Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Borboly Csaba, apel către mai multe localităţi să adere la ADI Harghita Víz, pentru accesarea fondurilor europene | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Borboly Csaba, apel către mai multe localităţi să adere la ADI Harghita Víz, pentru accesarea fondurilor europene
Borboly Csaba, apel către mai multe localităţi să adere la ADI Harghita Víz, pentru accesarea fondurilor europene

Borboly Csaba, apel către mai multe localităţi să adere la ADI Harghita Víz, pentru accesarea fondurilor europene

„Nu putem rata bani europeni!”

 

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a făcut un apel către 12 localităţi din judeţ ca acestea să adere la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Hargita Víz”, în scopul accesării fondurilor europene pentru realizarea sau reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare.

Borboly Csaba a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că pentru judeţul Harghita, prin POS Mediu, vorbim despre o sumă de 170 de milioane de lei care poate fi accesată pentru programul european de apă şi canalizare. Iar din această sumă, pentru cele 12 localităţi sunt eligibili aproximativ 100 de milioane de euro. Este vorba, în ceea mai mare parte, despre municipiul Gheorgheni şi comunele din zonă, dar şi Topliţa, Bălan, Lunca de Jos şi Lunca de Sus, localităţi care nu au aderat la ADI „Hargita Víz”, dar sunt eligibile. În ceea ce priveşte zona Gheorgheni, preşedintele CJ a spus că aproximativ 60 de milioane pot fi accesate numai de localităţile de aici.

Importanţa aderării la această Asociaţie este că aceste fonduri nu pot fi accesate decât printr-un operator regional de apă şi canalizare. În judeţ, singurul operator regional este SC Harvíz, societate înfiinţată de ADI „Hargita Víz”.

Borboly a afirmat că face acest apel deoarece termenul limită pentru accesarea şi utilizarea banilor europeni pentru reabilitarea reţelelor de apă potabilă este 31 decembrie 2015. Iar pentru reţelele de canalizare termenul este anul 2018. „Aşa am ajuns încât programul POS Mediu se va finaliza la 31 decembrie 2015. Aşadar, mai este un an şi jumătate să mai atragem sume din bugetul european. Sume din care să putem realiza asemenea investiţii. Investiţii care sunt foarte necesare şi care din surse proprii nu se pot realiza”. Acesta a atras atenţia că, chiar dacă se vor accesa fonduri europene pentru aceste investiţii, sumele se vor deconta numai până la 31 decembrie 2015. „Valoarea nedecontată în 31 decembrie 2015 va trebui suportată 100% din banii proprii. Aşadar, trebuie să ne grăbim, pentru ca lucrările să se finalizeze până la acea dată”.

Preţul ce trebuie plătit pentru aderarea la ADI şi accesarea de fonduri europene: mărirea tarifelor la apă şi canalizare

Preşedintele CJ Harghita a afirmat că în data de 11 martie a transmis o adresă oficială către toţi primarii vizaţi, prin care a cerut să se întrunească consiliile locale în şedinţă şi să ia o decizie în această privinţă. Însă, deşi primarii au înţeles importanţa aderării la ADI, consiliile locale au temeri, deoarece tarifele urmează a fi mărite, iar aleşii locali „nu ştiu cum vor suporta locuitorii această mărire a tarifelor la apă şi canalizare”. În momentul de faţă, tarifele practicate de SC Harvíz SA sunt cele mai mari din judeţ. Astfel, în momentul de faţă tariful pentru apă este de 2,93 lei + TVA, iar canalizarea 2,30 lei + TVA. Iar din luna mai acestea vor creşte la 3,10 lei + TVA, respectiv 2,50 lei. „Consiliile locale trebuie să ia o decizie. Ştiu că este una nepopulară, însă este necesară pentru accesarea fondurilor europene. (…) Cred că toate localităţile trebuie să aleagă o cale. Măcar să ştim care sunt acele localităţi care vor investiţii din această sumă. Şi acolo să pornim la drum”.

Preşedintele CJ a arătat că şi ADI „Harghita Víz” este motivată să primească noi membri, pentru că un operator regional poate funcţiona doar dacă are cel puţin 150 de mii de consumatori. Însă în momentul de faţă nu are, dar cu câteva noi localităţi se poate ajunge la această cifră. Acum, operatorul regional poate deservi 70 de mii de consumatori, dintre care nu toţi sunt racordaţi la sisteme, dar acestea sunt la poarta lor.

Borboly a spus că ar mai fi o cale în această problemă. „A doua cale este de a nu realiza aceste reţele din bani europeni şi de a răspunde ulterior, în eventualitatea în care până la termene nu se vor realiza aceste investiţii. Şi de a găsi soluţii până atunci, din surse proprii, bani guvernamentali, alţi bani, din programul de dezvoltare rurală pentru a realiza lucrările necesare. (…) Este şi această posibilitate: să mai aşteptăm şi să vedem care este situaţia”.

În judeţ, acoperirea cu sisteme de apă este de aproximativ 50-55%. La nivelul ariei de operare SC Harvíz SA, această acoperire se ridică la 67%. La canalizare lucrurile stau şi mai rău. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.