Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

CAS Harghita a împlinit 20 de ani de activitate | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » CAS Harghita a împlinit 20 de ani de activitate
CAS Harghita a împlinit 20 de ani de activitate

CAS Harghita a împlinit 20 de ani de activitate

În acest timp, bugetul instituţiei a crescut cu aproape 400 de milioane de lei

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi-a început activitatea în ianuarie 1999. Prin apariţia instituţiei se prelua cea mai mare parte a finanţării unui sistem sanitar instabil, care ameninţa să se dezintegreze după ce mecanismele moştenite din perioada comunistă nu mai funcţionau. Obiectivul CNAS era să pună în practică principiile solidarităţii şi subsidiarităţii în colectarea şi utilizarea fondurilor sau dreptul alegerii libere de către asiguraţi a medicului sau a unităţii sanitare.

În privinţa bugetului pentru medicamente, dispozitive şi servicii medicale, cu ajutorul căruia sunt acoperite nevoile de sănătate ale populaţiei, se precizează într-un comunicat de presă emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că acesta a crescut de la 1 miliard de euro în 1999, la peste 7 miliarde de euro anul trecut.

În aprilie 1999 şi-a început activitatea şi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, după ce în ultima zi din martie se desfăşura prima şedinţă a Consiliului de Administraţie.

Potrivit datelor furnizate de către CAS Harghita, şi evoluţia bugetului Casei harghitene a fost una semnificativă în cei 20 de ani de activitate. În primul an de funcţionare, CAS Harghita a avut la dispoziţie 61,72 milioane de lei, aproape 178 de milioane de lei 10 ani mai târziu şi peste 443 de milioane de lei în 2018.

În prezent, în judeţul nostru, în relaţie contractuală cu CAS Harghita se află 365 de furnizori: 146 de cabinete de medicină primară, 29 de cabinete de medicină clinică de specialitate din ambulatoriu, 19 furnizori de servicii paraclinice, 37 de cabinete stomatologice, 6 spitale, 65 de farmacii, 56 de furnizori de dispozitive medicale etc.

Dacă în 1999, atunci când s-a înfiinţat, CNAS nu avea nici un program naţional de sănătate, nu acoperea financiar concediile şi indemnizaţiile medicale, între timp situaţia s-a schimbat. Astfel, după 20 de ani, CNAS are în derulare 14 programe naţionale de sănătate (7 dintre ele sunt derulate şi la nivelul judeţului nostru) şi, după cum se ştie, sunt rambursate concediile şi indemnizaţiile medicale. Printre cele mai recente dezvoltări ale programelor naţionale se numără introducerea senzorilor electronici de măsurare continuă a glicemiei şi a pompelor automatizate de insulină pentru bolnavii de diabet, iar pentru bolnavii cu amiotrofie spinală, începerea finanţării şi asigurării efective a tratamentului cu un medicament de ultimă generaţie care dă speranţe la o viaţă normală tuturor pacienţilor afectaţi.

„CNAS – se mai precizează în cadrul comunicatului – îşi va continua şi în viitor misiunea de principal finanţator al serviciilor de sănătate din România, centrându-şi activitatea pe necesitatea de a răspunde optim nevoilor reale ale persoanelor asigurate, pe creşterea calităţii acestor servicii, pe modernizarea şi informatizarea sistemului sanitar. Instituţia intenţionează totodată să pună un accent mai mare pe prevenirea şi depistarea precoce a îmbolnăvirilor, ca modalitate de minimizare a pierderilor evitabile de vieţi omeneşti şi de ani activi, precum şi a costurilor sociale asociate, dar şi de maximizare a eficienţei utilizării fondurilor de care dispune sistemul de asigurări sociale de sănătate”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.