Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Au început decontările pentru susţinerea de către UDMR în Parlament | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Au început decontările pentru susţinerea de către UDMR în Parlament
Au început decontările pentru susţinerea de către UDMR în Parlament

Au început decontările pentru susţinerea de către UDMR în Parlament

Deputatul UDMR Covasna, Benkő Erika, a declarat că propunerea Uniunii privind folosirea limbii minorităţilor naţionale în unităţile sanitare a primit aviz pozitiv din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. „PSD a votat alături de noi şi minorităţile naţionale, de asemenea”, a spus aceasta

Potrivit acesteia, amendamentul la Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede „încadrarea în unităţile sanitare şi a personalului de specialitate de asistenţă medicală cunoscător al limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii minorităţilor naţionale fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puţin 5.000”.

„În Comisia pentru drepturile omului, minorităţi şi culte, în care lucrez, a trecut o iniţiativă importantă a UDMR în legătură cu folosirea limbii materne în instituţiile de sănătate şi anumite instituţii de asistenţă socială. Noi ne-am bucurat foarte mult că a trecut, PSD a votat alături de noi şi minorităţile naţionale, de asemenea”, a declarat Benkő Erika.

Ea a mai menţionat că face parte din echipa care pregăteşte amendamente la Legea administraţiei locale, care va face o serie de propuneri menite să asigure „o mai bună practică folosirii limbii materne în situaţii oficiale”.

Parlamentarul covăsnean a precizat, totodată, că îşi doreşte să facă parte şi din echipa care va începe în curând să lucreze la amendamentele legate de folosirea simbolurilor naţionale, regionale şi ale comunităţilor locale, considerând că este foarte important să existe o legislaţie clară în acest sens, iar comunitatea maghiară să-şi poată folosi în mod legal simbolurile proprii.

Printre altele, a mai amintit că, săptămâna trecută, a fost desemnată membru supleant în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, considerând că acest lucru reprezintă o oportunitate pentru a putea deschide pe plan european dezbateri legate de problemele comunităţii maghiare.

Benkő Erika a informat, totodată, că Legea parteneriatului civil a obţinut zilele trecute aviz favorabil din partea Comisiei pentru drepturile omului, datorită votului UDMR şi USR, şi a apreciat că această lege va fi şi în avantajul femeilor care trăiesc în concubinaj.(Agerpres)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Asta ce presupune? Că eu, român sau maghiar, voi primi de la Spitalul Sf.Gheorghe sau Gheorgheni, rețete și scrisoare medicală numai în limba maghiară? Sau, după naționalitatea bolnavului (ori a medicului) se va scrie și rețeta? Că de vorbit nu se pune problema: și acum se folosește limba maghiară de oricine dorește, în orice spital din Secuime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.