Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bătălia cărţilor şi drumul bibliotecilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » Bătălia cărţilor şi drumul bibliotecilor
Bătălia cărţilor şi drumul bibliotecilor

Bătălia cărţilor şi drumul bibliotecilor

Încheiem a 4-a săptămână de „bătălie a cărţilor” în contextul unui eveniment mai larg, de nivel judeţean şi naţional. Aţi fost informaţi săptămâna trecută despre încheierea finanţării Programului Naţional BIBLIONET şi despre planurile de viitor ale bibliotecilor publice din judeţ.

Privind retrospectiv cei cinci ani de BIBLIONET şi harta judeţului Harghita, am avut parte de o adevărată revelaţie: în analogie cu „drumul credinţei” sau cu „drumul apelor minerale”, în Harghita s-a creionat un drum al bibliotecilor, care străbate judeţul de la sud la nord – şi nu este lipsit de ramificaţii.

Pe magistrala sud-nord, de la Băile Tuşnad la Tulgheş, în fiecare oraş şi în majoritatea comunelor funcţionează biblioteca, fiecare cu povestea ei.

În ultimii ani s-au redeschis bibliotecile din Gălăuţaş şi Borsec, bibliotecara din Sărmaş ne informează despre schimbări inimaginabile până nu demult (vezi articolul alăturat… de mai jos), bibliotecile din Gheorgheni şi Tulgheş au prins şi ultimele finanţări acordate judeţului prin programul BIBLIONET, pentru implementare de noi servicii, până cel mai târziu în luna mai. Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa are la activ cursuri pentru comunitate („Engleza pentru voi”, „Utilizarea calculatorului”), cursul de animaţie şi management cultural „Biblioteca prinde viaţă” – adresat bibliotecarilor, precum şi servicii netradiţionale precum: jocoteca de vacanţă, clubul pensionarilor, strada de carte.

Revenind la Miercurea-Ciuc, aflăm că „Bătălia cărţilor” se bucură de popularitate constantă în rândul adolescenţilor (grupa de vârstă 14-18 ani). Unii dintre participanţi sunt la al treilea împrumut de carte, iar biblioteca a reuşit să achiziţioneze toate titlurile din concurs.

Săptămâna viitoare începe programul „Şcoala altfel”, la care biblioteca este partener consacrat. Sperăm, cu această ocazie, să atragem noi combatanţi din categoria 11-13 ani la „Bătălia cărţilor”.

Pentru „Şcoala altfel”, Biblioteca judeţeană oferă trei programe în limba română, şi anume: „Trăistuţa cu poveşti” – pentru cei la început de drum într-ale lecturii, „Învăţătură la tot pasul” – pentru dezvoltarea abilităţilor de informare individuală şi „Vacanţă în judeţul Harghita” – cunoştinţe de geografie şi turism. Pentru săptămâna 7-11 aprilie toate locurile au fost rezervate încă din ianuarie. Oferta este valabilă pe bază de programare pentru altă perioadă.

BEDŐ MELINDA – şef serviciu Biblioteca judeţeană

 

Ce era de neimaginat cu ceva timp în urmă, acum este posibil!

În urmă cu ceva ani, biblioteca intra într-un con de umbră, la vremea aceea nu se gândea nimeni la „CASA CĂRŢII”, însă soluţia a răsărit din depărtare, venind cu o viteză de săgeată şi schimbând odată pentru totdeauna viaţa multor oameni.

Biblionet, denumire destul de interesantă, poate extrem de semnificativă pentru ceea ce urma să se întâmple pe parcursul celor 5 ani petrecuţi şi trăiţi împreună net+biblioteca, o combinaţie benefică asupra comunităţii noastre, o binecuvântare venită la timp ca să sensibilizeze şi să întărească evoluţia şi direcţia comunităţilor înspre şi dinspre cultură şi dezvoltare.

Biblioteca comunală SĂRMAŞ a avut o evoluţie foarte bună din momentul apariţiei acestui program, vizitele s-au dublat, serviciile de asemenea, posibilităţile de informare au crescut, însă nu doar cetăţenii comunei s-au bucurat de acestea, ci şi cei plecaţi „peste mări şi ţări”, din şi prin bibliotecă au ieşit în lume.

Oamenii fără posibilităţi tehnice moderne de comunicare personale se folosesc de cele existente la bibliotecă, se instruiesc în „mânuirea” calculatoarelor, pentru a-şi satisface necesităţile sociale şi culturale şi chiar şi cele afective. Ce era de neimaginat cu ceva timp în urmă acum este posibil, să comunici cu copiii plecaţi în lume, să le vezi chipul, chiar de departe, nu este puţin lucru pentru confortul lor!

ŢEPELUŞ GEORGETA – bibliotecară

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.