Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bunăstare şi cooperare interetnică | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Bunăstare şi cooperare interetnică
Bunăstare şi cooperare interetnică

Bunăstare şi cooperare interetnică

  • Sprijinirea cooperării interetnice, dezvoltarea carierei tinerilor, educaţie în condiţii optime şi atragerea medicilor specialişti sunt câteva dintre subiectele abordate în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita din luna martie

Reparaţii capitale la Dispensarul Medical din str. Petőfi Sándor, Miercurea-Ciuc

Au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai proiectului tehnic şi detaliile de execuţii pentru obiectivul de investiţii „Reparaţii capitale Dispensar Medical din str. Petőfi Sándor, nr. 14, Miercurea-Ciuc”, aflat în proprietatea judeţului Harghita. Clădirea în care funcţionează dispensarul medical a fost construită în anul 1939 şi  prezintă degradări la nivelul finisajelor, tâmplăriei şi acoperişului, jgheaburile şi burlanele fiind şi ele degradate. Astfel, condiţiile tehnice necesare funcţionării adecvate nu sunt în totalitate îndeplinite.

Intervenţia are ca scop asigurarea condiţiilor optime de funcţionare pentru dispensarul medical şi eficientizarea activităţii medicale. În imobil funcţionează în prezent două cabinete de medicină de familie, un cabinet de stomatologie şi două cabinete de tehnică dentară.

Programe în folosul comunităţii

„Mergem înainte cu Programul multianual de cooperare interetnică şi bilingvism: vrem să aflăm care sunt sensibilităţile, pe de o parte din perspectiva comunităţii româneşti, indiferent dacă vorbim de percepţii, pe de altă parte din perspectiva comunităţii maghiare, care îi sunt aşteptările, resentimentele, folosind metode ştiinţifice, pentru a găsi soluţii care să ducă la o bună cooperare şi convieţuire”, a arătat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Codul de Bună Convieţuire Interetnică, bazat pe concepte ştiinţifice şi empirice, îşi propune să promoveze în rândul localnicilor şi a administraţiei publice locale importanţa conceptului de colaborare interetnică, în folosul locuitorilor din judeţul Harghita.

Programul de Internship multianual continuă, joi fiind aprobată şi finanţarea cheltuielilor pentru derularea acestuia în perioada 2022-2024, în sumă totală de 507.000 de lei. Acest program este dedicat tinerilor absolvenţi, cărora li se oferă posibilitatea să câştige experienţă şi vechime în muncă. Consiliul Judeţean Harghita asigură, potrivit competenţelor sale şi în condiţiile legii, locuri de muncă tinerilor absolvenţi de studii superioare, dându-le şansa să îşi construiască o carieră profesională în cadrul administraţiei publice judeţene sau în cadrul altor instituţii de stat sau private. Între obiectivele programului se remarcă: promovarea activităţii instituţiilor publice în rândul tinerilor absolvenţi, familiarizarea lor cu procesul legislativ şi administrativ, dezvoltarea, îmbunătăţirea cunoştinţelor şi a abilităţilor acestora şi pregătirea potenţialilor angajaţi în domeniile în care Consiliul Judeţean Harghita se confruntă cu lipsă acută de personal.

Programul de colaborare cu voluntari” al Consiliului Judeţean Harghita va fi finanţat în 2022 cu suma de 9.000 lei, din bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului. Potrivit iniţiatorilor, principalele ţinte ale acestuia sunt „promovarea voluntariatului şi implicarea voluntarilor în viaţa comunităţii, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi reducerea sărăciei, dezvoltarea sustenabilă, prevenirea şi gestionarea efectelor dezastrelor, incluziunea socială şi lupta împotriva excluderii sociale şi a discriminării”.

A fost aprobată joi şi derularea „Programului de sprijinire a culturii şi vieţii sociale a comunităţilor de etnie romă în judeţul Harghita” în acest an. Cheltuielile programului vor fi finanţate din bugetul propriu al judeţului Harghita pe anul 2022,cusuma de 50.000 de lei.

Continuă şi programul „Locuinţe pentru medici”, pentru care a fost necesară reactualizarea documentaţiei la noile preţuri, valoarea investiţiei ridicându-se la 3.059.344,28 lei. „Documentaţia a fost refăcută conform preţurilor actualizate, primele locuinţe le-am construit cu 200.000 de euro, iar acum costă în jur de trei milioane de lei cu TVA. Momentan sunt 11 medici specialişti pe lista de aşteptare, care ar veni aici şi de care avem nevoie: ne-ar trebui un medic pediatru la Neurologie şi pentru alte deosebite, dar va fi foarte greu să îi aducem, dacă nu le oferim o locuinţă”, a precizat Borboly Csaba.

Nu părăsim domeniul înainte de a preciza că şeful administraţiei publice judeţene a solicitat DSP reautorizarea blocului operator al secţiei de Oftalmologie.

Între altele….

Imobilele, mijloacele fixe şi obiectele de inventar realizate şi achiziţionate în cadrul proiectului „Modernizarea salvării montane în judeţul Harghita” au fost date în administrarea Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, în regim de administrare deplină, pe o perioadă de 15 ani, cu începere de la data predării.

Şi un număr de 45 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc vor beneficia, conform listei avizate de Comitetul director şi de Consiliul de administraţie al instituţiei medicale, şi în această lună de stimulente financiare, în valoare totală de 52.913 lei, în urma votului consilierilor judeţeni.

Asistenţă financiară pentru realizarea proiectelor de dezvoltare locală

Comunei Subcetate i-a fost repartizată suma de 300.000 de lei din fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita constituit din cota de 6%  din impozitul pe venit pe anul în curs, pentru înfiinţarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare menajeră în localitate.

A fost aprobată şi cererea comunei Lăzarea, care va primi 500.000 de lei pentru „Construirea grădiniţei cu program prelungit”, cea existentă funcţionând într-o clădire cu spaţiu insuficient, veche şi deteriorată, „nefuncţională din mai multe motive”, cu o grupă cu 27 de copii, de care se ocupă o singură educatoare.

Municipiul Gheorgheni va beneficia de 350.000 de lei din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pentru „Amenajarea curţii Liceului Teoretic Sfântu Nicolae” şi valorificarea  potenţialului acesteia ca zonă de recreere pentru elevi. „Realizarea lucrărilor este urgentă, întrucât curtea şcolii se prezintă într-o stare foarte proastă, plină de noroi, fapt care îngreunează accesul copiilor şi creează o evidentă stare de disconfort”, arată iniţiatorii.

Iar comunei Lupeni i s-a atribuit suma de 500.000 de lei din acelaşi fond,pentru realizarea investiţiei „Modernizare drumuri comunale şi locale”. Potrivit solicitantului, procedurile de achiziţie şi de selectare a executantului fiind finalizate, este necesară începerea cât mai urgentă a lucrărilor.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.