Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Campania de împăduriri se apropie de final pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Campania de împăduriri se apropie de final pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita
Campania de împăduriri se apropie de final pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita

Campania de împăduriri se apropie de final pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că instituţia pe care o conduce se află în plină campanie de împăduriri, deşi e trecut de jumătatea lunii mai, însă în zilele următoare se vor încheia lucrările.

Conform acestuia, în acest an startul campaniei a fost întârziat, deoarece marea majoritate a parcelelor de la cele cinci ocoale silvice din subordinea DS Harghita, care trebuiau împădurite, sunt la altitudini ridicate, iar stratul de zăpadă vechi, din timpul iernii, a persistat.

Pe fondul forestier de stat, dintr-un total de 79 de hectare programate pentru împăduriri, care se compun atât din suprafeţe plantate cu puieţi, cât şi din regenerări naturale, lucrările erau finalizate în primele zile ale săptămânii pe 60 ha.

În fondul forestier administrat de direcţia silvică, dar care aparţine altor proprietari, din cele 203 ha cât au fost planificate pentru a se împăduri în această primăvară, 150 de hectare au fost redate naturii.

La nici unul din cele cinci ocoale silvice (OS) din cadrul DS Harghita – Tulgheş, Borsec, Topliţa, Homorod şi Miercurea Ciuc – nu erau încheiate împăduririle.

Directorul DS Harghita a precizat că nu au fost probleme deosebite în această campanie. Cei mai mulţi puieţi folosiţi în această primăvară au fost produşi în pepinierele proprii şi au fost păstraţi în condiţii corespunzătoare. Un număr mic de puieţi au fost transportaţi de la alte direcţii silvice conform cerinţelor, astfel încât să poată vegeta în continuare.

Lucrările sunt efectuate cu societăţi comerciale specializate, care au câştigat licitaţiile organizate de direcţia silvică pentru împăduririle din această campanie. „Suntem pe final, dar toate fronturile sunt deschise, nu mai sunt zone în care trebuie să aşteptăm să se topească zăpada”, a spus ing. Cătălin Mutică.

În această primăvară, datorită pandemiei, acţiunile de conştientizare privind importanţa pădurii nu au mai fost ca în anii anteriori, când era angrenat un număr important de persoane din societatea civilă, în special elevi, care vedeau la faţa locului şantierele de împădurit şi primeau informaţii despre beneficiile pădurii.

Totuşi, a spus ing. Cătălin Mutică, direcţia silvică a sponsorizat cu 9.000 de puieţi de molid o organizaţie neguvernamentală, „care a avut şi are în intenţie acţiuni frumoase în legătură cu împădurirea unor suprafeţe în care este necesară reinstalarea vegetaţiei forestiere”. „Chiar dacă la o scară mai puţin largă, am fost implicaţi în acţiuni sociale şi acţiuni care au venit în plus faţă de obligaţiile noastre de serviciu”, a precizat directorul DS Harghita.

Acesta şi-a exprimat şi un punct de vedere, întrebat fiind, cu privire la informaţiile care au apărut în mass-media naţională în ultima perioadă în legătură cu campania de împăduriri din anul 2020, denumită atunci de Ministerul Mediului „O pădure cât o ţară”, în care erau prezentate zone din ţară care ar fi trebuit plantate, însă la faţa locului nu ar fi fost găsiţi puieţi sau erau mai puţini.

Conform sursei citate, marea majoritate a coordonatelor zonelor forestiere administrate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, implicit de Direcţia Silvică Harghita, şi mare parte dintre pădurile private, dar nu toate, sunt introduse în GIS (Geographical Information System – Sistem Informaţional Geografic). „Şi atunci toată baza cartografică pe care o avem la ocoalele silvice este într-un sistem integrat informatic”, a precizat ing. Mutică.

Potrivit acestuia, în acest mod e simplu să poată fi dată o referire geografică clară cu coordonate despre anumite suprafeţe în care se execută lucrări, inclusiv împăduriri. În campania „O pădure cât o ţară”, Ministerul Mediului a strâns informaţii de la toate ocoalele silvice din ţară, inclusiv private, nu numai de la RNP – Romsilva, şi a întocmit o hartă interactivă la care putea avea acces oricine. Cu ajutorul acestei hărţi se pot găsi informaţiile geografice despre o anumită parcelă în care erau notate exact coordonatele şi câţi puieţi s-au plantat acolo. Scopul a fost ca oricine să se poată informa despre cât s-a plantat într-o anumită zonă. La faţa locului, la unele dintre coordonatele ce se regăseau pe hartă, într-adevăr s-au găsit mai puţini puieţi sau nu s-au găsit deloc.

Directorul DS Harghita a spus însă că „de cele mai multe ori sunt erori” ale sistemului. „Ar fi bine să funcţioneze perfect”, a precizat ing. Cătălin Mutică, explicând că de foarte multe ori coordonatele raportate de personalul din teren sunt afectate de anumite toleranţe. „Şi este foarte posibil ca în cazurile respective toleranţele să fi fost foarte mari şi atunci parcelele împădurite ar putea să fie în apropiere, nu acolo unde s-au dus exact pe coordonate cei care au vrut să vizualizeze plantaţiile. (…) Dar ceea ce pot să spun este că toate plantaţiile care au fost raportate de către noi au fost executate. Nu există nici un motiv să spui că ai plantat şi să nu plantezi. Deci nu văd care ar fi motivul adevărat să minţi cu aşa ceva”, a subliniat directorul direcţiei silvice.

***

În această primăvară, Direcţia Silvică Harghita a planificat să regenereze o suprafaţă totală de 283 de fond forestier, din care 166 ha sunt împăduriri integrale şi 117 ha regenerări naturale. Din 166 de hectare de împăduriri integrale, 35 ha sunt în fond forestier de stat, iar diferenţa de 131 ha în suprafeţele administrate. De asemenea, din 117 hectare de regenerări naturale, 44 ha sunt în fond forestier de stat şi 73 ha în terenuri forestiere administrate de DS Harghita.

În campania de împăduriri din acest an sunt folosiţi un total de 737.000 de puieţi forestieri, cea mai mare parte dintre ei fiind produşi în pepinierele proprii. Din totalul necesar, cei mai mulţi – 593.000 de puieţi – sunt din specia molid, iar 86.000 de brad, produşi în totalitate în pepinierele direcţiei silvice. 17.000 de puieţi sunt din specia larice, din care 14.000 de bucăţi au fost aduşi de la alte direcţii silvice. Din specia foioase, 6.000 de puieţi sunt goruni; 10.000 – fag (produşi în pepinierele de la Ocolul Silvic Homorod); paltin de munte – din necesarul de 23.000 de mii de bucăţi, 12.000 sunt produşi în pepinierele proprii, iar 11.000 sunt transportaţi de la alte direcţii silvice din ţară.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. Din aceasta, Direcţia Silvică Harghita din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva are în administrare 89.883 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din totalul terenurilor forestiere administrate de DS Harghita, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar diferenţa aparţine altor proprietari.

Garda Forestieră Braşov, în a cărei rază de competenţă se află şi Harghita, a informat că în anul 2021 structurile private care administrează fondul forestier din judeţ (mai puţin suprafeţele forestiere administrate de RNP – Romsilva) au planificat să împădurească efectiv 449 hectare, cu 1.998.050 de puieţi. De asemenea, suprafaţa propusă a fi regenerată natural, în judeţ, în acest an este de 248 ha. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.