Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bugetul judeţului pentru 2019: 300 de milioane de lei; aproape jumătate din fonduri sunt alocate dezvoltării | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Bugetul judeţului pentru 2019: 300 de milioane de lei; aproape jumătate din fonduri sunt alocate dezvoltării
Bugetul judeţului pentru 2019: 300 de milioane de lei; aproape jumătate din fonduri sunt alocate dezvoltării

Bugetul judeţului pentru 2019: 300 de milioane de lei; aproape jumătate din fonduri sunt alocate dezvoltării

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba: „Este un buget ambiţios, foarte optimist şi realist, care ne permite să continuăm proiectele de dezvoltare începute. Am făcut în aşa fel încât să respectăm proporţionalitatea între regiuni în privinţa dezvoltării şi investiţiilor”

Aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului pentru anul în curs a fost cel mai important punct al ordinii de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.

„Avem un buget de 300 de milioane de lei, la care adăugăm un angajament bugetar de aproape 700 milioane de lei, aşadar, intenţia noastră este de a dezvolta, pentru care aşteptăm şi urmărim căi de finanţare, prin Fondul Suveran de Investiţii, prin Compania Naţională de Investiţii, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală viitor şi prin programe europene viitoare”, a declarat Borboly Csaba.

Potrivit acestuia, prioritare sunt pregătirea proiectelor pentru perioada de finanţare 2021-2027 a Uniunii Europene, reînnoirea strategiilor şi investiţiile în diferite domenii precum infrastructura, sănătatea, turismul, dezvoltarea localităţilor mici şi a antreprenoriatului în rândul tinerilor, pentru a-i convinge să revină şi să rămână în judeţ.

„Dorim să asfaltăm drumurile judeţene, pentru că astfel vom dezvolta economia, cultura, relaţiile de rudenie, turismul, aşadar, avem mult de câştigat. (…) Pentru că noi credem că şi în judeţul Harghita sunt foarte multe posibilităţi de locuri de muncă şi îi aşteptăm înapoi pe cei care lucrează afară, în străinătate. Dorim ca spitalul judeţean să fie un spital clinic regional şi pentru aceasta avem nevoie de construirea unor corpuri de clădiri, de echipamente, vrem să atragem personal medical. (…) Totodată, ne gândim la localităţile mici, dorim ca dezvoltarea comunitară să se realizeze şi în aceste locuri, dorim ca oamenii să se simtă bine în acele sate mici sau mijlocii unde trăiesc. Aproape jumătate din bugetul judeţului este fondul de investiţii. Aşadar, investiţiile vor fi foarte multe în judeţul Harghita şi în foarte multe domenii”, a precizat preşedintele Borboly.

În privinţa cheltuielilor pentru funcţionarea unităţilor subordonate, şeful CJ Harghita a afirmat că bugetul acestora a fost acoperit până în 30 septembrie, în speranţa că Executivul va identifica resursele financiare pentru ultimele luni ale anului, în special pentru domeniul social.

„Este vorba de cheltuielile pentru funcţionarea unităţilor subordonate, din care cea mai mare cheltuială este Direcţia pentru Protecţia Copilului. Vom susţine până în 30 septembrie, pentru că s-a văzut şi anul trecut că Guvernul, cumva, a reuşit să primească fonduri. Eu cred că, dacă toată suma o alocăm acum pentru servicii sociale şi nu facem nici o dezvoltare, atunci degeaba ne dă Guvernul la finele anului banii înapoi, pentru că judeţul nu se dezvoltă. Aşadar, suntem optimişti şi credem că Guvernul va găsi resurse pentru a completa sumele la capitolul social”, a explicat şeful administraţiei judeţene.

