Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Când se va reabilita drumul judeţean 174A, care „se află într-o stare deplorabilă”? | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Când se va reabilita drumul judeţean 174A, care „se află într-o stare deplorabilă”?
Când se va reabilita drumul judeţean 174A, care „se află într-o stare deplorabilă”?

Când se va reabilita drumul judeţean 174A, care „se află într-o stare deplorabilă”?

  • Explicaţii cu privire la DJ 174C, Bilbor – limita cu judeţul Suceava

Consilierul judeţean Costin Hîrlav a ridicat, ieri, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita, problema drumului judeţean 174A, de la intersecţia DN 15 spre Bilbor, care este degradat, şi a DJ 174C (Bilbor – graniţa cu judeţul Suceava).

În legătură cu DJ 174A, Costin Hîrlav a spus că „după viiturile de anul trecut, datorită fenomenului de îngheţ-dezgheţ, drumul se află într-o stare deplorabilă”. „Lucrările au început în toamnă, dar probabil nu a permis timpul şi s-au blocat aceste lucrări. Doresc să vă întreb când se va interveni la acest drum, deoarece locuitorii din Bilbor îşi rup efectiv maşinile”, a spus consilierul judeţean.

În ceea ce priveşte DJ 174C, Costin Hîrlav a spus că în partea judeţului Suceava au început lucrările la acest drum „şi sper din tot sufletul ca această legătură să se realizeze cât mai repede”. „Noi, consiliul judeţean, mai avem de asfaltat un versant de aproximativ 1 km. Când se va realiza această porţiune scurtă?”, a întrebat consilierul judeţean.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a spus, în legătură cu DJ 174C, că există o „discuţie” cu judeţul vecin cu privire la cine trebuie să asfalteze un tronson de la graniţa dintre cele două judeţe, deoarece limita stabilită iniţial, susţine acesta, s-a mutat „mai înspre judeţul Suceava”.

Directorul general adjunct al Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean Harghita, Adrian Chiorean, a explicat că la drumul judeţean 174C, care face legătura cu judeţul Suceava, s-a manifestat o alunecare de teren, care a trebuit să fie analizată de expertul tehnic, care a dat o soluţie, iar în baza acesteia s-a realizat un proiect tehnic „care să poată să fie executat”. 

„Acel proiect tehnic avea o valoare foarte mare, aproximativ 10 milioane lei, din cauza unor lucrări de artă de amploare foarte mare. Adică, ziduri de sprijin pe piloţi foraţi, poduri şi podeţe care să permită scurgerea apei, plus un sistem de dren foarte adânc care să permită evacuarea apelor”, a spus Adrian Chiorean, care a precizat că din cauza valorii foarte mari a lucrărilor proiectul a fost etapizat.

Conform acestuia, în această perioadă proiectul va fi defalcat în cele două etape, „cu devize separate astfel încât să putem să începem execuţia lucrării ca să terminăm drumul”.

În ceea ce priveşte DJ 174A, de la intersecţia cu DN 15 şi până în Bilbor, directorul general adjunct al Direcţiei Tehnice a CJ Harghita a spus că „am avut proiecte investiţionale prin care am făcut un covor asfaltic care va trebui continuat”. „Acolo avem într-adevăr probleme, dar acel covor asfaltic îl vom face în momentul în care vom termina lucrările şi pe DJ 174C, pentru că acolo trebuie transportată o cantitate mare de materiale”, a precizat Adrian Chiorean. Între timp, a continuat acesta, au fost intervenţii pe acest drum în toamna trecută, cu bani de la Guvern după inundaţii, când au fost reparate podeţele care erau afectate şi s-a trecut la refacerea şanţurilor, care vor continua şi în acest an.

În această primăvară, pe acest drum se va interveni cu lucrări de plombare, însă în momentul de faţă, datorită contextului economic, „nici o societate nu a pornit staţii de asfalt din cauza preţului gazului şi a curentului electric”.

„Dar este programat şi acolo un covor asfaltic, care se va întinde de la capătul covorului asfaltic care este la intrarea în Bilbor venind spre Podul Crengii, spre intersecţia cu drumul naţional, în funcţie de resursele financiare”, a mai precizat Adrian Chiorean.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a spus, referitor la DJ 174C, că lucrările pe cele câteva sute de metri de drum pe care s-a produs alunecarea de teren costă cât întregul tronson şi a făcut apel la consilierii judeţeni PSD şi PNL să facă apel la formaţiunile politice pe care le reprezintă să susţină demersurile ca acest drum să fie preluat de CNI, pentru a efectua lucrările sau judeţul să primească din fondul de rezervă al Guvernului „acei 10 milioane lei sau cât va fi prima etapă”, pentru a fi finalizat DJ 174C.

„Trebuie să fie asumat de PNL sau PSD, sau ambii, fiindcă noi, din partea UDMR, am reuşit să aducem foarte mulţi bani pentru drumurile din zona nordică şi aşteptăm şi implicarea PNL şi PSD”, a transmis Borboly Csaba.

Hotărâri adoptate de CJ Harghita

În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita de ieri a fost aprobată o hotărâre privind renunţarea la dreptul de preemţiune al judeţului asupra Vilei 20 „Cireşica”, situată în oraşul Borsec, pentru a putea fi vândută şi reabilitată de către un cumpărător interesat, aceasta fiind şi urgenţa pentru care a fost convocat forul judeţean.

Printre altele, consilierii judeţeni au mai aprobat: modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2022; lista nominală cu persoanele care sunt propuse de a beneficia de stimulent financiar în luna aprilie 2022 din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc; repartizarea unor sume din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit către comunele Plăieşii de Jos, Ciceu, Siculeni, Racu; stabilirea cuantumului şi a numărului burselor şcolare care se acordă pentru elevii care frecventează cursurile Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor şi Centrului Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă Ocland, în anul şcolar 2021-2022. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.