Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Camera de Conturi Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc a acordat premii speciale hocheiştilor din banii contribuabililor! | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Camera de Conturi Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc a acordat premii speciale hocheiştilor din banii contribuabililor!
Camera de Conturi Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc a acordat premii speciale hocheiştilor din banii contribuabililor!

Camera de Conturi Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc a acordat premii speciale hocheiştilor din banii contribuabililor!

De asemenea, Muzeul Secuiesc al Ciucului, aflat în subordinea municipalităţii, a decontat 330.000 de lei pentru servicii de întreţinere şi funcţionare unor societăţi care nu aveau personal de specialitate suficient să acopere cele prevăzute în contracte

 

Primăria Miercurea-Ciuc a finanţat din fonduri publice, în mod nelegal, în anul 2013, plata unor premii speciale în valoare de 406.000 lei către hocheiştii din oraş, prin intermediul Asociaţiei de Sport Ciuc Miercurea-Ciuc. Aşadar, ne place sau nu, hocheiul, îi apreciem sau nu pe hocheiştii ciucani, vrem – nu vrem, îi premiem pe hocheişti din banii noştri! Constatarea reiese din Raportul Camerei de Conturi Harghita privind finanţele publice locale pe anul 2013, în urma acţiunilor de control efectuate la Primăria Miercurea-Ciuc şi instituţiile din subordine. Acţiunile de audit s-au desfăşurat pe parcursul anului trecut şi rezultatele au fost făcute publice recent.

Conform documentului citat, „în urma verificărilor efectuate la Asociaţia de Sport Ciuc Miercurea-Ciuc – entitate aflată în subordinea UATM (n.n. – unitatea administrativ-teritorială municipiul) Miercurea-Ciuc (finanţată în proporţie de 76% din subvenţii de la bugetul local) – cu privire la modul de angajare, ordonanţare şi plată a unor cheltuieli bugetare s-a constatat decontarea, în mod nejustificat şi în afara cadrului legal permisibil, a sumei de 406 mii lei ca urmare a derulării unui contract de finanţare încheiat cu o structură sportivă de drept public aflată în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului”. Potrivit auditorilor publici, „plata sumei s-a realizat sub forma unor premii speciale acordate componenţilor echipei de hochei pe gheaţă din cadrul structurii sportive beneficiare a finanţării nelegale, în condiţiile în care conform prevederilor legale acordarea premiilor, pentru sportivii din structurile sportive din subordine, cade în sarcina Ministerului Tineretului şi Sportului”.

Auditorii publici au constatat în urma controlului că din contractul de finanţare şi din documentele justificative de decontare rezultă că entitatea publică a finanţat în fapt persoane fizice şi nu programe sportive. Mai departe, în document se arată că bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 al Asociaţiei amintite nu avea anexate astfel de programe.

Conform sursei citate, „documentele de decontare nu justifică vreo contraprestaţie în folosul entităţii finanţatoare şi din care să rezulte obligaţii de plată certe faţă de persoanele fizice beneficiare ale sumei mai sus-menţionate”. De asemenea, în raport se arată că suma de 406.000 lei nu a fost utilizată pentru cheltuieli strict legate de realizarea obiectivelor legale ale unităţii, ceea ce contravine legii.

Auditorii mai reliefează faptul că structurile sportive de drept public pot beneficia de sume de la bugetele locale pe bază de contract, iar administrarea acestor fonduri se efectuează respectându-se normelor pentru finanţele publice. „Conform normei juridice menţionate, precum şi prevederilor din Statutul Asociaţiei de Sport Ciuc Miercurea-Ciuc, UATM Miercurea-Ciuc nu avea nici un drept legal de a efectua astfel de finanţări din fonduri publice. În condiţiile abaterii de la legalitate şi regularitate mai sus-prezentată, entitatea verificată a fost prejudiciată patrimonial cu suma de 406 mii lei. În timpul misiunii de audit au fost calculate foloase nerealizate în sumă de 42 mii lei, context în care prejudiciul total s-a estimat la 448 mii lei”, conform raportului.

În urma celor constatate, pentru înlăturarea prejudiciului s-a dispus măsura evaluării exacte acestuia şi recuperarea lui, în termenul legal de prescripţie, în conformitate cu prevederile Codului muncii şi/sau în baza principiilor răspunderii civile.

 

Muzeul Secuiesc al Ciucului a plătit sume importante de bani unor firme fără a avea documente justificative

Tot în urma auditului de la Primăria Miercurea-Ciuc, de data aceasta la instituţia culturală subordonată Muzeul Secuiesc al Ciucului, auditorii publici au descoperit că această entitate a decontat nejustificat suma de 330.000 de lei către două firme. Suma a fost plătită pentru servicii de întreţinere şi funcţionare, în baza contractelor încheiate cu cele două societăţi. Doar că această plată s-a efectuat „în condiţiile inexistenţei documentelor justificative legal întocmite şi care să certifice executarea serviciilor de către prestatori, respectiv exactitatea şi realitatea sumelor de plată”. Mai mult, arată în raport auditorii publici, firmele prestatoare nu dispuneau de un număr suficient de personal de specialitate care să acopere volumul prestaţiilor facturate. Şi „entitatea publică contractantă nu a verificat, înainte de încheierea contractului, respectarea dispoziţiilor referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intră sub incidenţa legislaţiei privind finanţele publice”. „Prin această modalitate de contractare a unor servicii entitatea controlată a facilitat ca prestatorii de servicii să factureze prestaţii nereale, necontrolabile. În contextul abaterii de la legalitate şi regularitate mai sus-prezentată, entitatea auditată a fost prejudiciată patrimonial cu suma de 330 mii lei. În timpul misiunii de audit au fost calculate foloase nerealizate în sumă de 40 mii lei, context în care prejudiciul total s-a estimat la 370 mii lei”.

În urma acţiunii de audit a fost dispusă măsura evaluării exacte a prejudiciului şi recuperarea lui, în termenul legal de prescripţie, în conformitate cu prevederile Codului muncii şi/sau în baza principiilor răspunderii civile.

 

xxx

În urma auditului efectuat la Primăria Miercurea-Ciuc şi 20 de entităţi din subordine (majoritatea unităţi de învăţământ din municipiu), auditorii publici au constatat abateri care au generat un prejudiciu total de 1.337.000 lei, parte din acesta fiind recuperat sau contestat. De asemenea, abaterile financiar-contabile au fost însumate la 5.783.000 lei (cea mai mare s-a referit la înregistrarea eronată în patrimoniul Primăriei a unor bunuri aparţinând domeniului public al statului – 5.107.000 lei), acestea fiind remediate în timpul controlului. (Şt. Pătrîntaş)

 

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.