Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bălan: Campul anual pentru temerarii Centrului Local „Orion” Miercurea Ciuc – o experienţă inedită pentru 32 de elevi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Bălan: Campul anual pentru temerarii Centrului Local „Orion” Miercurea Ciuc – o experienţă inedită pentru 32 de elevi
Bălan: Campul anual pentru temerarii Centrului Local „Orion” Miercurea Ciuc – o experienţă inedită pentru 32 de elevi

Bălan: Campul anual pentru temerarii Centrului Local „Orion” Miercurea Ciuc – o experienţă inedită pentru 32 de elevi

Pentru o bună parte dintre participanţi a fost o primă şi inedită experienţă, iar tema din acest an a fost Star Wars

Chiar dacă condiţiile meteo au fost destul de vitrege, timp de aproape o săptămână, de vinerea trecută şi până miercuri, în oraşul Bălan, în amonte de Barajul Mesteacănul, s-a desfăşurat campul anual pentru temerarii Centrului Local „Orion” din Miercurea Ciuc al Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”, la care au participat 32 de elevi din clasele a V-a, a VI-a şi a VIII-a, însoţiţi de 17 adulţi şi tineri.

Despre ce s-a întâmplat în ultima săptămână în campul de la poalele Hăşmaşului ne-a povestit Sorin Bota, preşedintele Centrului „Orion” din Miercurea Ciuc.

„Deşi ştiam că prognoza meteo nu era prea bună, ne-am decis totuşi să nu renunţăm la organizarea campului anual pentru temerarii Centrului Local Orion pentru că, nu-i aşa, cercetaşii sunt curajoşi. Am plecat la drum cu 32 de viteji, majoritatea din clasa a V-a şi a VI-a, dar şi câţiva fericiţi din clasa a VIII-a, pentru care campul acesta vine ca un premiu pentru rezultatele foarte bune pe care le-au obţinut la examenul de admitere în liceu. Organizarea ne-a revenit nouă, celor 17 adulţi şi tineri, care am ţesut cadrul imaginar de anul acesta al campului, şi anume Star Wars.

Trebuie spus că, pentru o bună parte dintre participanţi, aceasta a fost o primă şi inedită experienţă. Este vorba despre cei din clasa a V-a, dar şi despre 10 participanţi din Bălan, şapte elevi şi trei adulţi, care s-au molipsit de «microbul» cercetăşiei şi au decis să se organizeze într-un grup de iniţiativă «Prietenii exploratori».

Prin bunăvoinţa Composesoratului Sândominic am avut la dispoziţie un teren de vis, pe malul Oltului, precum şi lemnele pentru construcţiile tradiţionale, dar indispensabile campului: mese, catarg, spălătoare, toalete ecologice. Îmbinate doar cu sfoară, prin noduri şi legături învăţate de copii de-a lungul activităţilor, aceste alcătuiri sunt demontate la sfârşitul taberelor, astfel că în urma trecerii cercetaşilor nu rămâne nici o urmă, în afară de un cald «mulţumesc» adresat tuturor celor care ne ajută. Motiv pentru care o jumătate de zi a fost rezervată unei acţiuni de ecologizare a zonei, în urma căreia s-au strâns peste 20 de saci cu deşeuri.

Temperaturile de 3-4 grade pe care le-am avut în câteva dimineţi, ploaia care ne-a «răsfăţat» în câteva rânduri, nu ne-au împiedicat însă să ne desfăşurăm activităţile. Atelierele de noduri şi coduri, semne de pistă şi adăposturi, tipuri de vetre şi foc au fost dublate de altele, în care participanţii  au putut afla amănunte interesante despre vikingi, dar şi despre extratereştrii antici, căci, să nu uităm, tema campului a fost Star Wars. Astfel că adulţii au reprezentat Imperiul, iar temerarii Rezistenţa, toate jocurile ţesându-se în jurul acestei idei. Începând cu o mică moară de apă, reală, care alimenta generatorul – fictiv de data aceasta – fără de care nu se puteau menţine condiţiile de viaţă identice cu cele de pe Pământ, continuând cu luptele acerbe între cele două grupuri rivale. Luptele au fost de fapt jocuri de zi şi de noapte, în care copiii şi tinerii trebuiau să-şi pună la bătaie calităţile fizice, dar mai ales capacităţile de elaborare a unor tactici şi strategii, de colaborare şi susţinere reciprocă, pentru a face faţă provocărilor.

Suntem obişnuiţi să ducem lucrurile la bun sfârşit, dar punem siguranţa fizică pe primul plan şi nu riscăm niciodată inutil. Drept care, din cauza vântului puternic, care ne-a smuls prelatele de deasupra meselor şi a ploilor de cod galben care se anunţau, am fost siliţi să ridicăm tabăra cu o zi mai devreme (n.n. – miercuri şi nu joi cum a fost programat), spre regretul tuturor.

O menţiune specială merită cei trei adulţi care au însoţit copiii din Bălan: Claudia, Liviu şi Lucian s-au integrat impecabil şi au demonstrat că, atunci când pui suflet, poţi depăşi toate greutăţile. La fel, cele patru fete de la ramura de vârstă exploratori, Mădălina, Maria, Nadina şi Alexandra, pentru care experienţa de a fi  organizatoare şi nu «beneficiare» ale activităţilor a fost una deosebită, merită toate laudele pentru modul în care au participat la tot ceea ce a însemnat punerea în practică a activităţilor. Aceasta dovedeşte, o dată în plus, că cercetăşia nu este o activitate de timp liber, ci un mod de viaţă, ea formând caractere”, a relatat Sorin Bota.

Fiind alături de copiii din Bălan pentru prima dată într-un asemenea camp, Claudia Frunză, una dintre iniţiatorii grupului Prietenii exploratori, a vorbit despre cum a luat naştere ideea de a se alătura Cercetaşilor României. „Grupul de iniţiativă Prietenii exploratori, membri ai Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României, a luat naştere din dorinţa unor părinţi, preocupaţi de modul în care se dezvoltă emoţional şi social copiii lor, părinţi care înţeleg că, deşi câteodată interesante şi creative, jocurile video, telefoanele şi televizorul nu pot fi singurele moduri de a ocupa timpul liber al copiilor. Amintindu-şi din trecut, când un club montan, nişte cântece în jurul focului, un cerc de abilităţi practice erau lucrurile în care fiecare îşi putea descoperi, dezvolta şi cultiva aptitudinile, au decis să umple golul lăsat”, a spus Claudia Frunză, precizând că în momentul de faţă în Bălan sunt aproximativ 40 de cercetaşi în devenire şi 6 lideri cercetaşi. (Foto: Florin Mihalache)

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.