Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

CAS Harghita a semnat 353 de acte adiţionale şi contracte cu furnizorii de servicii medicale | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » CAS Harghita a semnat 353 de acte adiţionale şi contracte cu furnizorii de servicii medicale
CAS Harghita a semnat 353 de acte adiţionale şi contracte cu furnizorii de servicii medicale

CAS Harghita a semnat 353 de acte adiţionale şi contracte cu furnizorii de servicii medicale

  • Rămâne în continuare scăzut numărul medicilor stomatologici care intră în relaţie contractuală cu Casa
  • Prin numărul de contracte, necesarul de servicii este asigurat, însă este loc de mai bine în privinţa acoperirii teritoriale

Faţă de anul trecut, începând cu această lună, numărul actelor adiţionale şi contractelor semnate de către Casa de Asigurări de Sănătate Harghita cu furnizorii de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale etc. din judeţ a crescut cu şase.

Ec. Duda Tihamér Attila, directorul general al CAS Harghita, preciza faptul că în perioada ianuarie-aprilie, lună de lună, au fost prelungite, prin acte adiţionale, contractele care erau valabile anul trecut. De asemenea, în cursul lunii aprilie, odată cu deschiderea perioadei de contractare, s-a făcut şi anunţul pentru ca furnizorii care nu se aflau în relaţie contractuală cu CAS să aibă posibilitatea să se prezinte şi să depună documentele necesare în vederea semnării de contracte. Şi au fost câţiva furnizori noi care au dorit să încheie contracte.

Astfel, având în vedere creditul de angajament alocat pentru anul 2022, necesarul de servicii medicale, numărul cererilor înregistrate şi ofertele de contractare, respectiv numărul de contracte ale furnizorilor de servicii medicale, farmaceutice şi de dispozitive medicale aflate în derulare, la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Harghita s-au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale, farmaceutice şi dispozitive medicale cu un număr de 353 furnizori.

La medicina primară, după pensionarea a doi medici de familie, au fost încheiate 128 de contracte, cu două mai puţine.

Câte un contract nou a fost încheiat la asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice, pentru specialităţile paraclinice şi pentru medicină fizică şi de reabilitare.

În cazul medicinii dentare, au fost semnate trei contracte noi, astfel că în prezent sunt 47 de stomatologici care oferă şi servicii decontate de CAS.

Tot trei contracte noi au fost încheiate şi în cazul acordării dispozitivelor medicale dedicate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu.

În acelaşi timp, pe lângă medicina primară, s-au mai înregistrat scăderi în cazul urgenţei la domiciliu şi transport sanitar neasistat, respectiv al farmaciilor. Aici trebuie făcute şi câteva precizări, astfel:

  • în cazul transportului sanitar neasistat, singurul contract care a fost anul trecut nu a mai fost încheiat deoarece firma se află în proces de reorganizare; însă, în momentul în care va dispune de toate avizele, acesta se va semna;
  • în cazul farmaciilor, numărul contractelor a scăzut deoarece două unităţi au fost cumpărate de reţele de farmacii; astfel, chiar dacă numărul contractelor a scăzut, cel al farmaciilor a rămas.

Concluzii

Directorul general al CAS Harghita spunea că dacă facem o analiză a contractelor semnate, atunci se poate trage concluzia că „ar fi bine să avem mai mulţi furnizori, în primul rând la asistenţă medicală primară, unde întâmpinăm din ce în ce mai multe greutăţi ca să asigurăm servicii medicale într-o serie de localităţi din judeţ în care s-au pensionat medicii de familie”.

De altfel, acesta arăta faptul că în toate zonele în care s-a pensionat un medic de familie s-a reuşit asigurarea de servicii, dar fără a fi vorba de un flux continuu: aici, câteva zile pe săptămână, sosesc medici de familie din alte localităţi, care şi-au deschis puncte de lucru.

„Încercăm să atragem medici de familie care să vină în zonă şi să asigure aceste servicii. Dar problema este că sunt puţini cei care se îndreaptă spre această specialitate şi, din păcate, vom aveam probleme în anii următori”, spunea ec. Duda Tihamér Attila.

Şi în cazul medicinii dentare se încheie destul de puţine contracte, unde se poate spune că tot al patrulea medic stomatolog intră în relaţie contractuală cu CAS Harghita. Astfel, sunt multe zone la nivelul judeţului total neacoperite din acest punct de vedere.

La celelalte specializări, „aş putea zice că este asigurat, prin numărul de contracte, necesarul de servicii. Bineînţeles, peste tot este loc de mai bine, să avem şi o acoperire teritorială corespunzătoare la toată gama de servicii. Dar eu consider că în acest moment situaţia este una destul de bună la nivelul judeţului”, concluziona directorul general al CAS Harghita.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.