Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nerespectarea prevederilor legale în materie de securitate şi sănătate în muncă: Cauza majorităţii accidentelor de muncă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate »
Nerespectarea prevederilor legale în materie de securitate şi sănătate în muncă:
Cauza majorităţii accidentelor de muncă
<h5><i>Nerespectarea prevederilor legale în materie de securitate şi sănătate în muncă:</i></h5> Cauza majorităţii accidentelor de muncă

Nerespectarea prevederilor legale în materie de securitate şi sănătate în muncă:
Cauza majorităţii accidentelor de muncă

Lună de lună, Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita face o succintă trecere în revistă a activităţii desfăşurată de inspectorii de muncă, respectiv câte controale s-au făcut, la câţi agenţi economici din judeţ au verificat dacă sunt respectate normele de securitate în muncă, câte avertismente şi amenzi s-au aplicat pentru greşelile mai grave sau mai puţin grave constatate. Se mai controlează şi dacă se practică munca la negru, dacă sunt sau nu respectate elementele contractului individual de muncă şi, nu în ultimul rând se verifică dacă au fost remediate greşelile constatate în lunile în care acestea trebuiau a fi remediate, la un anumit termen. Una peste alta, sunt multe lucrurile care se controlează şi, pentru a nu exista nici un fel de suspiciune cu privire la corectitudinea inspectorilor, la aceste controale mai participă şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita.

Aşadar, aceste echipe mixte de control, în luna august 2020, au efectuat 47 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 50 în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. Din numărul total de angajatori verificaţi, pentru neconformităţile constatate au fost sancţionaţi 75, din care: 29 de angajatori pentru nereguli în domeniul relaţiilor de muncă, dintre aceşti 2 au fost sancţionaţi pentru folosirea de muncă nedeclarată, fiind găsite 3 persoane fără forme legale de angajare. Alţi 46 de angajatori au fost sancţionaţi pentru nereguli în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, dintre aceştia la o unitate s-a sistat activitatea.

În total au fost aplicate 164 de sancţiuni, din care 23 au fost amenzi contravenţionale, în valoare totală de 144.000 lei.

Şi-acum, tot lună de lună…

…urmează să aflăm pentru ce greşeli au fost aplicate sancţiunile notate mai sus. Le notăm şi noi, chiar dacă seamănă foarte mult cu cele din luna iulie, ceea ce poate lăsa loc de interpretare. Este uşor de constatat faptul că lucrurile se potrivesc foarte bine cu zicala „apa trece, pietrele rămân!”. Altfel spus, agenţii economici plătesc pentru greşelile constatate de echipele de control, dar nu prea fac nimic pentru ca acestea să nu se mai repete, asta este cauza pentru care tot lună de lună numărul accidentelor de muncă nu scade. Şi în luna august 2020, în Harghita, au avut loc 11 accidente de muncă! Din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, sancţiunile aplicate în construcţii-şantiere au fost pentru: neelaborarea instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă; schele neprevăzute cu sistem de protecţie colectivă; schele neverificate de către personalul cu aceste competenţe la intervalele periodice corespunzătoare; schele neasigurate împotriva deplasărilor involuntare; angajatorii nu au verificat utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare; în cadrul şantierelor cablurile electrice nu erau poziţionate corespunzător şi înşiruirea ar putea continua, dar ne oprim aici, deoarece au fost verificate şi punctele de lucru din exploatările forestiere, unde s-a constatat, printre multe altele, că lipseau fasonatorii calificaţi precum şi taf-iştii şi mecanicii. Din punctul de vedere al relaţiilor de muncă, sancţiunile aplicate au fost pentru: neîncheierea contractelor individuale de muncă, netransmiterea în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor (RGES), în termenul legal, a elementelor contractului individual de muncă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal; lipsa evidenţei orelor de lucru în schimburi şi altele asemenea.

Din înşiruirea doar a câtorva din greşelile sancţionate de inspectorii de muncă ne putem lesne da seama că sunt destule greşeli care ar putea reduce accidente nedorite, dacă în momentul în care au fost semnalate s-au şi remediat. Din păcate, acest lucru, în realitate, nu se face şi nu e bine pentru nimeni.

***

În luna august

  • Au fost comunicate 11 accidente de muncă care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs.
  • În Harghita au fost 79.584 de contracte active, iar un număr de 74.178 de salariaţi au fost declaraţi în sistemul REGES.
  • Au fost înregistrate la ITM Harghita 8 contracte de muncă, din 380 active.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.