Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Caravană de promovare a proiectului Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Caravană de promovare a proiectului Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor
Caravană de promovare a proiectului Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor

Caravană de promovare a proiectului Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor

 Campanie de informare a locuitorilor judeţului asupra importanţei managementului conştient al deşeurilor

O „Caravană verde” de promovare a proiectului Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor în Harghita va porni în acest sfârşit de săptămână către toate localităţile din judeţ. Caravana îşi propune să ofere toate informaţiile privind cel mai mare proiect implementat în judeţ, dar şi să atragă atenţia locuitorilor asupra importanţei managementului conştient şi responsabil al deşeurilor. Până la sfârşitul lunii noiembrie, caravana va ajunge în toate localităţile judeţului şi va promova şi importanţa colectării selective a deşeurilor şi a produselor biodegradabile ale gospodăriilor. Lansarea oficială a acestei Caravane verzi a avut loc la începutul acestei săptămâni, în faţa clădirii Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.

smid2Cu această ocazie, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a vorbit despre importanţa proiectului Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor în judeţul Harghita. Potrivit acestuia, unul dintre rezultatele acestui proiect s-a realizat deja, prin faptul că „am reuşit să transportăm deşeurile toxice şi să le depozităm în aşa fel încât să nu prezinte pericol pentru natură”, arătând că s-au închis sau urmează să fie închise depozitele de deşeuri neconforme din Miercurea-Ciuc şi alte localităţi. „Toate acestea ar fi trebuit să le facem din banii noştri şi totuşi am reuşit să obţinem bani europeni. Închiderile sunt în grafic şi o să reuşim să le terminăm în termen”, a spus Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita a explicat că prin implementarea acestui proiect oamenii trebuie să înţeleagă că „putem oferi servicii mai ieftine, lăsând bani în buzunarele lor”, fiind şi o modalitate de a controla preţurile impuse de furnizori. De asemenea, acesta a spus că „dacă colectăm selectiv deşeurile, atunci preţurile vor fi mai scăzute” şi de aceea e bine ca această campanie de conştientizare să demareze foarte devreme, „pentru că până la mijlocul anului viitor, când porneşte acest sistem, fiecare să ştie ce trebuie să facă”.

Un alt scop al caravanei, potrivit lui Borboly Csaba, este acela „de a demola acele legende urbane eronate”, prin care oamenii au fost dezinformaţi, cum s-a întâmplat la Corund, „şi au reuşit să provoace pagube serioase” unei astfel de investiţii. Şi astfel de semnale vin şi din alte localităţi, iar din „anumite motive economice acest proiect este încă în pericol”.

La rândul său, Barti Tihamér, vicepreşedintele CJ Harghita, a spus că lucrările la realizarea depozitului de transfer de la Corund sunt suspendate din cauza unor proceduri juridice. Însă se arată optimist că lucrările vor continua, căci altfel „va putea împiedica tot proiectul şi astfel judeţul ar putea pierde câteva zeci de milioane de euro”.

În legătură cu lucrările din cadrul acestui proiect, Barti Tihamér a declarat că „acestea merg într-un ritm corespunzător, noi avem încredere că în termenul stabilit vom reuşi să terminăm şi să satisfacem acele angajamente pe care ni le-am asumat”.

„În timpul caravanei ar fi important să accentuăm că prin acea sumă care se investeşte pentru construirea acestui sistem, pentru închiderea acelor depozite, dacă luăm în considerare judeţul Harghita, am putea spune că economisim un salariu mediu pentru fiecare familie din Harghita, prin faptul că am reuşit să facem acest proiect. Este un mesaj foarte important, pentru că banii rămân în buzunarele locuitorilor şi astfel putem derula acest proiect”, a spus vicepreşedintele CJ.

 

 Concurs pe parcursul caravanei

Coordonatorul caravanei, András Előd, a declarat că proiectul este unul imens „şi CJ nu ar putea să deruleze singur acest proiect. De aceea e foarte important ca şi populaţia judeţului să fie la curent cu ce se întâmplă, pentru că o gestionare sustenabilă a deşeurilor o putem face doar împreună. Din acest motiv a fost înfiinţată această caravană”.

Potrivit acestuia, atingerea obiectivului campaniei se va realiza cu ajutorul materialelor de informare realizate în cadrul proiectului alături de promotorii caravanei care vor traversa judeţul cu maşina personalizată, care are toate dotările necesare: televizor, tehnică audio, microfon, laptop, megafon, video proiector etc. Acesta a arătat, de asemenea, că prezentările vor fi în limba română şi maghiară.

smid3În descrierea campaniei, András Előd a arătat că această caravană va oferi informaţii despre modalitatea de a prepara corect compostul şi va prezenta utilitatea practică în gospodării. De asemenea, vor avea loc prezentări despre managementul deşeurilor, despre colectarea selectivă a deşeurilor şi despre reciclare.

Coordonatorul caravanei a afirmat că pe parcursul caravanei va avea loc şi un concurs prin care vor fi premiate primele 10 localităţi care au colectat cele mai multe deşeuri reciclabile, la concurs fiind invitate să participe toate localităţile din judeţul Harghita. Personalul caravanei va împărţi câte 200 de pachete de saci menajeri celor care doresc să participe la concurs. Participanţii trebuie, în decurs de o săptămână, să colecteze deşeurile în sacii menajeri şi să-i predea pe insulele amenajate special pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

András Előd a spus că prima localitate în care se va opri caravana va fi comuna Tuşnad (sâmbătă), apoi Siculeni şi Lunca de Sus (duminică).

Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Harghita este co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi are o valoare de aproximativ 164 milioane lei. Din această sumă, 70,5% este finanţat din fonduri europene, 14,2% din fonduri guvernamentale, iar 15,3% din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Harghita. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.