Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Au început activităţile pentru îmbunătăţirea calităţii apei Lacului Sfânta Ana | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Au început activităţile pentru îmbunătăţirea calităţii apei Lacului Sfânta Ana
Au început activităţile pentru îmbunătăţirea calităţii apei Lacului Sfânta Ana

Au început activităţile pentru îmbunătăţirea calităţii apei Lacului Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România, dar şi din Europa Centrală şi de Est. Acesta este aşezat pe fundul craterului unui vulcan stins (Ciomatu Mare) din Masivul Puciosu, locul celei mai recente erupţii vulcanice în Carpaţi şi în Europa de Est, care a avut loc în urmă cu aproximativ 42.000 de ani. Lacul îşi completează apele numai din precipitaţii, neavând izvoare. În urmă cu mai mulţi ani, lacul era cunoscut pentru puritatea apei. Însă, în ultimii ani calitatea apei Lacului Sfânta Ana s-a deteriorat vizibil. Aceste schimbări sunt cauzate de înmulţirea în masă a algelor, care au schimbat inclusiv culoarea apei în verde, şi de suprapopularea cu caras argintiu.

În acest context, specialiştii au susţinut necesitatea unei intervenţii urgente pentru a se asigura că procesul nu este ireversibil. Iar recent experţii contractaţi de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Turistică „Ciomád-Bálványos” au început activităţile de pregătire pentru lucrările care au drept scop îmbunătăţirea calităţii apei Lacului Sfânta Ana.

Cu implicarea specialiştilor, Consiliul Judeţean (CJ) Harghita participă la această activitate ca membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Turistică „Ciomád-Bálványos”.

Potrivit unui comunicat de presă remis de echipa de comunicare a CJ Harghita, consilierii judeţeni au efectuat o vizită de lucru pe teren, unde au fost informaţi despre intervenţiile ulterioare ce vor avea loc în lac, în vederea îmbunătăţirii calităţii apei.

„O serie de activităţi importante sunt în desfăşurare pentru protejarea lacului, cercetătorii biologi şi echipele lor lucrează la evaluarea calităţii apei, se pregătesc pentru a reduce populaţia de peşti, fiind  în plan dotarea cu o staţie meteorologică. Acesta este un demers comun în care este implicat şi composesoratul din Lăzăreşti, precum şi o serie de organizaţii, instituţii din domeniu, care au ca scop conservarea ariilor naturale protejate. Din punct de vedere turistic, în această zonă se pot face investiţii durabile, dar pentru asta este foarte important ca apa lacului să fie de bună calitate şi să fie menţinut echilibrul ecologic. Atât la nivel regional, cât şi judeţean este nevoie de muncă în echipă pentru a proteja acest loc atât de valoros şi special ca să-l putem lăsa moştenire copiilor şi nepoţilor noştri”, a declarat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, citat în comunicat.  Acesta a mai adăugat că şi noul consiliu judeţean trebuie să se implice în activităţile necesare pentru protejarea zonei Lacului Sfânta Ana.

În prezent, în cadrul contractului se efectuează două studii ale căror termen de finalizare este sfârşitul acestui an. Unul dintre ele se referă la evaluarea stării ecologice actuale a Lacului Sfânta Ana, sub îndrumarea dr. Máthé István, biolog şi profesor asociat. Al doilea studiu se referă la elaborarea metodologiilor ştiinţifice pentru inventarierea, cartarea şi evaluarea stării populaţiei de caras (Carassius gibelio), responsabil fiind biologul Imecs István.

De asemenea, este în curs achiziţia unei staţii meteorologice, în acest sens fiind consultaţi cercetătorii cu privire la necesităţile minime. Pentru cumpărarea staţiei meteorologice a fost lansată procedura de solicitare a ofertelor.

La faţa locului, dr. Máthé István şi colegii săi au realizat şi o prezentare a prelevării probelor de apă, a procedurilor şi instrumentelor necesare pentru realizarea măsurătorilor.

„Efectuăm studiile şi măsurătorile preliminare la lac, studiem populaţia algelor, măsurăm salinitatea şi aciditatea apei şi prelevăm probe pentru analize ulterioare în laborator. Vorbim despre un lac viu, în care se pot observa schimbări dinamice”, a explicat dr. Máthé István.

Pe baza rezultatelor acestor activităţi se va întocmi un studiu complet, care va constitui baza de pornire pentru intervenţiile ulterioare asupra lacului.

Anul viitor este planificată reducerea populaţiei de peşti invazivi

Una dintre cele mai importante intervenţii planificate este reducerea populaţiei de peşti invazivi – carasul argintiu – care a apărut în urmă cu câţiva ani şi care s-a înmulţit în lac într-o măsură îngrijorătoare. Metodologiile de reducere a populaţiei de caras – care se hrăneşte cu animalele mici (zooplanctonul), consumatoare de alge – sunt în curs de elaborare sub coordonarea biologului Imecs István, iar lucrările concrete pot începe anul viitor, cu participarea Composesoratului „Sfânta Ana” din Lăzăreşti şi a Asociaţiei Pro Sfânta Ana.

„Carasul argintiu a apărut în lac în urmă cu câţiva ani şi s-a înmulţit într-o măsură îngrijorătoare, punând în pericol speciile autohtone ale lacului. Este important să reducem populaţia de caras, deoarece vorbim despre o specie de peşte care poate supravieţui şi în condiţiile cele mai defavorabile. Scopul nostru este să menţinem populaţia de caras la un nivel scăzut”, a subliniat biologul Imecs István.

De asemenea, acesta a prezentat o unealtă de pescuit tradiţională – vârşa – cu care îndepărtarea peştilor poate fi efectuată în condiţii de siguranţă.

Aşa cum s-a arătat în timpul prezentării, pentru a menţine echilibrul ecologic al lacului, este foarte important să se aplice metodele adecvate, întrucât la nivel mondial nu există un astfel de lac care să ofere exemplu şi să fie punct de pornire.

Dósa Elek Levente, directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana, a spus că singurul lac vulcanic din Europa Centrală şi de Est este Lacul Sfânta Ana, şi nu există o astfel de atracţie în apropiere. Din acest motiv este important ca turiştii să aibă respect faţă de natură şi să se comporte responsabil în timpul vizitelor în această zonă naturală unică.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.