Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cadastrarea patrimoniului silvic şi elaborarea unei strategii pe termen lung în domeniu, solicitate de specialişti | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Cadastrarea patrimoniului silvic şi elaborarea unei strategii pe termen lung în domeniu, solicitate de specialişti
Cadastrarea patrimoniului silvic şi elaborarea unei strategii pe termen lung în domeniu, solicitate de specialişti

Cadastrarea patrimoniului silvic şi elaborarea unei strategii pe termen lung în domeniu, solicitate de specialişti

Specialiştii în domeniul silvic invitaţi, marţi, la dezbaterea „Viitorul pădurilor în judeţul Harghita în 2019”, organizată de Agenţia de Dezvoltare Judeţeană, la sediul Consiliului Judeţean Harghita din Miercurea Ciuc, au vorbit despre problemele actuale în domeniu, despre priorităţile în exploatarea silvică şi despre viitorul exploataţiilor forestiere. Inventarierea pădurilor şi elaborarea strategiei pe termen lung în domeniul silvic se numără printre priorităţile solicitate de ei.

Biologul Demeter László, de la Asociaţia Microregională Pogány-Havas, a explicat că pădurile sunt văzute diferit, în funcţie de interese: unii văd potenţialul de exploatare, alţii biodiversitatea, locul care adăposteşte cea mai mare populaţie de carnivore mari din Europa şi câte altele.

În opinia sa, este nevoie de o bază de date digitalizată, care să le permită specialiştilor să ia decizii la scară largă. Astfel amenajamentele forestiere ar trebui să fie analizate şi „sintetizate”, punând la dispoziţie date concrete privind vârsta pădurilor, compoziţia lor şi multe alte informaţii.

„Ca să putem să vorbim despre date şi nu despre opinii, avem nevoie de studii. Datele există, dar este o muncă uriaşă să se adune şi să se organizeze într-o formă care se poate prelucra statistic şi informatic”, a precizat Demeter László.

Preşedintele Uniunii Composesoratelor din zona Târnava Mare, Tamás László, a subliniat că primul lucru care trebuie realizat este cadastrul patrimoniului silvic, nu doar „un inventar rigid”, cum se face în prezent.

„Deşi se face acest lucru din cinci în cinci ani, conform Codului silvic, noi considerăm că nu este suficient să facem un inventar rigid, cum este acum, pentru că noi, ca şi gospodari, trebuie să vedem în ce stare sunt, nu numai volumul fizic al fondului silvic, ci şi calitatea lui şi posibilităţile de exploatare, aşa cum au făcut strămoşii noştri, că, totuşi, suntem urmaşii lor”, a declarat acesta.

De asemenea, a pledat pentru asocierea, apărarea intereselor deţinătorilor de păduri şi codificarea acestora în legislaţie. Preşedintele Uniunii Composesoratelor din zona Târnava Mare a apreciat că este nevoie şi de o monografie contabilă şi fiscală unitară, pentru a preîntâmpina concurenţa neloială.

La rândul său, Kádár Tibor-Sándor, inginer silvic la Ocolul Silvic de Regim Zetea, a vorbit despre problemele, priorităţile în exploatarea silvică şi despre viitorul exploataţiilor forestiere. În opinia sa, una dintre cele mai mari probleme în silvicultură este lipsa forţei de muncă calificată şi, dacă această tendinţă nu se va schimba, în următorii 5-10 ani va deveni o problemă „critică”, ce va avea ca urmare „blocarea completă a sistemului”.

„Silvicultura este un domeniu foarte exigent în ceea ce priveşte condiţia fizică a personalului, nu oricine poate să lucreze în pădure, la minus 5, 6, 7 grade, trebuie mers şi lucrat şi în ploaie, pe orice vreme. Din comoditate, oamenii nu prea mai acceptă să mai lucreze în astfel de condiţii, plus că sunt mult mai bine plătiţi în străinătate, unde există aceeaşi tendinţă, şi la ei situaţia este critică, numai că ei pot plăti mai mult. Personalul de teren va trebui să fie mult mai bine plătit decât personalul administrativ, nu o să existe o altă cale. Şi administraţia trebuie redusă la minimul necesar”, a explicat inginerul silvic.

Kádár Tibor-Sándor consideră că o strategie pe termen lung în domeniul silvic, „stabilă” şi cu repere care trebuie urmate punct cu punct, este imperios necesară; altminteri, „lucrăm doar haotic”.

„O strategie silvică nu are nici măcar Uniunea Europeană, una care să fie pusă la punct şi acceptată de majoritatea comunităţii. România şi mai puţin. Au fost nişte încercări, din păcate, doar teoretice. Eu cred că până şi microregiunile au nevoie de strategii proprii în silvicultură, pentru că există specificităţi. Nu putem să avem o strategie silvică, să zic, în zona muntoasă, la fel cum am avea în jurul Clujului, unde e cu totul altă situaţie, piaţa de muncă e total diferită. E o chestiune economică, dacă ai o strategie bună şi poţi să o implementezi, vei avea beneficii. Dar, din păcate, ca şi în alte domenii, lipseşte viziunea”, a precizat specialistul de la Ocolul Silvic de Regim Zetea.

Kádár Tibor-Sándor a arătat că obiectivul practic al strategiei în silvicultură trebuie să fie sustenabilitatea, astfel încât ceea ce există astăzi, să existe şi mâine, în beneficiul generaţiilor care ne urmează.

„Noi credem că folosirea resursei regenerabile este, de fapt, şi un act de cultură, prin asta înţelegem că a gospodări pădurile înseamnă o reînnoire ciclică, continuă a pădurii. (…) Asta ar fi, practic, arta silviculturii”, a punctat inginerul silvic Kádár Tibor-Sándor.

La dezbaterea „Viitorul pădurilor în judeţul Harghita în 2019” s-a mai vorbit, între altele, şi despre faptul că în prezent trăim într-un peisaj artificial, creat de om în urmă cu circa trei secole, din raţiuni economice care astăzi nu se mai justifică, dominat de monoculturi de molid, despre utilizarea subvenţiilor europene pentru domeniul silvic, despre investiţiile şi noul trend în silvicultură, despre ocrotirea fondului forestier, despre concurenţa neloială pe care ar face-o Regia Naţională a Pădurilor ocoalelor silvice private şi composesoratelor şi despre birocraţia uriaşă care împiedică, în prezent, dezvoltarea dinamică a unei silviculturi moderne.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.