Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Borboly Csaba, nemulţumit de ordonanţa care prevede ca neutralizarea deşeurilor de origine animală să revină în sarcina consiliilor judeţene | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Borboly Csaba, nemulţumit de ordonanţa care prevede ca neutralizarea deşeurilor de origine animală să revină în sarcina consiliilor judeţene
Borboly Csaba, nemulţumit de ordonanţa care prevede ca neutralizarea deşeurilor de origine animală să revină în sarcina consiliilor judeţene

Borboly Csaba, nemulţumit de ordonanţa care prevede ca neutralizarea deşeurilor de origine animală să revină în sarcina consiliilor judeţene

„Probabil că nu ar fi rău dacă toate deşeurile animale ar fi duse la Bucureşti, pentru ca cei care stau în birouri şi au elaborat această ordonanţă atât de absurdă şi de inaplicabilă să gestioneze situaţia”

Consiliul Judeţean Harghita va analiza, pe baza ordonanţei cu privire la neutralizarea deşeurilor de origine animală, care sunt cerinţele administraţiilor publice locale în acest sens. Realizarea activităţilor de colectare a acestor deşeuri, conform ordonanţei guvernamentale de anul trecut, este o atribuţie a consiliului judeţean, metodologia de aplicare a acesteia fiind publicată în luna ianuarie a acestui an.

Marţi, 13 iunie, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, a avut loc o dezbatere pe această temă, la care au participat reprezentanţii instituţiilor abilitate şi primari din judeţ. Au fost identificate mai multe variante în ceea ce priveşte modul de colectare şi transport a deşeurilor de origine animală. Conform ordonanţei, consiliul judeţean, prin intermediul unui concurs de proiecte, poate desemna firma care va desfăşura această activitate sau va înfiinţa un serviciu public în acest sens. Ultima variantă a fost exclusă, deoarece legislaţia nu permite acest lucru.

Prezent la întâlnire, Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, a criticat prevederile ordonanţei şi a spus că neutralizarea deşeurilor de origine animală ar fi mai facilă dacă s-ar organiza la nivelul microregiunilor, însă ar fi mai costisitor, dat fiind faptul că, spre exemplu, ar trebui să se angajeze personal. Singura soluţie este desemnarea unei firme specializate care să asigure aceste servicii la nivel judeţean. Rezolvarea acestei probleme „a fost pusă în cârcă consiliilor judeţene, fără asigurarea de resurse sau a unei proceduri legale clare”, a afirmat Borboly Csaba.

„Consider că formula actuală a ordonanţei nu poate fi pusă în aplicare fără asigurarea de resurse financiare şi o procedură de aplicare clară. Probabil că nu ar fi rău dacă toate deşeurile animale ar fi duse la Bucureşti, pentru ca cei care stau în birouri şi au elaborat această ordonanţă atât de absurdă şi de inaplicabilă să gestioneze situaţia”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean şi a adăugat că nu îndeamnă fermierii să recurgă la această metodă, însă poate că ar merita o astfel de lecţie cei care au elaborat această ordonanţă, dar şi politicienii care au semnat-o.

„În comparaţie, programul laptele şi cornul e raiul pe pământ”

În opinia lui Borboly Csaba găsirea unei soluţii cât mai urgente este necesară şi datorită faptului că, în momentul de faţă, numeroase leşuri sunt abandonate pe malul apelor sau îngropate în grabă şi care poluează mediul înconjurător.

„Există câteva firme mai mari care cu o întârziere de cinci-zece zile colectează deşeurile de origine animală, însă, până când se face colectarea efectivă, aceste deşeuri poluează localitatea. Această situaţie este aproape incredibilă, în comparaţie, programul laptele şi cornul, cu toate greutăţile care se întâmpină în aplicarea acestuia, este raiul pe pământ”, a spus Borboly Csaba.

Consiliul judeţean urmează ca în cursul unei luni să organizeze un concurs de proiecte în vederea atribuirii acestor servicii, apoi va angaja un dispecer care va prelua şi transmite solicitările în ceea ce priveşte neutralizarea deşeurilor de origine animală.

Gestionarea cât mai eficientă a acestei probleme este importantă şi din punctul de vedere al abatoarelor mici şi micilor producători, a adăugat Márton István, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Rurală din cadrul Consiliului Judeţean, menţionând că instituţia urgentează de ani de zile înfiinţarea acestora.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.