Caz de pestă porcină africană la Misentea | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 5 decembrie 2022
Home » Agricultură/Ecologie » Caz de pestă porcină africană la Misentea
Caz de pestă porcină africană la Misentea

Caz de pestă porcină africană la Misentea

Specialiştii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita au luat măsuri după ce virusul pestei porcine africane a fost depistat într-o gospodărie din localitatea Misentea.

Directorul executiv al DSVSA Harghita, Ladó Zsolt-Dénes, a declarat publicaţiei noastre că prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată, în urma analizelor efectuate la laboratorul de specialitate din Braşov, în cazul unui porc care murise într-o gospodărie din localitatea amintită. Acesta a precizat că în prezent în exploataţia respectivă nu mai sunt alţi porci şi sunt luate toate măsurile necesare în astfel de situaţii, incluzând stabilirea unor zone de protecţie şi de supraveghere în care mişcarea animalelor este restricţionată şi efectuarea de controale. Totodată, se face în continuare dezinfecţie la faţa locului.

„Noi am luat şi luăm în continuare toate măsurile pentru a opri evoluţia şi diseminarea virusului”, a spus Ladó Zsolt-Dénes, adăugând că ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare şi se monitorizează circulaţia animalelor.

Potrivit afirmaţiilor sale, în zonă nu s-ar fi vândut şi cumpărat recent animale şi există o mare probabilitate ca virusul să provină din mediul silvatic. „Monitorizăm, ancheta este în curs de desfăşurare, s-au făcut dezinfecţii şi sperăm că reuşim să stopăm evoluţia bolii”, a mai spus şeful DSVSA Harghita.

E. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.