Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Atenţie la spărgătorii de tip nou | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Atenţie la spărgătorii de tip nou
Atenţie la spărgătorii de tip nou

Atenţie la spărgătorii de tip nou

  • Oamenii legii atrag atenţia că în judeţ şi-au făcut apariţia membrii unor grupări infracţionale specializate în furturi din locuinţe, cu metode noi de operare

Poliţiştii harghiteni au lansat un apel către cetăţeni să fie vigilenţi în momentul în care constată că în zona blocului sau locuinţei lor îşi fac apariţia persoane necunoscute, mai ales că în judeţ în ultima perioadă au început să acționeze membrii unor grupări de infractori cu un nou mod de operare şi cu un aspect total diferit de imaginea hoţului obişnuit din mentalul colectiv.

„Mai nou operează unele grupări de infractori specializaţi în furturi din locuinţe, care şi-au schimbat un pic modul de operare, dar şi aspectul. Dacă până acum hoţii erau văzuţi aşa cum îi identifica lumea, după imaginea din conştientul colectiv sau bazată pe stereotipuri, respectiv că ar trebui să aibă o anumită vestimentaţie sau o condiţie mai modestă ori să nu inspire încredere, acum cei care operează sunt îmbrăcaţi elegant şi dacă îi vezi pe stradă nu ai zice că sunt infractori. Au haine de calitate, maşini bune”, a declarat publicaţiei noastre comisarul Manuela Ionescu, coordonator al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita.

Manuela Ionescu a afirmat că membrii acestor grupări nu operează de regulă pe teritoriul judeţul în care locuiesc şi vin în Harghita de pildă din Mureş sau din Satu Mare. Aceasta a precizat că ei trec uşor de primul filtru de la intrarea în bloc, care este interfonul, pentru că locatarii fie văd că sunt oameni bine îmbrăcaţi, cu un comportament civilizat şi îi lasă să pătrundă în imobil, când de fapt ar trebui să le spună că doar persoana la care se presupune că merg în vizită ar trebui să le permită accesul, fie îi lasă pur şi simplu să intre fără a pune întrebări în momentul în care sunt sunaţi de la intrare.

Manuela Ionescu a spus că, de regulă, aceşti infractori acţionează în urma primirii unor ponturi, află că locatarii sunt plecaţi de acasă din postări de pe reţeaua Facebook sau din alte informaţii, pentru că studiază terenul înainte şi preferă locuinţele în care nu este nimeni în acel moment, mai ales că ştiu că fapta poate fi încadrată în categoria uneia mai grave, în cazul căreia se aplică pedepse mai severe, dacă de pildă sunt surprinşi de proprietar şi are loc şi o altercaţie. Ei utilizează în unele situaţii aşa-numite „chei potrivite”, dar au fost şi situaţii în care încuietoarea uşii de la intrare a fost forţată cu ranga, o dată chiar în cazul a trei apartamente din acelaşi bloc şi nimeni nu a auzit nimic, a menţionat reprezentanta IPJ Harghita, care a adăugat că după ce pătrund în apartament hoţii iau de obicei obiecte de valoare care nu sunt voluminoase, cum ar fi laptopuri, telefoane mobile, bijuterii sau bani şi valorifică apoi „prada” la case de amanet din alte judeţe şi astfel prejudiciul poate fi recuperat mai greu.

Aceasta a mai spus că sunt şi hoţi care apasă clanţa de la uşa descuiată a apartamentului şi profită de faptul că proprietarul sau chiriaşul urmăreşte un program la televizor cu volumul ridicat sustrăgând articole de încălţăminte sau obiecte din genţile lăsate în hol, dar membrii grupărilor infracţionale amintite folosesc metode mai sofisticate, pot fi aduşi mai greu în faţa justiţiei şi au şi multe fonduri, ceea ce la un moment dat era o problemă pentru că s-a întâmplat, înainte de modificarea legislaţiei, ca victima să îşi retragă plângerea după ce a primit de la infractori chiar mai mulţi bani decât valoarea prejudiciului creat. Potrivit afirmaţiilor sale, furturile din locuinţe se înregistrează în principal în mediul urban, situaţia din ultima perioadă fiind oarecum asemănătoare în Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa, iar în mediul rural sunt comise astfel de infracţiuni mai mult în satele din zona Odorhei.

În afară de furturile din locuinţe, în ultimele luni s-au sustras şi multe biciclete din holurile blocurilor, care erau lăsate nesupravegheate sau nu erau asigurate cu sisteme de blocare şi închidere solide. Manuela Ionescu a mai precizat că oamenii ar trebui să fie mult mai vigilenţi, pentru că, de exemplu, în „Săptămâna prevenirii” a făcut ea însăşi un experiment şi a sunat, la întâmplare, prin intermediul interfonului la mai multe apartamente din diverse blocuri, pretinzând fie că este femeia de serviciu, fie că este reprezentantă a companiei Hidroelectrica ori a societăţilor furnizoare de apă, electricitate sau alte servicii şi aproape toată lumea i-a permis accesul în clădire fără întrebări sau fără ca măcar să încerce să vadă cine este persoana care a intrat.

Poliţiştii recomandă cu tărie instalarea de camere video la intrarea în imobile, pentru că astfel înregistrările pot fi stocate şi pot fi utilizate pentru identificarea mai rapidă a autorilor în cazul comiterii unor infracţiuni şi în situaţiile în care nu există martori oculari. Totodată, oamenii legii consideră importantă instalarea de interfoane la toate intrările în scările de bloc, care să fie utilizate în mod corespunzător, fără a se permite accesul automat al unor necunoscuţi în imobil, indiferent de cât de frumos vorbesc sau cât de eleganţi sunt, a subliniat doamna Ionescu.

Din datele prezentate de reprezentanta IPJ Harghita rezultă că, în primul semestru al acestui an, în judeţul Harghita au fost înregistrate 348 de furturi, dintre care 76 din locuinţe. Prin efracţie au fost comise 22 de astfel de infracţiuni şi au fost şi mai multe situaţii în care autorii au folosit chei false sau metoda escaladării, fiind înregistrată, comparativ cu primele şase luni ale anului trecut, o creştere în ceea ce priveşte numărul cazurilor în care hoţii pătrund în locuinţa victimei după ce se împrietenesc cu aceasta sau îi câştigă încrederea pretinzând că reprezintă anumite firme sau instituţii ori că pot presta diverse activităţi ca muncitori zilieri.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.