Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

CD-ETA „Digitalizarea patrimoniului natural şi cultural în colaborare” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » CD-ETA „Digitalizarea patrimoniului natural şi cultural în colaborare”
CD-ETA „Digitalizarea patrimoniului natural şi cultural în colaborare”

CD-ETA „Digitalizarea patrimoniului natural şi cultural în colaborare”

Un proiect de peste două milioane de euro, din care 2% este contribuţia Consiliului Judeţean Harghita

Parteneri

Proiectul CD-ETA („Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage”) are ca obiectiv îmbunătăţirea adoptării politicilor de digitalizare a patrimoniului natural şi cultural şi pregătirea pentru punerea în aplicare a celor mai bune practici în regiunile participante, în funcţie de nevoile lor.

Coordonatorul proiectului este organizaţia Euroregion Pleven-Olt din Bulgaria, iar partenerii proiectului sunt: Universitatea Petras din Grecia, Asociaţia Municipalităţilor din Ribera Atlanta, Spania, Fundaţia pentru Cercetare şi Inovare din Italia, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Gorenjska din Kranj Slovenia, Fundaţia Saint Mary Patrimoniul Istoric Regal din Palencia, Spania, Muzeul Istoriei Războiului – Muzeul Laidoner din Estonia şi Consiliul Judeţean Harghita, România.

Proiectul CD-ETA este unul dintre cele 64 de proiecte finanţate în prima rundă a apelului de proiecte din cadrul programului INTERREG EUROPE, iar parteneriatul proiectului garantează succesul implementării, fiind unul echilibrat privind regiunile şi competenţele organizaţiilor participante. Trebuie menţionat faptul că Asociaţia Euroregion Pleven-Olt din Bulgaria este singura organizaţie din Bulgaria care este partener principal al unui proiect finanţat în cadrul programului INTERREG EUROPE.

Abordare inovatoare

În conferinţa de presă organizată de Consiliul Judeţean Harghita, care a avut loc miercuri pe tema digitalizării patrimoniului natural şi cultural, s-a spus, printre altele, că digitalizarea şi tehnologiile digitale au devenit o parte integrantă a vieţii oamenilor şi a dezvoltării economiei. Cu toate acestea, este recunoscut faptul că majoritatea valorilor naturale şi culturale care sunt unice sau pot fi de fapt observate într-un singur loc, nu sunt supuse încă digitalizării. Acest lucru îngreunează accesul publicului larg. Modul de îmbunătăţire a acestei situaţii este o provocare comună pentru toate regiunile din Europa. Este clar că abordările convenţionale nu dau rezultatele necesare. Este nevoie de soluţii inovatoare, astfel încât acestea să poată asigura conservarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural, cultural şi istoric. Aici intervine digitalizarea.

Digitalizarea este, aşadar, o abordare inovatoare a cărei aplicare poate rezolva o mare parte a problemelor vizibile în gestionarea patrimoniului natural şi cultural. În această privinţă, pentru rezolvarea problemei, scopul principal al proiectului este îmbogăţirea adoptării politicilor de digitalizare a patrimoniului natural şi cultural şi pregătirea pentru punerea în aplicare a celor mai bune practici în regiunile participante, în funcţie de nevoile lor

Beneficiile digitalizării valorilor patrimoniului

Cele mai importante beneficii ale digitalizării patrimoniului amintite în conferinţa de presă: conservarea modernă a valorilor culturale şi naturale; elaborarea unei baze de date, care va corespunde nevoilor actuale; colectarea valorilor, sistematizarea acestora şi asigurarea accesului către acestea, accesarea mai uşoară a valorilor şi, nu în ultimul rând, transferul valorilor culturale şi naturale în spaţiul digital. Proiectul poate să contribuie şi la asigurarea accesului la documentele digitale, la efectuarea cercetărilor ştiinţifice, la asigurarea materialelor digitale în scopuri educaţionale, precum şi la conştientizarea comunităţilor locale legate de valorile existente, de colecţiile locale şi evenimentele organizate, precum ar fi expoziţiile tematice virtuale.

 Rezultate

Cele mai importante rezultate ale implementării proiectului CD-ETA vor fi: identificarea a 15 bune practici în domeniul digitalizării patrimoniului natural şi cultural, dezvoltarea a 8 planuri de acţiune, vor fi îmbunătăţite 8 instrumente de politică regionale, legate de finanţări din fonduri structurale UE.

Durata proiectului este de 5 ani (2016-2021), iar implementarea acestuia se va desfăşura prin două faze: în prima fază, de 3 ani, vor fi realizate toate activităţile proiectului, iar în a doua fază vor fi implementate planurile de acţiune stipulate.

Bugetul total al proiectului este de 2.071.748 euro, iar bugetul aferent Consiliului Judeţean Harghita este de 210.100 euro.

Întâlnirea de la Miercurea-Ciuc

Am vorbit despre proiectul CD-ETA, despre partenerii proiectului, despre ce-şi doresc aceştia să facă, ceea ce mi-a mai rămas de spus este faptul că: în perioada 11-13 mai la Sofia, Bulgaria, a avut loc prima întâlnire internaţională a partenerilor proiectului cu ocazia căreia au fost prezentate activităţile care urmează să fie derulate în cadrul proiectului, precum şi task-urile partenerilor. În data de 2 august a avut loc prima întâlnire a grupului din judeţul Harghita, la care au participat reprezentanţi de la 27 de instituţii şi organizaţii şi în acest cadru au fost discutate o serie de probleme legate de proiect şi de procesul de digitalizare. În perioada 5-7 septembrie, la sediul Consiliului Judeţean Harghita, în cadrul proiectului, a avut loc cel de-al treilea eveniment anume: atelierul de lucru interregional şi întâlnirea partenerilor proiectului. Cu ocazia atelierului internaţional, partenerii proiectului au prezentat experienţele lor în domeniul digitalizării, iar experţi din Bulgaria, Estonia şi România au susţinut prelegeri de specialitate. La capătul programului de la Miercurea-Ciuc, aşadar, a avut loc această conferinţă de presă. Sper că succinta relatare va fi în măsură să vă facă să înţelegeţi că se mai face un pas pe calea progresului.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.