Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Au fost, din păcate, prea dese situaţiile în care, din calcule subiective ale intereselor de partid, din pasivitate şi chiar din trădare s-a întâmplat să fie ignorată cauza naţională” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » „Au fost, din păcate, prea dese situaţiile în care, din calcule subiective ale intereselor de partid, din pasivitate şi chiar din trădare s-a întâmplat să fie ignorată cauza naţională”
„Au fost, din păcate, prea dese situaţiile în care, din calcule subiective ale intereselor de partid, din pasivitate şi chiar din trădare s-a întâmplat să fie ignorată cauza naţională”

„Au fost, din păcate, prea dese situaţiile în care, din calcule subiective ale intereselor de partid, din pasivitate şi chiar din trădare s-a întâmplat să fie ignorată cauza naţională”

Miercurea-Ciuc: Adunarea Generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş

Sâmbătă, 1 iulie, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei din Miercurea-Ciuc a găzduit Adunarea Generală Ordinară a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Din consistenta dare de seamă prezentată de preşedintele executiv, prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, reţinem că în timpul mandatului său au fost multe evenimente care au determinat ca unele acţiuni sau demersuri „să aibă loc sub semnul urgenţei, când s-a constatat că autorităţi ale statului român derapează, neluând măsurile legale pentru a estompa acţiuni duşmănoase având ca ţintă destabilizarea României. Au fost, din păcate, prea dese situaţiile în care, din calcule subiective ale intereselor de partid, din pasivitate şi chiar din trădare s-a întâmplat să fie ignorată cauza naţională, primejduită ţara, s-au scos pe diferite canale falşi lideri de opinie, cu formaţia trădării în caracter, finanţaţi copios şi scoşi în faţă pentru a ne descuraja şi timora”.

Ca un corolar al celor şapte file ale documentului putem cita următoarea frază: „Prin implicarea directă, studierea profundă a fenomenelor sociale, culturale, dar mai ales economice, prin studiile pe care le-a elaborat, prezenţa publică intensă şi expusă documentat, fără reţineri, cu referinţe istorice şi legislaţia comparată cu alte state ale UE, Forumul, ca organizaţie a organizaţiilor româneşti, a dobândit notorietate, a devenit un fenomen cunoscut şi recunoscut până la nivelul de vârf al societăţii româneşti”.

La discuţii, destul de aprinse în anumite momente, au luat parte Lazăr Lădariu, Vasile Antonie Tămaş, Maria Creţu Graur, Mihai Târnoveanu, Rodica Pârvan, Ilie Şandru, senatorul PMP de Covasna Gheorghe Baciu, Doru Dobreanu, Nicuşor Moise, Ioan Cismaş, Adrian Şimon, Doru Feldiorean. Desprindem din dezbateri două idei: nu mai vine nimeni după actuala generaţie de profesori de limba română cu pregătire completă, suplinesc absolvenţi de „Sapientia” şi a tot soiul de institute care pur şi simplu nu recunosc, când corectează lucrări, expresii uzuale din limba română; referitor la necesitatea antrenării tinerilor în activităţile voluntar-patriotice ale Forumului, PS Andrei a tranşat momentan problema, afirmând că Episcopia va asigura cazarea şi hrana a 50 de studenţi la Universitatea de Vară Izvoru-Mureşului (care în acest an nu are finanţare, datorită bulversărilor politice şi „atenţiei” acordată de demnitari problematicii românilor de pretutindeni şi a celor din interiorul graniţelor, trăitori în minoritate numerică).

Totodată, Forumul a aprobat aderarea în rândurile sale a unor noi membri: Liga Internaţională a Românilor – Filiala Târgu Mureş (preşedinte conf. univ. dr. ing. Avram Tripon), Asociaţia GRIT Covasna (preşedinte prof. Adriana Bota), Asociaţia Clubul ofiţerilor de tancuri Mureş (preşedinte Aurel Bochiş), Asociaţia Comunitatea Bărdeşti din Sântana de Mureş (preşedinte Horea Hădărău), Asociaţia Voievozii Munţilor Vâlcele (preşedinte pr. Antonie Tămaş), Asociaţia Calea Neamului Braşov, iniţiatoarea acţiunii Români pentru Români, al cărei preşedinte, Mihai Tîrnoveanu, a spus în momentul aderării: „Am încercat, prin acţiunile noastre, să transmitem românilor din Harghita şi Covasna semnele dragostei noastre, ale românilor de peste Carpaţi. Azi, în Forumul Civic au intrat, odată cu asociaţia noastră, acele mii de români care văd în Dumneavoastră, în românii din Harghita, Covasna şi Mureş, un simbol al rezistenţei româneşti. Pentru că dovediţi prin fiecare rugăciune rostită, prin fiecare steag tricolor înălţat şi prin fiecare costum popular purtat că poporul român, oricât de greu ar fi – şi aici este foarte greu – nu moare, că poporul român se poate ridica oricând, în Duhul Neamului. Voi, românii din Harghita şi Covasna, sunteţi un simbol de rezistenţă naţională şi un exemplu pentru toţi românii din întreaga ţară”.

Forumul a aprobat, de asemenea, Programul proiectelor, acţiunilor şi manifestărilor ce vor fi organizate în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri, dintre care reţinem: înălţarea de statui-busturi unor corifei ai Marii Uniri din judeţele Covasna şi Harghita, ridicarea Monumentului martirilor, deportaţilor şi refugiaţilor din Covasna, Harghita şi Mureş – victime ale intoleranţei din timpul războiului civil din anii 1848-1849, 1916-1918 şi a celei instaurate în urma Dictatului de la Viena din septembrie 1940, editarea unor lucrări în colecţia Centenarul Marii Uniri a Editurii Eurocarpatica; cei prezenţi la adunarea Forumului au considerat util să se continue demersurile în vederea elaborării de către Guvernul României a unei strategii de dezvoltare economică prioritară pentru judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, având ca finalitate crearea unor noi locuri de muncă şi stoparea declinului demografic din aceste judeţe, dar şi monitorizarea cazurilor de discriminare a populaţiei româneşti din unele localităţi şi prezentarea acestora instituţiilor abilitate.

În legătură cu evenimentul aniversat anul viitor, PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, a spus: „Forumul Civic este organizaţia românilor din cele trei judeţe: Covasna, Harghita şi Mureş, care promovează ideea românească şi interesul naţional, este mesagerul poporului român din aceste părţi în care credinţa şi identitatea românească au fost leagănul spiritualităţii româneşti. Pentru Centenarul Marii Uniri am propus şi s-a aprobat în Forum ca în toate localităţile româneşti unde au fost delegaţi la Marea Unire, în curtea bisericii ortodoxe să se ridice o troiţă şi să fie pomenite numele fraţilor care au dus mesajul românilor din această parte de ţară la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”.

În cadrul adunării generale de sâmbătă a fost prelungit cu un an mandatul preşedintelui Forumului, prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop.

Consemnare de M. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.