Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Câini fără stăpân din zona Ciucului, adoptaţi în Germania | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Câini fără stăpân din zona Ciucului, adoptaţi în Germania
Câini fără stăpân din zona Ciucului, adoptaţi în Germania

Câini fără stăpân din zona Ciucului, adoptaţi în Germania

Câteva zeci de câini ajung în fiecare lună în adăpostul Fundaţiei „Pro Animalia” din Miercurea Ciuc, unde beneficiază de asistenţa necesară şi de îngrijirile de care au nevoie, reprezentanţii organizaţiei încercând să le găsească, în principal cu sprijin din străinătate, stăpâni responsabili şi un loc corespunzător. Directorul executiv al Fundaţiei Pro Animalia, Száva Emese,a declarat că în adăpostul din Miercurea Ciuc sunt în fiecare lună aproximativ 260 de câini, aceasta fiind capacitatea de funcţionare. Száva Emese a precizat că fundaţia pe care o reprezintă are de mulţi ani un parteneriat cu o asociaţie germană, care asigură un sprijin esenţial pentru acoperirea cheltuielilor necesare funcţionării şi pentru găsirea unui cămin primitor în Germania pentru destul de mulţi câini care ajung în adăpostul din Miercurea Ciuc, fie de pe străzile oraşului, fie din localităţile din împrejurimi.

„Avem foarte puţine adopţii locale. Adăpostul Fundaţiei Pro Animalia este unul privat. Suntem într-un parteneriat cu o asociaţie germană de peste 15 ani. De fapt ei sunt sponsorii sau finanţatorii acestui adăpost pentru că 90 la sută din costuri sunt acoperite din donaţii pe care le primim de la oameni din Germania prin această asociaţie. Aceeaşi asociaţie ne ajută să putem da în adopţie în Germania lunar între 20 şi 40 de câini, ceea ce este foarte mult. Adopţii locale nu ar putea fi la fel de multe. De la noi se duc câini fie prin adopţie directă la persoane din Germania, fie în aşa numite foster home-uri, adică locuri de cazare provizorie până când se caută un viitor adoptator. Câinele este deja socializat şi este într-o familie să spunem aşa. Avem tot prin asociaţia germană o relaţie cu 15 adăposturi din Germania, care preiau şi ei câini tot în acest scop, respectiv pentru a putea fi facilitată adopţia, adică să existe posibilitatea ca oamenii să întâlnească şi să vadă animalele pe care ar dori să le adopte”, a afirmat Száva Emese.

Aceasta a adăugat că există un site pe care sunt informaţii legate de fiecare câine din adăpostul din Miercurea Ciuc, respectiv fotografii şi date importante care pot fi accesate de către cei care doresc să primească un animal de companie, a spus Száva Emese. Potrivit afirmaţiilor sale, sunt mai puţine adopţii pe plan local deoarece este dificil să se găsească viitori stăpâni cu adevărat responsabili, fiind foarte puţini oameni care ştiu ce înseamnă să aibă un câine şi ce anume implică un astfel de lucru, iar în trecut au existat şi unele experienţe care nu au fost pozitive. În plus, reprezentanţii fundaţiei au constatat că cei din zonă arată o oarecare reticenţă atunci când trebuie să răspundă la unele întrebări de bază în legătură cu ce înseamnă să fie proprietari de animale de companie sau dacă s-au gândit, de pildă, ce vor face cu câinele atunci când pleacă în concediu sau dacă au resursele financiare necesare pentru asigurarea hranei şi a asistenţei veterinare. Totodată, localnicii care ar adopta un câine nu prea sunt de acord cu vizite periodice ale reprezentanţilor fundaţiei, chiar dacă ar fi vorba despre vizite anunţate în prealabil.

Száva Emese a mai spus că la adăpostul din municipiul reşedinţă de judeţ sunt primiţi în general câini vagabonzi care sunt prinşi pe străzile din localitate, animale fără stăpân găsite sau salvate de reprezentanţii fundaţiei sau de alte persoane din împrejurimi sau patrupede predate din diverse motive chiar de proprietari, numărul acestora din urmă fiind din păcate unul destul de mare.

„Lunar primim 40-50 de câini în adăpost. Suntem una dintre puţinele organizaţii din judeţ care acceptă şi un animal rănit şi ne ocupăm de operaţie şi tratament, de orice este nevoie”, a declarat Száva Emese, care a adăugat că a întâlnit şi cazuri de cruzime faţă de animale, care ar trebui sancţionate de autorităţi, în adăpostul fundaţiei ajungând în fiecare lună câte un câine care prezintă urme de violenţă şi răni pe care sigur nu le-a suferit în scurta perioadă în care a cutreierat pe străzi, dar nu prea se poate da de urma stăpânului şi din cauză că animalul nu este înregistrat. Aceasta a menţionat că asigurarea funcţionării adăpostului presupune cheltuieli semnificative, de la achitarea taxelor percepute pentru salariile celor şapte angajaţi până la acoperirea costurilor cu diverse materiale care se deteriorează şi trebuie înlocuite, plata utilităţilor sau transportul gunoiului, iar asociaţia din Germania reprezintă în acest moment singura sursă stabilă de fonduri, pe plan local fiind primiţi bani, doar din partea celor care decid redirecţionarea a 3,5 la sută din impozitul pe venit sau în urma unor mici donaţii de la unii localnici preocupaţi de soarta câinilor fără stăpân.

„Întotdeauna este bine-venită orice fel de donaţie din partea oricărei persoane, numai că aici comunitatea noastră nu este la un nivel corespunzător nici cu voluntariatul, nici cu donaţiile pentru a se putea întreţine un loc ca acesta. Din păcate, putem să facem toate acestea doar cu ajutorul străinilor”, a mai afirmat Száva Emese.

Emil GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.