Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Campanie umanitară în sprijinul copiilor minori ai tânărului de 35 de ani, atacat mortal de un urs în apropiere de Crişeni | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Societate » Campanie umanitară în sprijinul copiilor minori ai tânărului de 35 de ani, atacat mortal de un urs în apropiere de Crişeni
Campanie umanitară în sprijinul copiilor minori ai tânărului de 35 de ani, atacat mortal de un urs în apropiere de Crişeni

Campanie umanitară în sprijinul copiilor minori ai tânărului de 35 de ani, atacat mortal de un urs în apropiere de Crişeni

Tânărul, care îşi întreţinea singur copilele – o fată de 9 ani şi una de 12 ani – muncind cu ziua pentru bănuţii ce-i asigurau traiul zilnic al familiei, a fost atacat de urs într-o zonă împădurită, la marginea satului Crişeni, în timp ce aduna în saci nişte pământ. Rănile grave i-au curmat viaţa înainte ca ambulanţa să ajungă la spital, chemată în sprijin de vecinii care-l însoţeau, rămaşi la marginea pădurii.

Vestea tragicului eveniment a fost transmisă pe telefonul preşedintelui Borboly Csaba în timpul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita de vineri şi împărtăşită de acesta deîndată consilierilor. Şocaţi şi revoltaţi, consilierii judeţeni s-au ridicat şi au păstrat un moment de reculegere, în semn de omagiu pentru tânărul care şi-a pierdut viaţa, după ce a fost atacat şi vătămat grav de urs. El rămăsese singurul părinte care îşi creştea fetele minore, mama copilelor fiind plecată de mai multă vreme în străinătate.

„Acest om era un ţăran, care lucra pe câmp, are doi copii şi, din păcate, mama lor a plecat în străinătate de patru ani, iar el îşi creştea fetele împreună cu mama lui, cu bunica. Pentru ceea ce s-a întâmplat sunt responsabile instituţiile de la Bucureşti. Se pare că pentru acest urs (AJVPS Hubertus – n.a.) a solicitat să fie extras anul trecut, dar Ministerul Mediului a refuzat (…) şi acum, întreb eu, a cui este responsabilitatea pentru această situaţie? Nu e bine că la Bucureşti nu se vede ce se întâmplă în judeţul Harghita, nu e bine că aici viaţa oamenilor este în pericol şi de ce ne temeam în ultimii ani, astăzi a devenit realitate”, a afirmat Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a mai anunţat, vineri, după şedinţa extraordinară, că va demara o campanie umanitară, de strângere de fonduri pentru fetele tânărului care a fost atacat de urs şi a decedat din cauza rănilor incompatibile cu viaţa, provocate de animal. Persoanele care doresc să contribuie cu fonduri în cadrul campaniei umanitare „#TREBUIE SĂ AJUTĂM ACEŞTI COPII!” pot face donaţii în contul Asociaţiei pentru Judeţul Harghita:

Cont:
Asociaţia pentru Judeţul Harghita
RO79BRDE210SV06542542100
Sucursala Miercurea Ciuc

De asemenea, s-a solicitat eliberarea unui ordin de extragere a ursului care l-a atacat pe tânărul de 35 de ani, decedat vineri.

Morţii cu morţii şi viii cu viii

În ciuda nefericitului eveniment, care a marcat vizibil întreaga asistenţă, şedinţa extraordinară a consiliului judeţean trebuia să-şi urmeze cursul.

Consilierii au aprobat repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor aferente cotei de 17,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019. Suma cuvenită judeţului Harghita este de 189,145 de milioane lei. De asemenea, a fost aprobată utilizarea excedentului anilor precedenţi, precum şi lista provizorie a programelor de investiţii publice ale Consiliului Judeţean Harghita, pe anul 2019.

Surparea drumului comunal 34B între localităţile Tămaşu şi Ulcani pune în imposibilitate executarea transportului regulat de persoane pe traseul Odorheiu Secuiesc – Ulcani – Fâncel şi retur. În aceste condiţii s-a impus modificarea programului şi a traseului de transport al cursei 26, acesta fiind deviat temporar pe ruta Odorheiu Secuiesc – Sâncrai – Fâncel – Ulcani şi retur, proiect aprobat vineri de consilieri şi pus în practică de luni.

La şedinţa extraordinară a mai fost aprobată participarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, în calitate de partener, la derularea proiectului „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă”, cât şi asigurarea fondurilor necesare implementării acestuia. Obiectivul principal al proiectului este îmbunătăţirea şi dezvoltarea măsurilor şi serviciilor sociale, în vederea prevenirii şi combaterii violenţei domestice, prin crearea şi dezvoltarea unei reţele naţionale inovative integrate, care va cuprinde 42 de locuinţe protejate, precum şi servicii integrate complementare de grupuri de suport şi cabinete de consiliere vocaţională. Proiectul se va derula pe o perioadă de patru ani şi are un buget total estimat de 11 milioane de euro (51.080.375,72 de lei). Bugetul alocat DGASPC Harghita este de 1.137.174,76 de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă 1.114.431,26 lei (98%). Valoarea co-finanţării eligibile în sumă de 22.743,50 lei, reprezentând 2% din valoarea bugetului alocat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, va fi asigurată de consiliul judeţean. Proiectul „Venus” se derulează în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.