Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cazul unui urs braconat în comuna Lupeni, investigat de poliţiştii harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Cazul unui urs braconat în comuna Lupeni, investigat de poliţiştii harghiteni
Cazul unui urs braconat în comuna Lupeni, investigat de poliţiştii harghiteni

Cazul unui urs braconat în comuna Lupeni, investigat de poliţiştii harghiteni

 Animalul era monitorizat de o asociaţie pentru protecţia mediului, care a şi sesizat Poliţia

Un urs care era monitorizat de Asociaţia „Grupul Milvus” a fost împuşcat ilegal pe raza localităţii Lupeni, iar colarul montat pe el, în valoare de 3.000 de euro, a fost distrus, în acest caz organizaţia amintită a sesizat Poliţia, care  investighează cazul.

Ursul, un mascul tânăr, botezat M2, a transmis informaţii privind localizarea GPS din interiorul localităţii Lupeni, ultimele date primite fiind în data de 27 mai. „Colarele montate de către Asociaţia Grupul Milvus sunt preprogramate să înregistreze locaţii GPS la fiecare 60 de minute, respectiv să transmită datele salvate la intervale de 7 ore. Informaţiile coroborate cu hărţile din regiune arată că în data de 25.05.2015, ora 23:00, ursul M2 se afla în vecinătatea localităţii Corund, iar două ore mai târziu se afla deja pe raza localităţii Lupeni, în gospodăria unui localnic. Ultima informaţie primită de Asociaţia Grupul Milvus a fost înregistrată în data de 27 mai, la ora 11:00. Cândva în decursul următoarelor 7 ore – înainte ca echipamentul să transmită următorul set de date – echipamentul de cercetare a fost distrus, transmisia datelor întrerupându-se definitiv”, se arată într-un comunicat remis de Asociaţie.

Asociaţia „Grupul Milvus”, respectiv Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Târnava Mare din Odorheiu-Secuiesc au sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, care a şi iniţiat o investigaţie în acest sens.

„Împreună cu partenerii noştri pe termen lung, precum Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Târnava Mare din Odorheiu-Secuiesc, Asociaţia Grupul Milvus montează colare pe urşi pentru a strânge date despre modul în care specia foloseşte habitatele naturale, unde sunt zonele de iernare, de hrănire, care sunt punctele fierbinţi de fragmentare a habitatului etc. Din acest punct de vedere, M2 a fost un urs foarte prolific: începând din 30.04.2013 (în cele 25 de luni de când i s-a montat colarul de cercetare în valoare de 3.000 de euro), animalul a transmis peste 13.000 de locaţii de pe o zonă de peste 1.120 km2 – un set de date fără precedent”, se mai arată în document. Potrivit sursei citate, „aceste informaţii pot contribui la o mai bună înţelegere a biologiei şi ecologiei ursului brun, la conservarea mai eficientă în România a unei specii care a dispărut deja din majoritatea ţărilor europene, dar şi la o convieţuire cât mai paşnică cu oamenii”.

Ursul brun este o specie strict protejată în România, atât de legislaţia autohtonă, cât şi de convenţiile internaţionale din domeniu, semnate şi ratificate de România, iar Legea vânătorii prevede pedepse cu închisoarea sau cu amendă pentru actul de braconaj. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.