Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Au fost finalizate studiile privind calitatea apei Lacului Sfânta Ana necesare obţinerii autorizaţiei de mediu pentru recoltarea carasului argintiu | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Au fost finalizate studiile privind calitatea apei Lacului Sfânta Ana necesare obţinerii autorizaţiei de mediu pentru recoltarea carasului argintiu
Au fost finalizate studiile privind calitatea apei Lacului Sfânta Ana necesare obţinerii autorizaţiei de mediu pentru recoltarea carasului argintiu

Au fost finalizate studiile privind calitatea apei Lacului Sfânta Ana necesare obţinerii autorizaţiei de mediu pentru recoltarea carasului argintiu

  • După obţinerea acestor autorizaţii va începe, probabil în primăvară, extracţia peştilor ce au contribuit la deteriorarea calităţii apei

Rezultatele a două studii care vor sta la baza obţinerii autorizaţiei de mediu pentru recoltarea carasului argintiu din Lacul Sfânta Ana, care sunt responsabili de deteriorarea calităţii apei, au fost prezentate în cadrul unui eveniment online. Cele două studii, care au fost contractate de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Turistică „Ciomad-Bálványos” şi sunt finanţate de Consiliul Judeţean Harghita, au avut în vedere găsirea unor soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii apei Lacului Sfânta Ana.

„Numărul mare de participanţi ne arată importanţa acestui subiect deosebit. Suntem parteneri în acest demers, deoarece tot ceea ce înseamnă valori naturale trebuie păstrate şi dezvoltate în mod sustenabil. (…) Noi, Consiliul Judeţean Harghita, vom sprijini toate acţiunile ştiinţifice şi vom căuta cele mai bune soluţii pentru natură. ADI Ciomad-Bálványos a fost inclusă şi într-un program guvernamental, aşadar va putea beneficia de fonduri mai semnificative din partea Uniunii Europene”, a declarat Borboly Csaba, la începutul prezentărilor.

Unul dintre studii a evaluat starea ecologică actuală a Lacului Sfânta Ana, sub coordonarea dr. Máthé István, biolog şi profesor asociat la Universitatea Sapientia. Iar al doilea se referă la elaborarea metodologiilor ştiinţifice pentru inventarierea, cartarea şi evaluarea stării populaţiei de caras (Carassius gibelio) şi a fost realizat de biologul Imecs István.

„Studiile efective au început în anul 2012 şi până acum am realizat cel puţin 55 de vizite la lac, în 55 de luni, pentru a efectua măsurătorile necesare legate de: temperatura apei, conductivitatea, nivelul pH-ului, conţinutul de oxigen dizolvat, transparenţa apei sau adâncimea Secchi. Totodată, în laborator am realizat o serie de măsurători referitoare la concentraţia de clorofilă, conţinutul de alge, nivelul de azot şi fosfor din apă, alte analize chimice şi, nu în ultimul rând, studii bacteriologice. În anul 2010, lacul avea o culoare gri-albăstruie (…) începând cu anul 2017 ceva s-a schimbat şi culoarea lacului a devenit verde. În ultimii ani a devenit din ce în ce mai verde. (…) La baza acestei schimbări de culoare stă înmulţirea populaţiei de alge. (…) În perioada 1941-2016, în lac a fost dominantă o algă numită Peridinium inconspicuum. (…) Schimbarea spectaculoasă s-a produs în 2018, când putem vedea că specia dominantă timp de 70 de ani a fost scoasă de o algă verde – Cosmocladium – şi această specie de alge a devenit dominantă. Iar echilibrul de 70 de ani s-a schimbat drastic, practic pe parcursul a 2-3 ani. Acelaşi lucru îl vedem în 2019, şi anume că Cosmocladium este singura algă dominantă şi datorită acestui fapt culoarea apei lacului a devenit verzuie. (…) În anul 2020 am observat că patru specii de alge au devenit dominante”, a explicat dr. Máthé István.

Transparenţa apei lacului este de sub 2 metri

Conform sursei citate, scăderea transparenţei apei, un alt parametru important, a fost măsurată cu un disc Secchi. Apa lacului are o adâncime de 6 metri. Când au fost începute studiile, apa era transparentă până la fundul lacului. Din 2012 calitatea apei s-a deteriorat încontinuu şi în acest moment transparenţa este de sub 2 m, ceea ce arată o înmulţire semnificativă a algelor. În urma analizării parametrilor, Lacul Sfânta Ana este situat în zona eutrof-hipertrof, rezultând o degradare cu două categorii în ultimii zece ani.

