Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Casele de Asigurări de Sănătate decontează două tratamente de acupunctură pe an | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Sănătate » Casele de Asigurări de Sănătate decontează două tratamente de acupunctură pe an
Casele de Asigurări de Sănătate decontează două tratamente de acupunctură pe an

Casele de Asigurări de Sănătate decontează două tratamente de acupunctură pe an

 Problema e că, pentru a face acest lucru, ele solicită îndeplinirea unor condiţii foarte clare

În jurnalul nostru de ieri vă promiteam că, în numărul de astăzi, voi reveni cu un articol în care voi supune atenţiei dumneavoastră relaţia dintre un medic cu competenţe în acupunctură şi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, instituţia cu care cel dintâi poate încheia un contract de prestări servicii medicale.

Cu sublinierea că toate informaţiile legate de acest subiect le-am primit de la domnul Duda Tihamér Attila, preşedintele-director general al Casei judeţene, trebuie să vă mărturisesc că interesul meu pentru acupunctură are la bază experienţa pozitivă a unor persoane apropiate, care au beneficiat de un asemenea tratament chiar aici, la Miercurea-Ciuc, unde există un cabinet cu un astfel de profil.

Nu ştiu dacă respectivul cabinet este singurul din Harghita ori dacă mai există vreunul pe undeva, dar ştiu şi pot să vă informez că prima condiţie ce trebuie îndeplinită pentru ca titularul lui să intre în relaţie contractuală cu CAS Harghita este ca el să fie medic cu competenţă în această specializare.

Aşa mi-a spus domnul Duda, descifrând atent prevederile noului Contract-cadru, aşa vă spun şi eu. Ba mai mult chiar, reţin în context că, după cunoştinţele domniei sale, în judeţul nostru nu ar exista nici o persoană care să dovedească cu acte în regulă că îndeplineşte această cerinţă. Mai direct şi mai pe înţelesul tuturor, cel în cauză trebuie să fie absolvent al unei Facultăţi de Medicină şi să aibă în plus un document care să ateste specializarea acupunctură, recunoscut de către Colegiul Medicilor din România.

În ipoteza că preşedintele-director general al CAS Harghita are dreptate când afirmă că, deocamdată, nu există în judeţ nimeni care să îndeplinească cele două deziderate, haideţi să vă spun, dumneavoastră, asiguraţilor preocupaţi de acupunctură, cam ce pierdeţi: două cure pe an decontate de Casă, plus o consultaţie.

Cu sublinierea că o cură este egală în medie cu zece zile de tratament, iată şi tarifele pe care Casa le suportă pe cură/caz: 140 de lei, la care se mai adaugă 13 lei pentru o consultaţie al cărei timp nu poate depăşi 15 minute.

Dar consultaţiile de acupunctură, mai arăta domnul Duda, se acordă doar pe baza trimiterii de la medicul de familie sau de la medicul specialist, aspect deloc de neglijat într-un asemenea demers pe care această instituţie îl susţine financiar în beneficiul pacientului asigurat.

Oricum, pentru anul în curs se pare că în Harghita „trenul” cu decontările pentru acupunctură a fost pierdut, în condiţiile în care, din câte am înţeles, timpul pentru depunerea documentaţiei a expirat.

Dar pentru cei direct interesaţi a prinde următoarea etapă de contractări, mai reţin în finalul acestui articol următoarele: 1) Acupunctura face parte dintr-un pachet de servicii medicale clinice, iar documentaţia aferentă acestui capitol este afişată pe site-ul CAS Harghita; 2) Cei care vor să intre în relaţie contractuală cu Casa trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute, una dintre ele fiind, după cum arătam mai la început, şi „competenţa atestatului de studii complementare în acupunctură”.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.