Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bani pentru proiectele bisericilor şi pentru acoperirea datoriilor unor comune | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Bani pentru proiectele bisericilor şi pentru acoperirea datoriilor unor comune
Bani pentru proiectele bisericilor şi pentru acoperirea datoriilor unor comune

Bani pentru proiectele bisericilor şi pentru acoperirea datoriilor unor comune

Rectificarea bugetară supusă aprobării consilierilor judeţeni întruniţi, miercuri, în şedinţă extraordinară, a vizat, în principal, finanţarea unor proiecte depuse de cultele religioase din judeţ şi repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA pentru drumurile comunale şi judeţene din taxa de 17,25% din impozitul pe venit pe anul în curs.

„Dat fiind faptul că Guvernul nu a reuşit să îşi consume sau să cheltuiască sumele europene, ni s-a oferit posibilitatea să decontăm lucrările la drumuri, care au fost executate. Din sumele astfel rezultate am putut să finanţăm acum 29 de proiecte depuse de cultele istorice catolică, reformată, unitariană şi ortodoxă, proiecte care vor ajuta la întărirea comunităţii”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba.

Prin cele 29 de proiecte depuse, bisericile din tot judeţul au solicitat şi au primit un sprijin financiar în valoare totală de 1,180 de milioane de lei pentru lucrări de renovare interioare şi exterioare, reparaţii la acoperişuri sau la podurile unor case de rugăciune, pentru construirea de capele mortuare, montarea de pavaje, achiziţionarea şi montarea de sisteme de încălzire, schimbarea tâmplăriilor şi a ferestrelor, dar şi pentru reabilitarea clopotniţelor, repararea şi restaurarea de orgi.

„Noi considerăm că bisericile istorice sunt parteneri pe care putem să ne bazăm. Din cele 237 de localităţi din judeţul Harghita, 103 au mai puţin de 300 de locuitori şi în cazul acestora singura instituţie care funcţionează şi derulează servicii culturale, educaţionale, de sport, de toate felurile este biserica locală. Considerăm că, sprijinind aceste unităţi de cult, putem să dezvoltăm şi să dăm o şansă acestor localităţi. Am convingerea că, acolo unde domneşte credinţa, oamenii pot forma o comunitate. Pentru asta am acordat sume tuturor proiectelor care au fost depuse corect, fără documente lipsă şi am reuşit să finanţăm peste 50% din costurile eligibile”, a declarat Borboly Csaba.

Consilierii judeţeni au mai aprobat diminuarea la partea de venituri a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri cu 300.000 de lei, sumă care va fi acordată comunelor Căpâlniţa (50.000 de lei), Joseni (50.000 de lei), Ciceu (50.000 de lei) şi Mădăraş (150.000 de lei), pentru achitarea datoriilor până la sfârşitul anului.

De asemenea, s-a votat pentru includerea programului „Şcoala naturii” între celelalte activităţi ale Şcolii Populare de Arte. Scopul declarat de preşedintele CJ Harghita este „să-i scoată pe mii de tinerii din faţa calculatorului”, în favoarea activităţilor în natură, împreună cu echipele Serviciului Salvamont.

„Avem cinci baze Salvamont, avem tabăra de la Homorod, avem colaborări cu composesoratele, care au clădiri mai mari, ce pot fi folosite şi pentru cazarea copiilor. Am dori să-i scoatem pe cât mai mulţi din faţa calculatorului şi a televizorului, să le oferim programe de vacanţă, sau în cadrul perioadei Şcoala altfel ori la sfârşit de săptămână, ca să cunoască fauna şi flora din zona unde trăiesc. Noi credem că atunci când vor decide unde doresc să trăiască în viitor sau să revină la locul lor natal, şi acest lucru o să conteze”, a precizat Borboly Csaba.

Au primit, de asemenea, votul favorabil al consiliului judeţean proiectele privind reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene şi Adunarea Regiunilor Europene, precum şi derularea programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2018.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.