Unul din motivele pentru care s-au înmulţit algele este turismul, care în ultimii 20-30 de ani s-a dezvoltat semnificativ. Până în 2018, în Lacul Sfânta Ana turiştii se puteau scălda. De asemenea, datorită utilizării necorespunzătoare a toaletei, în apa lacului a ajuns o cantitate mai mare de fosfor şi azot. Astfel, datorită creşterii cantităţii de alge s-a interzis intrarea în lac.

Un alt motiv pentru înmulţirea algelor îl constituie apariţia în anul 2010 a populaţiei de caras argintiu şi înmulţirea excesivă a acesteia. Carasul este un peşte invaziv care consumă zooplanctonii, nişte raci minusculi care consumă algele. În momentul de faţă, zooplanctonii aproape au dispărut din lac.

O concluzie importantă ar fi că, dacă s-ar reduce drastic numărul peştilor din lac, calitatea apei ar putea fi îmbunătăţită.

De asemenea, o altă propunere este de a se efectua mai multe studii pentru a se putea înţelege ce se întâmplă în lac şi cum se poate îmbunătăţi calitatea apei.

După începerea activităţilor de reducere a numărului de caraşi argintii, ar putea dura 5-10 ani până când apa lacului va redeveni albastră

Al doilea studiu, realizat de ihtiologul Imecs István, se referă la elaborarea unei metodologii pentru scăderea populaţiei de caras argintiu. „Primul pas este de evaluare a biomasei carasului argintiu cu radar şi vom afla distribuţia pe mărimi, înainte de intervenţie. Această specie trebuie cartată pentru a afla la a câta generaţie se află şi vom realiza acest lucru prin mostre de solzi care indică vârsta şi generaţia. Pentru a colecta caraşii din apa lacului vom utiliza năvoade pe care le vom monta în jurul lacului, lângă mal. În paralel vom monta şi nişte capcane cu un instrument tradiţional de pescuit, vârşa. Un colţ al lacului va fi izolat şi peştii vor fi direcţionaţi electronic spre vârşe”, a spus Imecs István.

Ihtiologul a declarat că trebuie făcute o serie de încercări şi apoi stabilită metoda cea mai eficientă care să nu afecteze nici valorile naturale şi nici caracterul turistic al zonei.

Biologul Imecs István a mai spus că aceşti caraşi argintii nu pot fi eradicaţi complet din lac, iar cea mai eficientă metodă care va fi stabilită (odată cu începerea activităţii) va trebui menţinută pe termen lung.

Potrivit vorbitorului, apa Lacului Sfânta Ana ar putea deveni din nou albastră după aproximativ cinci-zece ani, în urma aplicării acestor proceduri.

Cele două studii prezentate de specialişti vor sta la baza elaborării unui plan de acţiune, ce urmează să obţină autorizaţii de mediu. În baza acestor autorizări pot începe intervenţiile şi lucrările.

În lac nu se va putea pescui

Directorul executiv al Asociaţiei „Sfânta Ana”, Dósa Levente, a spus în intervenţia sa că proprietarul terenurilor din zona lacului, Composesoratul „Sfânta Ana” din Lăzăreşti, este pregătit pentru activitatea de reducere a numărului de peşti. „Am achiziţionat echipamentele şi în urma obţinerii autorizaţiilor – şi dacă gheaţa de 3 cm de acum se îngroaşă sau se topeşte – putem începe pescuitul”, a spus Dósa Levente.

Acesta a explicat că peştii din lac vor ajunge în heleşteiele din apropiere. De asemenea, acesta a ţinut să sublinieze că nu se va putea pescui în lac. „Din păcate, pescuitul sportiv este o activitatea care, pe de o parte, este foarte greu de supravegheat şi coordonat pentru ca toată lumea să respecte regulile şi să utilizeze toaletele de pe malul lacului. (…) Putem spune că, în pofida faptului că pescuitul sportiv îndepărtează peştii din lac, totuşi face parte din problemă”, a mai spus directorul executiv al Asociaţiei „Sfânta Ana”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.