor. Mulţumesc membrilor Asociaţiei Ecosportive Sufletul Hăşmaşului, asociaţie nou-înfiinţată în oraş, preşedintelui acesteia, Robert Kovacs, pentru sprijinul oferit în aceste activităţi. Menţionez că un parc s-a amenajat cu finanţare externă bugetului localităţii (mulţumesc Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România), iar bordurile au fost vopsite cu sprijinul financiar al Asociaţiei Felcsik.

Am reuşit implementarea procedurilor de achiziţii pentru lucrările de amenajare a platformelor de gunoi din localitate, lucrare foarte importantă în contextul în care ne dorim reducerea poluării pe albia Râului Olt, precum şi diminuarea numărului de câini vagabonzi, ce au actualmente acces facil la containere.

De asemenea, s-a semnat contractul privind amenajarea aleilor din zona blocurilor de locuit ce au rămas de amenajat în oraş (zona centrală şi sudică), lucrare necesară în contextul în care de zeci de ani nu au fost efectuate astfel de reparaţii, starea actuală a aleilor punând în pericol locuitorii.

Chiar la preluarea mandatului ne-am confruntat cu o situaţie nefericită, respectiv un accident pe care maşina de gunoi a oraşului l-a suferit, devenind nefuncţională. A fost nevoie ca în timp foarte scurt să găsim o soluţie pentru această problemă. Îmi cer scuze cetăţenilor pentru săptămâna în care, până la achiziţionarea noii maşini şi obţinerii avizelor necesare, au fost probleme.

 

 Problema câinilor vagabonzi

Trebuie spus că în iulie este necesară efectuarea unei rectificări de buget şi realocarea fondurilor pentru alte activităţi importante: pregătirea proiectelor LEADER, realizarea unor studii şi proiecte tehnice pentru Programul POR ce se lansează recent, precum şi pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Rectificarea bugetară este necesară şi pentru realizarea unui adăpost adecvat pentru câinii vagabonzi şi pentru întreţinerea acestora. Trebuie spus că situaţia cânilor este problematică la noi, în condiţiile în care numărul acestora a crescut, legislaţia este extrem de strictă, iar în bugetul localităţii, la început de an, nu au fost incluse sume pentru gestionarea acestor chestiuni. Asigur cetăţenii oraşului că lucrăm la rezolvarea problemei şi îmi exprim speranţa că la întoarcerea în funcţie, primarul Brezovszky Gheorghe va fi în asentimentul demersurilor noastre şi le va continua”, a spus Gheorghe Iojiban.

În ceea ce priveşte viitorul, acesta a precizat, printre altele, că se are în vedere „o maximă implicare în procesul de implementare a Strategiei de Dezvoltare a localităţii, cu accent pe finanţările disponibile în cadrul alocării financiare 2015-2020”. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.