Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

CCR: 26 de articole neconstituţionale în proiectul de revizuire a Legii fundamentale | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Politic » CCR: 26 de articole neconstituţionale în proiectul de revizuire a Legii fundamentale
CCR: 26 de articole neconstituţionale în proiectul de revizuire a Legii fundamentale

CCR: 26 de articole neconstituţionale în proiectul de revizuire a Legii fundamentale

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis că 26 dintre articolele şi alineatele proiectului de revizuire a Legii fundamentale sunt neconstituţionale, a declarat duminică preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

Potrivit judecătorului Zegrean, CCR propune eliminarea unora dintre acestea, iar pentru altele recomandă reformularea, astfel încât să fie în acord cu restul articolelor constituţionale.

„Am propus pentru unele articole declararea lor ca neconstituţionale şi eliminarea lor din propunerea de modificare a Constituţiei. La altele am făcut recomandări de modificare sau de corelare a textelor. Mi se par normal să facem aceste recomandări fiindcă pentru asta am fost sesizaţi. Nu putem să trecem cu vederea dacă se fac greşeli de punere în text sau de corelare. Am făcut doar recomandări. Sigur că este o decizie. Sper că în două săptămâni să o motivăm. Va fi o decizie mare, mai mult de o sută de pagini fiindcă este mult de scris. Raportul a avut mai mult de 400 de pagini. Sperăm că cei care sunt îndreptăţiţi să hotărască cu privire la modificarea Constituţiei, deci Parlamentul, să ţină seamă de ce am spus noi aici. Acolo unde sunt obligaţi să ţină seamă, vom verifica din nou legea, după ce trece prin Parlament, dacă se respectă sau nu decizia Curţii. În rest, este alegerea lor să ţină seamă sau nu de recomandările făcute”, a afirmat Augustin Zegrean duminică, la finalul şedinţei în care a fost discutat proiectul de revizuire a Constituţiei.

Preşedintele CCR a mai precizat că neluarea în consideraţie a recomandărilor Curţii poate duce la „o Constituţie cu defecte, cu texte necorelate între ele, cu texte în care la un articol se spune că preşedintele face ceva şi în alt articol se spune că premierul face lucrul acela”.

„Sper că vorbim între oameni civilizaţi şi cu oameni cu mintea la purtător şi se va ţine seamă de lucrurile astea”, a spus preşedintele CCR.

Întrebat dacă, în opinia sa, revizuirea Constituţiei este oportună în condiţiile în care judecătorii Curţii au decis că 26 de articole şi alineate din propunerea de modificare sunt neconstituţionale, Zegrean a răspuns că o revizuire merită făcută şi numai pentru un articol.

„Foarte multă lume spune că americanii nu şi-au modificat Constituţia de 200 de ani. Este greşit. Au făcut 180 de amendamente. Pentru un articol merită, dacă trebuie modificat. Dacă se consideră că un articol din Constituţie trebuie modificat, merită făcut”, a mai spus Zegrean.

Curtea Constituţională a decis că modificările aduse modului în care preşedintele desemnează candidatul la funcţia de premier sunt neconstituţionale.

De asemenea, CCR a constatat, cu unanimitate de voturi, neconstituţionalitatea modificării cu privire la durata mandatului Guvernului.

CCR consideră neconstituţionale şi modificările referitoare la obligativitatea hotărârilor Consiliului Naţional de Securitate şi creşterea numărului membrilor CSM reprezentanţi ai societăţii civile.

Judecătorii CCR au mai stabilit că modificarea potrivit căreia persoanele fizice şi juridice sunt obligate să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare este neconstituţională.

CCR consideră neconstituţională completarea referitoare la încetarea calităţii de deputat sau de senator la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid, precum şi eliminarea tezelor referitoare la competenţa Parchetului de pe lângă ICCJ, de urmărire şi trimitere în judecată, respectiv la competenţa de judecată a ICCJ, cu privire la senatori şi deputaţi.

 

„Preşedintele Senatului, împreună cu întreaga comisie, au încălcat suveranitatea poporului şi statul de drept”

Vicepreşedintele PDL Alin Tise a declarat duminică seara că democrat-liberalii cer demisia din Parlament a preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, şi a întregii Comisii de Revizuire a Constituţiei, potrivit B1 Tv.

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au declarat neconstituţionale, duminică, 26 de articole din proiectul de revizuire a Legii fundamentale. „PDL solicită demisia de urgenţă din Parlament a lui Crin Antonescu şi a întregii Comisii de Revizuire a Constituţiei, după ce proiectul de revizuire a Legii fundamentale a fost declarat în parte neconstituţional de către Curtea Constituţională a României (CCR), cel puţin zece articole fiind neconstituţionale. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, împreună cu întreaga comisie au încălcat suveranitatea poporului şi statul de drept. Demisia de urgenţă a acestora se impune întrucât au compromis definitiv credibilitatea Parlamentului în faţa românilor”, a spus Tise. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.