Atenţionare SMS: „Paşaportul dvs. va expira în curând!” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 3 decembrie 2022
Home » Societate » Atenţionare SMS: „Paşaportul dvs. va expira în curând!”
Atenţionare SMS: „Paşaportul dvs. va expira în curând!”

Atenţionare SMS: „Paşaportul dvs. va expira în curând!”

Deţinătorii de paşapoarte care au comunicat la depunerea ultimei cereri un număr de telefon valabil vor fi notificaţi printr-un SMS că le expiră paşaportul cu o lună, până la trei luni înainte.

„Textul mesajului va fi: Paşaportul dvs. va expira în curând. Pentru reînnoire, programaţi-vă online pe epasapoarte.ro (România) sau econsulat.ro (străinătate). Pentru SMS-urile transmise la nivel naţional va figura ca semnatar D.G. Paşapoarte, iar în străinătate, Departamentul Consular. Mesajele vor fi trimise de la numărul scurt 1813, la eticheta de expeditor figurând termenul PAŞAPOARTE”, se precizează în comunicatul de presă al MAE.

De asemenea, în luna martie, vor primi un SMS de notificare cetăţenii cărora le-a expirat paşaportul în ultimele 6 luni.

„Personal, consider că acest demers este bun, vine în ajutorul omului, dar reuşita depinde şi de cât de reale sunt contactele pe care le oferă oamenii”, a declarat comisarul şef de poliţie Dorin Braic, împuternicit şef al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEP) Harghita.

Programarea online pentru eliberarea paşaportului este simplă: solicitantul trebuie să aibă o adresă de e-mail valabilă, unde se va purta corespondenţa; accesează epasapoarte.ro, alege localitatea unde doreşte să îşi depună actele – ele se pot depune oriunde în ţară – şi aşteaptă răspuns cu privire la data şi ora la care trebuie să se prezinte la SPCEEP, cu dovada achitării taxelor şi cu toate documentele cerute. Dacă solicitantul nu se prezintă în ziua şi la ora indicate în e-mail, pierde programarea.

În prezent, cel mai ieftin (96 de lei) şi mai repede (într-o zi) se eliberează paşaportul simplu temporar, valabil timp de un an.

Paşapoartele simple electronice pentru copii până la 12 ani costă 234 de lei şi sunt valabile 3 ani, iar pentru persoanele peste 12 ani sunt valabile 5 ani şi costă 258 de lei.

La cerere, paşaportul electronic poate fi trimis şi la domiciliul solicitantului, care va achita contravaloarea transportului, de aproximativ 10 lei. Trebuie reţinut că în acest caz documentul de călătorie poate fi preluat exclusiv de titular, iar pentru minori va fi preluat de unul dintre părinţi.

„Şi iarăşi un lucru bun, în cazul studenţilor plecaţi din localitatea de domiciliu la studii, paşaportul le poate fi trimis în oraşul unde învaţă, de unde îl pot ridica. Acelaşi lucru este valabil pentru orice persoană care anunţă la depunerea actelor că peste două săptămâni va fi în alt oraş şi cere să i se trimită documentul acolo. Există chiar şi posibilitatea ca, la cerere şi fără costuri suplimentare, să trimitem paşaportul la ambasadă sau consulat oriunde în lume. Deci, dacă cineva are locul de muncă în Spania sau în Australia, vine, depune actele la noi şi îşi ridică noul paşaport de la Ambasada României în ţara respectivă. Şi, dacă are motive întemeiate să ceară paşaportul electronic mai repede, persoana poate trimite un e-mail către Direcţia Generală de Paşapoarte, sesizează situaţia, anexează dovada urgenţei şi poate solicita eliberarea paşaportului mai repede. Am avut astfel de situaţii şi le-am rezolvat în 7 zile, în loc de 14 şi oamenii au fost mulţumiţi”, a precizat comisarul şef Dorin Braic.

Noutăţi în viitorul apropiat

Potrivit unui proiect al Ministerului de Interne, termenul de valabilitate a paşaportului simplu electronic se va dubla, de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, aşa cum este în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

„Se lucrează, dar în viitorul apropiat se va implementa acest proiect, care se va constitui şi într-un ajutor pentru noi şi cetăţeni, fiindcă va evita aglomerarea serviciilor de paşapoarte în perioada verii”, a afirmat şeful SPCEEP Harghita.

De asemenea, se are în vedere limitarea situaţiilor în care se poate solicita paşaportul simplu temporar valabil timp de un an, solicitat de un număr mare de cetăţeni în regim de urgenţă, fie pentru că „uită să-şi facă din timp documentul de călătorie, fie că nu vor să aştepte două săptămâni”, timpul necesar realizării unui document electronic.

Potrivit statisticilor, numărul paşapoartelor temporare solicitate anul trecut în Harghita este de 5.854, reprezentând mai mult de jumătate din totalul de 10.894 de documente de călătorie solicitate.

În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgenţă un paşaport simplu temporar fără a i se cere să dovedească urgenţa invocată. După intrarea în vigoare a proiectului MAI, paşaportul temporar va fi eliberat doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligaţia prezentării documentelor care dovedesc urgenţa.

Cele mai multe solicitări pentru eliberarea paşapoartelor se înregistrează vara, în perioada concediilor. Anul trecut, SPCEEP Harghita a eliberat cu 38% mai multe paşapoarte decât în 2016.

O creştere semnificativă a numărului de cereri pentru eliberarea paşapoartelor s-a înregistrat şi de la începutul lui 2018, în ianuarie fiind cu 48% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, în vreme ce în februarie s-au depus cu 7% mai multe cereri de documente de călătorie faţă de perioada de referinţă a anului trecut.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.