Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bilborul şi potenţialul turistic pe care-l deţin comuna şi zona (II) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Timp Liber » Bilborul şi potenţialul turistic pe care-l deţin comuna şi zona (II)
Bilborul şi potenţialul turistic pe care-l deţin comuna şi zona (II)

Bilborul şi potenţialul turistic pe care-l deţin comuna şi zona (II)

După ce în prima parte David Vaicăr, promoter al turismului din partea de nord a judeţului, ne-a făcut introducerea în lumea turistică a Bilborului, în al doilea episod vă invit să vedem puţin din oferta de cazări existente în comuna aflată la graniţa judeţelor Harghita şi Suceava.

Aşa cum ne zicea David Vaicăr în prima parte, în Bilbor sunt aproximativ 10 unităţi de cazare. O parte dintre acestea apar pe Turist Info (turistinfo.ro). Este vorba despre Casa Anghel, Vila la Munte, casa de vacanţă Bilbor, Bilbor Chalet şi Pensiunea Teo. Altele sunt trecute doar pe Booking: La Casieru, Casa tradiţională Bilbor, Casa de Oaspeţi la Bilbor.

Dintre acestea, am vizitat două unităţi de cazare, cu precizarea că nici timpul, dar nici spaţiul de care dispunem în ziar nu ne-ar fi permis să le prezentăm pe toate.

Din discuţiile avute cu proprietarii celor două unităţi de cazare a rezultat că au câteva puncte comune. Turiştii care le calcă pragul se autogospodăresc, având la dispoziţie bucătărie dotată cu tot ce trebuie, dar şi spaţiu amenajat în aer liber unde pot găti la ceaun ori să-şi facă grătare. De asemenea, la cerere li se pot oferi câteva produse din propria gospodărie, însă pentru mâncare sunt îndrumaţi şi către Punctul Gastronomic Local.

Dacă ar trebui să-şi îndrume oaspeţii către diferite activităţi turistice, sunt recomandate drumeţiile: în Munţii Bistriţei, pe vârfurile Harlagia şi Budacu, în Munţii Călimani, unde se pot face drumeţii pe jos sau cu maşini de teren. De asemenea, turiştii sunt îndrumaţi la stâne, unde pot vedea cum se prepară caşul, urda sau balmoşul şi, bineînţeles, să guste din aceste bunătăţi.

De asemenea, aşa cum scriam şi în prima parte a acestui material, sunt şi unităţi de cazare unde turiştii pot să ia parte la activităţi gospodăreşti tocmai pentru a experimenta viaţa la ţară.

O casă veche renovată şi introdusă în circuitul turistic

La Casa Tradiţională Bilbor i-am întâlnit pe soţii Maria şi Alexandru Stan. În continuare, vă prezentăm o parte din istoria acestei case, povestită de cei doi.

„Casa Tradiţională Bilbor a fost construită în jurul anilor 1920 de către străbunicul Gavril pentru fiul Vasile Pop, bunicul nostru. În anul 1933, bunicul şi-a întemeiat o familie cu bunica Maria. Bunicul a fost primul pădurar din comună la Composesoratul Bilbor şi un foarte vestit vânător. S-a ocupat şi cu creşterea animalelor, având vaci, oi şi boi pe care îi purtau la jug.

Bunicul ne povestea că, în tinereţe, când era fecior, în această casă se făceau şezători şi jocuri populare, unde se spuneau multe poveşti.

A fost războiul şi au trebuit să plece, şi-au lăsat casa, ascunzându-şi lucrurile de valoare prin fân sau în gropile în care ţineau cartofi. La întoarcere, multe lucruri dintre acestea nu le-au mai găsit. Cu toate aceste greutăţi, au avut o viaţă lungă împreună, decedând la 94 şi 95 de ani.

În curtea casei se află unul dintre cei mai vechi frasini din localitate, având mult peste 100 de ani. Primăvara, la umbra pomilor, avem o poieniţă de leurdă. Fântâna din curte este veche, de peste 100 de ani, şi am refăcut-o, păstrându-i aspectul rustic.

În urmă cu doi ani ne-am hotărât să refacem casa ca să păstrăm în comună şi o casă tradiţională care să aducă aminte turiştilor de copilăria de la ţară, de timpul petrecut la bunici”.

Casa are două dormitoare, ambele cu băi proprii, unde elementele rustice oferă tot confortul necesar. În una din camere s-a păstrat şi o lampă veche cu care se luminau încăperile; singura modificare care i s-a adus a fost ataşarea unui bec.

Bucătăria, acolo unde turiştii pot să-şi gătească singuri mâncare, aduce aminte de casa ţărănească: cu ţesături pe pereţi, dar şi cu plita pe lemne.

În curte este amenajat un foişor, un balansoar, iar vara sunt montate şi şezlonguri şi un grătar.

Soţii Stan ne spuneau că turişti le-au venit din toate părţile ţării şi chiar din străinătate. Unii sunt în drum spre Bucovina şi se opresc pe traseu, stând două-trei zile.

Punctul comun al oaspeţilor este acela că aproape toţi au zis că la Casa Tradiţională Bilbor au regăsit casa bunicilor.

Casa Anghel

Pe Florin Anghel l-am găsit cu treburile gospodăreşti, dar şi-a făcut timp să stea de vorbă cu noi şi să ne spună câteva cuvinte despre unitatea de cazare.

A încercat să profite de ceea ce oferă zona, de frumuseţea ei şi de faptul că este frecventată de oameni şi, în acest an, a deschis Casa Anghel. Şi aici materialul dominant este lemnul.

În curte este amenajat un foişor în care se găseşte o sobă şi un cuptor pe lemne. Iar în zona de relaxare este amenajat un balansoar.

În interior, unitatea de cazare este dispusă pe două niveluri. Sunt amenajate 4 camere duble, având, aşadar, o capacitate de 8 persoane, însă, la nevoie, aceasta se poate mări.

L-am întrebat cum reuşeşte să se promoveze. Ne spunea că, pe lângă site-urile clasice, „cea mai bună promovare e cea din gură în gură. Omul să vină, să vadă despre ce e vorba şi atunci să-i spună şi altcuiva că s-a simţit bine. Cred că aceasta e cea mai mare bucurie pentru toţi cei care se ocupă cu turismul”.

Şi ca dovadă că turismul în Bilbor se află pe drumul cel bun, Florin Anghel ne spunea că de Sărbătorile Pascale va avea oaspeţi din zona Bârladului.

***

În ultima parte a materialului despre turismul din Bilbor şi din zonă vă vom invita la o incursiune în bucătăria tradiţională. Mai exact, la Punctul Gastronomic Local.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.