Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cămaşa românească în cultura vizuală | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Cămaşa românească în cultura vizuală
Cămaşa românească în cultura vizuală

Cămaşa românească în cultura vizuală

Portul s-a aflat mereu în strânsă legătură cu mediul şi stilul de viaţă al unui popor. Cămaşa tradiţională, gândită cândva ca veşmânt de sărbătoare, încărcat cu elemente simbolice, a devenit mai ales începând cu secolul XX obiect de muzeu – obiect de artă în care s-au concentrat poveşti, căpătând astfel valenţe de document istoric.

  • Ziua Iei, sărbătorită de Sânziene

Este al zecelea an în care, la iniţiativa comunităţii virtuale La Blouse Roumaine, pe 24 iunie se sărbătoreşte Ziua Iei Româneşti. Deşi este promovată şi la nivel internaţional, ia a fost până de curând un brand de ţară neoficial. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat pe 21 iunie decretul pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei”.

În 29 martie 2021, România, împreună cu Republica Moldova au depus dosarul multinaţional „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” pentru înscrierea elementului în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanităţii UNESCO, dosarul de nominalizare urmând a fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din noiembrie/decembrie 2022.

  • Cămaşa românească în cultura vizuală

Cămaşa tradiţională, prin arta ce o înglobează şi prin profunda semnificaţie istorică, a devenit în timp un puternic simbol în cultura vizuală universală. Să nu uităm numeroasele opere de artă care o reprezintă pictural, cinematografic, precum şi tendinţe vestimentare recente, care o folosesc ca sursă de inspiraţie pentru noi creaţii. În istoria artei, Nicolae Grigorescu, Constantin Daniel Rosenthal, Theodor Aman, Gheorghe Tattarescu, Nicolae Vermont, Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Camil Ressu, Francisc Şirato, Dumitru Gheaţă sau Ion Theodorescu-Sion sunt pictorii care au reprezentat adesea cămaşa populară pe pânzele lor.

Au făcut la fel celebrii Henri Matisse, Auguste Renoir, Frederick Arthur Bridgman sau Franciszek Teodor Ejsmond, precum şi nume mari din lumea modei – Yves Saint Laurent, Oscar dela Renta, Tom Ford, Jean Paul Gaultier, Carolina Herrera şi Isabel Marant fiind cei mai cunoscuţi.

În modă, chiar şi reprezentarea subiectivă a cămăşii pictate de Matisse a prins viaţă, în atelierul lui Yves Saint Lauren, prin reconstituirea materială a cămăşii stilizate de artist în faimosul tablou. Astfel, în artele vizuale, în pictură, cinematografie şi modă, IA a fost şi este actuală.

  • Cămaşa tradiţională purtată de personalităţi iconice

Cămaşa tradiţională a fost purtată cu mândrie de personalităţi precum reginele României, Elisabeta şi Maria, de o mare parte a aristocraţiei feminine a acelor timpuri şi nu numai. Ia românească a intrat în modă în perioada interbelică, atunci când Regina Maria a României s-a fotografiat în cămaşă tradiţională românească, intrând astfel în conştiinţa boemei Europe a acelor vremuri. Pentru întâlnirile oficiale, Regina Maria adapta ia românească la ţinute speciale, ieşind din canon. Ia a fost purtată şi de Smaranda Brăescu, aviatoare şi prima femeie paraşutist cu brevet din România, care înregistra un record mondial, devenind campion european la paraşutism în urmă cu exact 90 de ani. Maria Tănase este de asemenea un personaj iconic, în permanenţă asociat cămăşii tradiţionale, evident şi prin conexiunea sa cu folclorul românesc.

Personalităţile amintite au fost selectate ca purtătoare de imagine într-un nou proiect Romfilatelia, a cărui materiale (cărţi poştale, plicuri, timbre) au fost emise în a doua parte a lunii în curs. „Recunoscând importanţa istorică şi culturală a iei româneşti, precum şi semnificaţia ei la nivel naţional, propagată adesea peste graniţele ţarii, Romfilatelia dedică acestui simbol românesc cel mai nou proiect de timbre, intitulat sugestiv Ia românească, tezaur naţional. Emisiunea de mărci poştale Ia românească, tezaur naţional ilustrează, printr-o abordare grafică originală, patru personalităţi feminine, care au purtat cu mândrie cămaşa tradiţională a românilor şi au făcut-o cunoscută peste hotarele ţării”.

Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.