Ce face Slovacia şi nu facem noi | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 26 iunie 2022
Home » (Inter)Național » Ce face Slovacia şi nu facem noi
Ce face Slovacia şi nu facem noi

Ce face Slovacia şi nu facem noi

  • Ministrul slovac de Externe, Ivan Korčok, a declarat că este în interesul Slovaciei să menţină relaţii bune cu Ungaria, dar refuză ca aceasta să intervină în afacerile interne ale ţării

Ambasadorul Ungariei la Bratislava a fost convocat săptămâna trecută la Ministerul de Externe al Slovaciei ca să dea explicaţii în legătură cu vizita ministrului ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, la Komárno, a transmis agenţia slovacă de ştiri TASR.

Péter Szijjártó a declarat la Komarno că, până în prezent, nu s-a găsit o modalitate pentru asigurarea dublei cetăţenii în Slovacia, dar se speră că la un moment dat se va găsi şi pentru asta o soluţie.

De asemenea, acesta le-a cerut maghiarilor din Slovacia să participe la recensământul din acest an din Slovacia şi să se declare maghiari.

Ministrul slovac de Externe, Ivan Korčok, a declarat că este în interesul Slovaciei să menţină relaţii bune cu Ungaria, dar refuză ca aceasta să intervină în afacerile interne ale ţării.

„Aceasta nu este modalitatea corectă de a dezvolta relaţiile de vecinătate”, a declarat ministrul slovac de Externe despre negocierile din Komarno.

La sfârşitul săptămânii, Péter Szijjártó „mi-a solicitat o întrevedere cu privire la modificarea Legii cetăţeniei. Am respins cu fermitate acest lucru, deoarece este exclusiv o problemă a noastră, din Slovacia, şi l-am rugat să se abţină de la acest aspect întrucât nu am finalizat încă procesul legislativ”, a scris Ivan Korčok, într-o postare pe o reţea de socializare.

Potrivit lui Ivan Korčok, problema a apărut în luna mai 2010, când Ungaria a adoptat o lege care „creşte, pe motive etnice, în mod intenţionat, numărul cetăţenilor săi care locuiesc în afara graniţelor sale”. La momentul respectiv, guvernul lui Robert Fico a reacţionat la demersul Ungariei prin schimbarea legii cetăţeniei slovace, practic prin abolirea instituţiei dublei cetăţenii.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.