Consilierii judeţeni au mai aprobat repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor orientative – 20% din sumele defalcate din TVA şi 20% din sumele aferente cotei de 17,25% din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale – pe anii 2020-2022 şi cel puţin 25 de programe derulate de instituţiile subordonate. Dintre acestea amintim câteva: programul pentru Ziua Naţională a Tineretului în Harghita; Promovarea valorilor culturale şi familiale; Promovarea turistică şi cultural-turistică a judeţului; finanţarea concursurilor şi olimpiadelor judeţene, precum şi a cheltuielilor aferente desfăşurării şi premierii etapei naţionale a Olimpiadei de Limba şi literatura română pentru minorităţi, în perioada 22-25 aprilie, la Odorheiu Secuiesc. „Planificăm ca judeţul Harghita, dar şi produsele locale să fie prezentate participanţilor la acest eveniment”, a precizat vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna-Botond. Au mai fost aprobate, între altele, programele anuale de sprijinire a sportului, a activităţilor destinate familiilor, programul special de finanţare nerambursabilă a porturilor populare şi costumelor tradiţionale, sprijinirea pompierilor voluntari, a activităţii de asistenţă comunitară în localităţile izolate, programe sociale, de protecţia monumentelor istorice, de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor cu judeţe şi regiuni din afara ţării, de reprezentare şi promovare a judeţului pe lângă instituţiile Uniunii Europene şi Adunării Regiunilor Europene.

 Oaspeţi din Hévíz (Ungaria) la şedinţa CJ; construirea aeroportului Miercurea Ciuc pusă din nou pe tapet

Oaspeţii şedinţei de luni au fost primarul şi viceprimarul oraşului Hévíz din judeţul Zala – Ungaria, cu care Harghita are o colaborare îndelungată, în special în cadrul unor proiecte europene comune. Vizita conducerii celei mai vechi şi mai cunoscute staţiuni balneare din Ungaria, a doua destinaţie turistică după Budapesta potrivit edilului Papp Gábor, are loc în contextul unui astfel de proiect, intitulat „Tineretul şi turismul”. Cei doi vizitează, zilele acestea, oraşele Băile Tuşnad şi Borsec – beneficiari ai acestui proiect comun. „Avem încredere că noua strategie în domenii ce ţin de implicarea tinerilor în afaceri şi în turism ne va ajuta să elaborăm un document de bază, care ne va fi de folos în perioada 2020-2017, iar Hévíz, ştim cu toţii, este un oraş al wellness-ului şi al recreerii şi avem ce învăţa de la ei”, a arătat Borboly Csaba. Un alt subiect abordat cu oaspeţii din judeţul Zala este al aeroportului Miercurea Ciuc, care „poate fi complementar Hévíz – Balaton Airport”, conform declaraţiei preşedintelui Borboly.

„În ceea ce priveşte taxiul aerian şi traficul aerian uşor în zona Schengen, aeroportul Miercurea Ciuc ar putea fi o rezolvare. Adineaori am avut o întâlnire de lucru cu membrii delegaţiei din Zala şi am semnat o declaraţie de intenţie în cadrul grupului de lucru”, a precizat preşedintele CJ Harghita.

Invitat să ia cuvântul, primarul Papp Gábor a declarat că localitatea pe care o conduce este vizitată de turişti din 55 de ţări, programul turistic asigurat este valabil tot anul, iar din 2012, o firmă a Primăriei Hévíz gestionează aeroportul internaţional Hévíz – Balaton, aflat la 12 kilometri de micul oraş cu aproximativ 5.000 de locuitori.

„La această dezbatere de lucru am vorbit despre faptul că reanalizăm cum putem să construim pas cu pas un aeroport şi la dumneavoastră, eventual cum putem să facem legătura cu al nostru, fiindcă noi considerăm că şi fluxul forţei de muncă ar fi ajutat, dacă am avea una-două curse regulate între cele două regiuni”, a conchis primarul Papp Gábor.

„Într-adevăr, i-am rugat să ne ajute”, a continuat Borboly Csaba, „avem studii legate de ceaţă, de habitatele păsărilor, am făcut toate studiile necesare, am făcut şi calcule privind numărul pasagerilor şi faza zero ar fi o investiţie de 700.000 de euro. Nu este o sumă imposibilă, inaccesibilă. Dacă facem un calcul, 700.000 de euro este preţul a trei kilometri de drum judeţean, poate că am putea să scoatem aceşti bani, chiar dacă nu într-un singur an”, a conchis preşedintele CJ Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.