Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Au înflorit bujorii în Virginia | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » (Inter)Național » Au înflorit bujorii în Virginia
Au înflorit bujorii în Virginia

Au înflorit bujorii în Virginia

Virginia este un stat cu o suprafaţă ceva mai mică decât jumătate din România şi o populaţie de aproape 9 milioane de locuitori, dar este absolut inconfundabil în peisajul statelor americane. Mai întâi pentru că a fost prima colonie britanică în America, apoi pentru că este supranumită „Pepiniera de preşedinţi”, nu mai puţin de 9 asemenea funcţii supreme fiind ocupate de oameni politici originari din Virginia, printre care şi primul preşedinte al Statelor Unite, George Washington. De altfel, 4 din primii 5 preşedinţi americani proveneau din Virginia, între aceştia şi Thomas Jefferson, o personalitate enciclopedică extraordinară, unul din redactorii de bază ai Constituţiei americane. Casa şi parcul memorial Jefferson sunt obiectivele cele mai vizitate din zona Charlottesville, iar Universitatea de stat din acest oraş, proiectată personal de Jefferson şi construită în bună parte cu fonduri personale, este, şi acum, una de referinţă.

Virginia a fost un mare producător de cărbune, dar şi de ţigarete. Cum statul a fost nevoit să renunţe aproape total la amândouă, soluţia pentru care s-a optat a fost dezvoltarea tehnologiei electronice de vârf. În zona aeroportului Dulles există aşa-zisul „Coridor Dulles”, un fel de Silicon Valley de pe Coasta de Est.

virginia22

Aşadar, cum spune titlul, în Virginia au înflorit bujorii. Nu sunt nici pe departe primele flori care se deschid, doar că bujorii marchează un fel de apogeu al paradei florilor din luna mai. Pentru că e o explozie florală, de la cele aşezate pe sol – crini, irişi, chiar narcise – până la copaci adevăraţi, încărcaţi de flori albe, splendide. Ceva mai jos vin rododendronii de diferite culori, dar mai ales azaleele, probabil, în luna mai, regina florilor virginiene. Dacă pe o suprafaţă oarecare nu sunt flori, atunci poţi călca, nimeni nu te opreşte, pe un gazon impecabil, probabil tuns în fiecare zi, pentru că niciodată nu pare să fi crescut cu un centimetru peste minim.

virginia11

 

Copiii – florile vieţii

În Virginia, copiii – „florile vieţii” – sunt foarte iubiţi, ceea ce de altfel se întâmplă peste tot în lume, atâta doar că aici afecţiunea îmbracă două forme, mai mult sau mai puţin diferite de alte locuri: manifestările de afecţiune părinteşti nu sunt deplasate şi nu se obişnuiesc în public; practic, toţi copiii sunt înscrişi la o ramură de sport, de preferinţă fotbal european, baseball, fotbal american sau baschet. Oarecum neobişnuit, ca să nu zicem şocant, e faptul că unii copii, cu prea puţine calităţi fizice, ori cu mici defecte fizice, vin cu perseverenţă la antrenamente şi meciuri, iar părinţii pun atâta abnegaţie în a le asigura echipamentul de rigoare, băuturi răcoritoare, dulciuri, ultimele două sortimente fiind distribuite gratuit, de către unul din părinţi, la sfârşitul partidelor, în mod egal sau, uneori, la discreţie de parcă ar fi vorba de viitori recordmani. Interesantă e şi comportarea celorlalţi, chiar a celor foarte dotaţi, faţă de cei cu probleme: nici o urmă de ironie sau de zeflemea. Toate şcolile pe care le-am văzut – şi am fost cam pe la toate din zonă – au o infrastructură sportivă de invidiat.

Crozet este un fel de cartier al oraşului Charlottesville – şi nu are decât cu ceva sub 6.000 de locuitori. Ei bine, dintr-un asemenea perimetru sunt prezenţi, sâmbătă de sâmbătă – aceasta este ziua meciurilor – peste 20 de echipe, a câte 8-10 jucători, fiecare formaţie având între 6 şi 10 mici fotbalişti, cu vârste între 5 şi 10 ani. Marea majoritate dintre ei, dacă nu toţi, aparţin, într-un anumit mod, de ceea ce se numeşte Parcul de fotbal SOCA, despre care vom vorbi cu altă ocazie, întrucât aceste „parcuri” sunt un fenomen cu implicaţii majore pentru dezvoltarea acestui sport în SUA, poate chiar în lume.

virginia33

Revenind la meciurile de sâmbătă ale micilor fotbalişti şi fotbaliste – fetele practică, pe scară mare, „soccer”-ul – un alt aspect care te uimeşte este faptul că, toţi ca unul, poartă echipament „standard”: tricouri, chiloţi, jambiere – obligatoriu cu apărători din plastic pentru tibie şi peroneu, ghete cu crampoane în tot felul de culori.

La un an după ce am scris despre crosurile, rezervate tuturor categoriilor de vârstă de la şcolile din Crozet, acţiunea este cel puţin la fel de populară ca în urmă cu un an şi la fel căutată de amatorii de alergări. Particularitatea care o face atât de atractivă este că fiecare aleargă cât vrea sau cât îl ţin puterile. Un fel de minimum este o milă, la capătul căreia concurentul primeşte o brăţară din plastic şi pe urmă, după fiecare milă, încă una. Nepotul meu cel mic, 6 ani şi jumătate, a primit la un singur concurs 7 brăţări – deci a alegat mai bine de 10 kilometri – şi în acest moment are 91 de brăţări, de aceea vizează cifra 100, dar e puţin probabil că se va opri.

Din Virginia, SUA, a transmis:

Ştefan DANCIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.