Cabinet de Medicină Dentară de Urgenţă în Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 1 decembrie 2021
Home » Sănătate » Cabinet de Medicină Dentară de Urgenţă în Miercurea Ciuc
Cabinet de Medicină Dentară de Urgenţă în Miercurea Ciuc

Cabinet de Medicină Dentară de Urgenţă în Miercurea Ciuc

Începând de astăzi, în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc funcţionează Cabinetul de Medicină Dentară de Urgenţă, unde pacienţii vor beneficia gratuit de serviciile stomatologice, 24 de ore din 24

Dr. Kacsó Jolán, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a spitalului judeţean a precizat că noul Cabinet de Medicină Dentară de Urgenţă este parte integrantă a UPU, atât din punct de vedere structural, cât şi administrativ, iar activitatea acestuia este reglementată prin Ordinul 1706/2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, care stabileşte, totodată, şi diagnosticele de urgenţă care pot fi rezolvate în acest tip de cabinet. „Aici se vor primi numai urgenţele stomatologice, cum ar fi o extracţie de urgenţă, un abces dentar, o leziune traumatică şi încă câteva diagnostice care se regăsesc în acest ordin. Cabinetul va funcţiona 24 de ore din 24, şapte zile din şapte şi, ceea ce este foarte important, toate serviciile oferite de acest cabinet stomatologic sunt gratuite, atât pentru pacienţii care au asigurare medicală, cât şi pentru cei care nu au asigurare, ceea ce este un plus imens pentru pacienţi”, a declarat Şefa UPU a spitalului judeţean.

Dr. Kacsó Jolán le-a urat bun venit şi activitate medicală de succes noilor colegi medici stomatologi care vor deservi Cabinetul de Medicină Dentară de Urgenţă.

Cabinetul, amenajat la câţiva metri de la intrarea în curtea spitalului judeţean, în imediata vecinătate a Ambulatoriului de Ortopedie – Traumatologie, arată foarte bine, este primitor, iar dotarea, începând de la scaunul stomatologic şi până la aparatură, este nouă şi de ultimă generaţie, ne spune dr. János Anita, unul dintre cei doi medici stomatologi angajaţi de către SJU.

„Absolut orice se poate rezolva şi, dacă va fi realizată şi partea de Radiologie, cabinetul va fi complet şi vom putea rezolva şi partea de imagistică, şi pe cea de tratare a urgenţelor într-un singur loc”, a menţionat colegul acesteia, dr. Holló Zsolt.

Cei doi medici, deşi tineri, au experienţă în domeniu, fiecare dintre aceştia beneficiind şi de propriul cabinet stomatologic privat.

Potrivit managerului SJU, dr. Konrád Judit, unitatea dentară, aparatura de microchirugie şi consumabilele au fost achiziţionate de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), investiţia totală ridicându-se la peste 90.000 de lei.

„Vom demara şi procedura de achiziţionare a unui aparat de radiologie dentară. În afara celor doi medici stomatologi pe care i-am angajat la unitatea noastră medicală, am încheiat contracte cu încă cinci colegi, pentru asigurarea urgenţelor stomatologice. Sunt convinsă că populaţia din zonă va avea de ce să se bucure, pentru că până acum nu s-au asigurat aceste servicii cu titlu gratuit. (…) Cabinetul de Medicină Dentară de Urgenţă va funcţiona şi după încheierea pandemiei COVID-19”, a precizat dr. Konrád Judit.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a felicitat conducerea spitalului pentru „pentru această realizare” şi a afirmat că dezvoltarea spitalului judeţean continuă.

„Cred că prin aceste servicii dentare pe care le oferă gratuit spitalul judeţean, vom fi fruntaşi nu numai la nivelul judeţului, ci şi faţă de judeţele limitrofe, pentru că nu prea există servicii de stomatologie de urgenţă gratuite. Îi felicit pe noii medici stomatologi care au ales să lucreze aici, la SJU. Facem demersuri bine planificate pentru dezvoltarea continuă a spitalului judeţean, pentru că obiectivul nostru este să devenim un spital clinic de urgenţă şi (la acest nivel – n.a.) aceste servicii sunt obligatorii. Totodată continuăm şi investiţiile, facem acest lucru chiar şi în paralel cu pandemia, conlucrăm eficient cu conducerea SJU şi cu multe rezultate”, a conchis preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

∗∗∗

Conform Ordinului 1706/2007, printre serviciile acordate de cabinetele de Medicină Dentară de Urgenţă, aflate în administrarea UPU, sunt:

  • pansament calmant, extirpare vitală;
  • drenaj endodontic;
  • abcese;
  • spălături, conuri antibiotice, eventual chiuretaj;
  • hemoragie postextracţională;
  • traumatisme dento-alveolare;
  • tratament antiinflamator, incizie, drenaj;
  • traumatisme maxilo-faciale – tratament de urgenţă.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.