Castelul Lázár, deschis pentru turişti | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 decembrie 2021
Home » Timp Liber » Castelul Lázár, deschis pentru turişti
Castelul Lázár, deschis pentru turişti

Castelul Lázár, deschis pentru turişti

Veşti bune

Zilele trecute am revenit la Castelul Lázár şi de această dată am constatat cu bucurie că a fost redeschis pentru turişti. Am observat în mediul online că recent a fost vizitat de mai multe persoane, aşa că am făcut la fel, cu atât mai mult cu cât îmi doream de multă vreme să cunosc şi din interior frumoasa proprietate a nobililor Lázár. Din vizitele anterioare nu m-am ales decât cu o privire „pe gaura cheii”, din care am încercat totuşi să scot câteva fotografii pentru un material la care lucram atunci şi nu mă aşteptam să ajung prea curând în interiorul acestui ansamblu arhitectural, având în vedere că a fost mai mult închis în ultimul timp, din 2014 încoace. E un lucru bun că aşteptarea nu s-a prelungit pentru alţi câţiva ani şi că turiştii se pot bucura din nou de frumuseţea acestui castel renascentist. Nu cunosc detalii din interior, deşi mi-ar fi plăcut să port un dialog cu cineva din administraţie şi să aflu mai multe despre planurile lor. Momentan, la castel am întâlnit o tânără care se ocupă cu supravegherea şi eventual turul vizitatorilor şi un tâmplar care se ocupa cu lăcuirea unor suprafeţe din lemn. Am observat intervenţii recente şi la zidurile înconjurătoare din piatră şi pe alocuri la tencuială.

În interior am remarcat că palatul rezidenţial şi anexele s-au păstrat în condiţii destul de bune şi că nu ar necesita intervenţii majore de restaurare, aşa cum e cazul bastioanelor şi al zidurilor înconjurătoare, care par mai afectate de trecerea timpului. Însă, cei care vor lua deciziile în acest sens vor fi, evident, specialişti din domeniu. E deschis, în interior se lucrează, iar acestea sunt semne bune. Vizitatorii se pot bucura iar de frumoasa grădină a castelului şi de liniştea ce-l înconjoară. Se pare că vestea redeschiderii a circulat, pentru că în timpul petrecut acolo am observat mai multe grupuri de turişti, atât români, cât şi străini. Castelul e deschis de aproximativ două luni, accesul în interior se poate face zilnic, între orele 09:00-17:00, în mod gratuit, însă cei care doresc pot face donaţii şi astfel pot sprijini restaurarea ansamblului.

Note din istoricul ansamblului

Unic din punct de vedere artistic şi arhitectural nu doar pentru Harghita, ci pentru toată zona Ardealului, Castelul Lázár este un frumos edificiu medieval care se găseşte între municipiile Gheorgheni şi Topliţa, în Lăzarea, una dintre cele mai frumoase localităţi ale judeţului Harghita. În îndelungata sa istorie, castelul a fost incendiat de mai multe ori, apoi părăsit şi ulterior reabilitat. Castelul a fost ridicat peste ruinele unui conac medieval datat în secolul XV. Ştefan Lázár al IV-lea, jude al Scaunelor Ciuc, Gheorgheni şi Caşin, a demolat conacul medieval, construind o clădire mai amplă, refolosind segmente din vechiul conac, dând astfel castelului forma actuală. Proprietarul a vrut ca noua construcţie să corespundă stilului renascentist. Începând cu anul 1532, când este datat cel mai vechi corp al ansamblului de clădiri de pe proprietate, începe să prindă contur reşedinţa nobiliară. Restul clădirilor datează din 1631-’32. În a doua jumătate a secolului XVII s-a construit şi Turnul Veres. Aşadar, la un secol de la începerea lucrărilor, ansamblul de pe proprietatea familiei Lázár ajungea la forma pe care o putem vedea şi azi, după cinci decenii.

Construcţie specifică genului renascentist, evidenţiat prin arhitectura specifică şi zidurile decorate cu cornişă pictată şi crenelată, Castelul Lázár posedă şi elemente specifice stilurilor romanic şi gotic. Cele patru bastioane ale castelului se impun printr-o construcţie aparte: trei dintre ele sunt specifice stilului renascentist, de formă rectangulară regulară fiind decorate cu fresce, inscripţii şi blazoane, pe când al patrulea, Bastionul Veres, se diferenţiază de restul, acesta fiind construit în formă de septagon. Toate cele patru bastioane au guri de tragere, atât la parter, cât şi la etaj. Lângă unele ferestre ale bastioanelor se observă încă urme din pictura originală. În Sala Cavalerilor din palatul rezidenţial, care temporar devine galerie de artă, vizitatorii pot admira plafonul original din lemn casetat şi pictat. Ştefan Lázár al IV-lea a realizat astfel un ansamblu de clădiri cu o curte interioară, în formă dreptunghiulară de dimensiuni impozante, fără asemănare în Transilvania.

Text şi foto: Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Am fost acolo cam 6-8 ani. Abia astept sa plec din noua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.