Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Caldă atmosferă la aniversarea poetului Ionel Simota | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » Caldă atmosferă la aniversarea poetului Ionel Simota
Caldă atmosferă la aniversarea poetului Ionel Simota

Caldă atmosferă la aniversarea poetului Ionel Simota

Atmosferă de autentică şi caldă sărbătoare, miercuri, la Cercul Militar din Miercurea-Ciuc, prilejul fiind sărbătorirea împlinirii vârstei de 45 de ani de către atât de tânărul în spirit şi atât de maturul în creaţie Ionel Simota, preşedintele şi animatorul Cenaclului „Buna Vestire”.

Au ţinut să-şi exprime admiraţia şi aprecierea faţă de ceea ce putem numi, de-acum fără reţinere, opera lui Ionel Simota, prozatorii braşoveni de mare anvergură Doru Munteanu şi Ion Popescu Topolog, profesoara topliţeană Anda Ianoşi, directoarea Şcolii Gimnaziale „Miron Cristea”, editoarea Maria Dohotaru de la Oneşti, profesorul Ioan Lăcătuşu, preotul şi poetul  Vasile Antonie Tămaş din Sf. Gheorghe, fostul preşedinte al Asociaţiei esperantiştilor din România, profesorul Mihai Trifoi. A fost reliefată, încă o dată, cu această ocazie, îmbinarea, adesea uimitoare, în poezia lui Ionel Simota, a modernului cu tradiţionalul, capacitatea de a izvodi noul, ineditul, în abordarea unor teme tradiţionale, legătura, nici o clipă uitată, cu meleagurile de obârşie. Aceste calităţi au făcut ca Ionel Simota să devină, prin personalitatea sa complexă şi valoarea creaţiei, o emblemă spirituală a judeţului Harghita.

Ionel Simota a primit, cu această ocazie, o mulţime de felicitări şi atenţii, dar cel mai frumos cadou şi l-a făcut el însuşi: cel de-al 14-lea volum de poezii, dacă am numărat bine!, fără a mai vorbi de antologii – „Capitol cu îngeri dintr-un volum COLECTIV”.

Un volum în care primul lucru pe care-l remarcă cititorul avizat este faptul că talentul poetului n-a obosit şi nu s-a diminuat, dimpotrivă, filonul poetic este cel puţin la fel de generos.

Reproducem două din poeziile volumului:

Aştept ninsori

Aştept ninsori
Să-mi vindece cuvântul
De grave sângerări,
De crunte boli,
Aştept să cearnă
Sărutând pământul
Ca nişte sfinţi rătăcitori…
Şi foamea de iubire să-nflorească
Tandru în gurile de lup,
Să mă întorc în mine ca acasă
Să nu mai pot de-acolo să irup.
Aştept ninsori
Să cadă stinse-n mine,
Cu sănii chiuind la mine-n trup,
Iar caii nechezând să nu-i pot ţine
Şi hamul lor de dor pe veci să-l rup….

Aştept ninsori ce pot să-mi facă bine,
Sub pleoapele luminii
Să se-nchine…

 

1 Decembrie

Decembrie îmi este-n suflet iar,
Acum când Ţara e un Tricolor,
Şi sfânt mi s-a făcut în calendar:
Doamne, ai grijă de al meu Popor!…

Căci doar prin Tine s-a făcut Dreptate
Pământului ce-adânc a lăcrimat,
La Alba Iulia-n Cetate
Când, Doamne, Tu cu noi în rând ai stat…

Noi care ne-am unit pentru vecie
Cu munţii noştri care ne-au vegheat,
Mai credem încă într-o Românie
Ce doar prin cruci la Tine s-a înălţat…

Decembrie îmi este-n suflet iar,
Întâia Zi din sfântu-mi calendar…

 

Prozatorul Doru Munteanu, pe care Ionel Simota îl cataloga drept unul dintre cei mai valoroşi scriitori pe care îi are România, în acest moment, a venit la Miercurea-Ciuc în dublă calitate: de invitat al sărbătoritului şi de autor al volumului nou apărut „Viaţă de împrumut”, pe care l-a lansat cu această ocazie. Noua carte confirmă total „marca Doru  Munteanu”: personaje subtil conturate, evoluţii autentice ale acestora, analize psihologice care nu afectează firul epic, deosebit de atractiv.

Un semn, desigur nu cel mai important, al aprecierii de care se bucură cei doi autori a fost şi faptul că volumele aduse s-au epuizat extrem de repede, fără ca toţi cei ce ar fi vrut să le poată avea în mână să beneficieze de ele.

Manifestarea a mai avut un punct de atracţie: expoziţia talentatei graficiene Cosmina Marcela Oltean, cunoscută din alte manifestări ale Cenaclului, dar care, de data aceasta, şi-a expus o altă latură a înzestrării sale creatoare: fotografia artistică.

Precum s-a întâmplat cu alte ocazii, muzica n-a lipsit din cadrul manifestării, cei ce au dat valenţe sporite atmosferei create fiind Codruţa Maftei, Mădălina Oros, acompaniată de chitaristul Alin Costache, Daniel Oprea, Raul Bularca, Lavinia Argatu şi Adriana Balogh, cea care a menţinut atmosfera potenţată muzical şi în ultima parte a întâlnirii, cea „de socializare”.

Admirabilă, ca de fiecare dată, contribuţia lui Gheorghe Filip, atât în ceea ce priveşte comperajul manifestării, cât şi interpretarea unora dintre poeziile lui Ionel Simota.

Partea de sonorizare a fost asigurată cu discreţie şi competenţă de acelaşi veşnic prieten al Cenaclului, Vasile Loghin.

XXX

Remarcăm că apariţia ultimului volum de poezii al lui Ionel Simota – „Capitol cu îngeri dintr-un volum COLECTIV” – a fost posibilă prin susţinerea Consiliului Judeţean Harghita, care a oferit o finanţare nerambursabilă printr-un proiect câştigat de Centrul Cultural „Ardealul” din Subcetate.

ŞTEFAN DANCIU

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.