Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Autorităţile locale din Bălan atrag atenţia asupra situaţiei dezastruoase în care se află fostele zone monoindustriale din România | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Autorităţile locale din Bălan atrag atenţia asupra situaţiei dezastruoase în care se află fostele zone monoindustriale din România
Autorităţile locale din Bălan atrag atenţia asupra situaţiei dezastruoase în care se află fostele zone monoindustriale din România

Autorităţile locale din Bălan atrag atenţia asupra situaţiei dezastruoase în care se află fostele zone monoindustriale din România

  • Scrisoare deschisă adresată Comisiei Europene şi Guvernului României
  • Se consideră necesară gândirea unor programe de finanţare integrate dedicate şi ţintite pe aceste zone

Printr-o scrisoare deschisă transmisă către Comisia Europeană (comisarului european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu), Guvernului României şi Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian, reprezentanţii Primăriei oraşului Bălan atrag atenţia asupra situaţiei dezastruoase din punct de vedere socio-economic a fostelor zone monoindustriale din România şi necesitatea găsirii unor soluţii de eliminare a disparităţilor dintre aceste localităţi şi cele neafectate de procesul de restructurare industrială. Scrisoarea vine în urma conferinţei „Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică”, ce a avut loc la Petroşani, „pentru a vă trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia aproape generală a fostelor localităţi monoindustriale”.

În document, reprezentanţii autorităţii publice locale arată că oraşul Bălan a fost grav afectat de procesul de restructurare a mineritului din România, iar închiderea totală a minei, în 2006, a făcut să se înregistreze în fosta urbe minieră cea mai mare descreştere a populaţiei din România, de 52%, de la 13.000 de persoane la aproximativ 6.000 de locuitori în prezent. „Totul s-a întâmplat ca urmare a faptului că nu au existat programe fiabile, ţintite, eficiente, de revitalizare şi de construire a unor alternative reale pentru forţa de muncă existentă, iar puţinele care au existat (un singur astfel de program, finanţat de Banca Mondială), s-au finalizat foarte repede şi fără impact real în comunitate. Astăzi, după 12 ani de la închiderea minelor, oamenii au plecat la muncă în străinătate, familii s-au destrămat, iar situaţia socio-economică a localităţii s-a degradat în continuu. Cei mai mulţi de aici îşi doresc însă să rămână la Bălan, iar mulţi dintre cei plecaţi s-ar întoarce, dacă, evident, am putea asigura locuri de muncă şi o calitate normală a vieţii”, se arată în scrisoarea deschisă.

Conducerea primăriei mai susţine că autoritatea locală a încercat să producă dezvoltarea utilizând mecanismele finanţărilor europene şi au fost obţinute unele rezultate, „dar este necesar mult mai mult decât putem noi face”.

De asemenea, semnatarii scrisorii mai evidenţiază că Bălanul are o capacitate de co-finanţare inferioară localităţilor dezvoltate, „iar profilul socio-profesional al locuitorilor, în majoritate proveniţi din activitatea minieră, face dificilă abordarea dezvoltării locale prin iniţiative antreprenoriale şi societate civilă”.

„Este astfel necesară gândirea unor programe de finanţare integrate dedicate şi ţintite pe zonele foste monoindustriale, care se confruntă cu acelaşi tip de probleme şi au un profil socio-cultural şi economic asemănător, respectiv programe care să reducă disparităţile în dezvoltare şi care să includă în mod obligatoriu asistenţă tehnică prin activităţi de mentorat şi de formare a resurselor umane”, conform scrisorii.

Semnatarii scrisorii propun discutarea posibilităţii iniţierii unor programe prin care să se finanţeze: lucrările de infrastructură necesare; înfiinţarea de noi afaceri şi dezvoltarea afacerilor existente; societatea civilă (ONG-uri de cultură, sport, sociale, tineret etc.); unităţile medico-sociale; activităţile de mentorat, asistenţă tehnică şi recalificare profesională.

„Credem că o analiză serioasă cu privire la situaţia real-dezastruoasă în care ne aflăm noi, în special cei din oraşul Bălan, va arăta că simplul îndemn de a accesa finanţări pe piaţa generală a finanţărilor disponibile în România este cel puţin cinic, întrucât nu ţine cont de faptul că localităţi precum a noastră se confruntă cu un handicap major, în privinţa capacităţii financiare, tehnice şi umane. Trebuie să fim ajutaţi mai mult, printr-un program dedicat, pentru a ne aduce ca potenţial la egalitate cu localităţile care nu au fost afectate de restructurări similare”. Scrisoarea este semnată de primarul oraşului, Gheorghe Iojiban, administratorul public al urbei, Robert Kovacs şi secretarul localităţii, Toader Ovidiu. Ea este adresată Comisiei Europene, Guvernului României (Ministerului Fondurilor Europene, ministrului Rovana Plumb, şi Ministerului Energiei, ministrului Anton Anton), Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian (preşedintelui Ion Popescu). (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.