Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Ce primează în mod deosebit, explicit şi exclusiv este respectarea legii” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » „Ce primează în mod deosebit, explicit şi exclusiv este respectarea legii”
„Ce primează în mod deosebit, explicit şi exclusiv este respectarea legii”

„Ce primează în mod deosebit, explicit şi exclusiv este respectarea legii”

  • În perioada 2016-2018 au fost desfăşurate verificări complexe în teren privind combaterea ilegalităţilor în domeniul silvic în zona Lunca de Jos, fiind confiscate cantităţi importante de material lemnos, întocmite dosare penale şi aplicate sancţiuni contravenţionale
  • Informaţiile furnizate de IPJ Harghita vin în urma unor articole publicate pe această temă

Două rampe cu buşteni de esenţă răşinoase, în volum de peste 10 mc, fără urme de punere în valoare, au fost descoperite, luni, în urma unei acţiuni pe linie silvică desfăşurată pe raza comunei Lunca de Jos, în zona Pârâul Andrei. De asemenea, tot în aceeaşi zi, au mai fost descoperiţi aproape 3 mc în zona Nagy Sarak din aceeaşi localitate, în curtea unui imobil aflat în construcţie.

Potrivit Biroului de presă din cadrul IPJ Harghita, acţiunea a fost începută săptămâna trecută, de către poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice în cooperare cu specialiştii Gărzii Forestiere Braşov.

Întreaga cantitate de material lemnos a fost ridicată în vederea confiscării, „iar poliţiştii şi pădurarii desfăşoară cercetări şi investigaţii în vederea stabilirii provenienţei acestuia, precum şi pentru identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor bănuite de activităţi ilicite în domeniu”.

Despre situaţia din punct de vedere silvic din zona Lunca de Jos am relatat pe larg în urmă cu aproximativ două luni.

În urma articolelor scrise pe această temă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita ne-a transmis că în anii 2016-2018 au fost desfăşurate verificări complexe în teren, în cadrul unor acţiuni cu efective mărite sau a unor acţiuni punctuale, fiind confiscate cantităţi importante de material lemnos, întocmite dosare penale şi aplicate sancţiuni contravenţionale.

„O parte din aspectele prezentate în cele două articole de presă au fost cercetate sau fac obiectul cercetărilor în mai multe dosare penale la nivelul Biroului Combaterea Delictelor Silvice din cadrul IPJ Harghita, Postului de Poliţie Lunca de Jos, Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de serviciu, în legătură cu serviciul sau infracţiuni silvice, cercetările fiind supravegheate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc”, potrivit datelor furnizate de Biroul de presă al IPJ Harghita.

De asemenea, în perioada 2016-2018 au fost organizate mai multe acţiuni cu efecte mărite sau punctuale ale poliţiştilor din cadrul IPJ în colaborare cu specialiştii Gărzii Forestiere Braşov şi ai Direcţiei Silvice Harghita, ocazie cu care au fost constatate ilegalităţi în domeniul silvic în zonele prezentate în „Informaţia Harghitei”.

Un exemplu elocvent sunt mai multe controale de la finalul anului 2016, efectuate în Lunca de Jos şi Lunca de Sus, în urma cărora poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice, Serviciului de Investigare a Infracţiunilor Economice din cadrul IPJ Harghita în colaborare cu specialiştii Gărzii Forestiere Braşov au dispus confiscarea unei cantităţi totale de 410 mc material lemnos de la mai multe firme, în valoare de peste 150.000 lei, şi aplicarea unor amenzi în valoare de 146.000 lei.

La finalul anului 2017, în urma unui control efectuat în zona Boroţcoş – Mohos s-a constatat că au fost tăiaţi mai mulţi arbori de esenţă răşinoasă şi foioasă de pe raza teritorial-administrativă a comunelor Lunca de Jos şi Ghimeş-Făget (zona de graniţă), poliţiştii sesizându-se din oficiu şi înregistrându-se un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de tăiere fără drept şi furt de arbori.

La preluarea suprafeţei de 27 ha păşune împădurită ce aparţine comunei Sândominic, de către reprezentanţii Ocolului Silvic Miercurea Ciuc, pe parcursul acestui an, au fost descoperite 42 de cioate provenite de la arbori tăiaţi fără drept, în valoare de aproximativ 8.400 lei, fiind depusă plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc.

Totodată, cu ocazia verificărilor efectuate la nivelul Primăriei Lunca de Jos s-a mai stabilit faptul că aspectele legate de unele achiziţii publice sunt cercetate într-un dosar penal la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

În urma verificărilor efectuate la Consiliul local Lunca de Jos şi Ocolul Silvic Miercurea Ciuc s-a stabilit că o parte din consilieri sunt şi administratori ai unor firme cu obiect de activitate în domeniul silvic, iar firmele acestora au contractat material lemnos din partizi silvice aparţinând Primăriei comunei Lunca de Jos”. „Urmează ca lucrătorii Biroului Combaterea Delictelor Silvice să se sesizeze din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”, mai arată IPJ Harghita.

„Nu are nici un fel de importanţă calitatea, profesia ori alte criterii în afara situaţiei în care desfăşurăm cercetări şi investigaţii. Ce primează în mod deosebit, explicit şi exclusiv este respectarea legii, care trebuie să fie uniformă şi universal valabilă pentru toţi cetăţenii, indiferent de profesia lor, calitatea, de funcţia deţinută”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, subinspector Gheorghe Filip, în legătură cu aceste aspecte.

∗∗∗

În urma acţiunilor desfăşurate au fost aplicate mai multe sancţiuni, penale sau contravenţionale. Multitudinea acţiunilor desfăşurate şi rezultatele prezentate denotă faptul că situaţia prezentată în urmă cu aproximativ două luni de zile în paginile Informaţia Harghitei este veridică. Chiar dacă în urma unui control, efectuat de poliţiştii Biroului Combaterea Delictelor Silvice împreună cu specialiştii silvici din cadrul Gărzii Forestiere Harghita şi Direcţiei Silvice Harghita, la scurt după apariţia articolelor, „nu au fost constatate aspecte deosebite”. Conform reprezentanţilor IPJ Harghita, acţiunile de control pe linie silvică vor continua în această zonă. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.