Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Astăzi începe prima ediţie a Ceaun Borsec Festival | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Astăzi începe prima ediţie a Ceaun Borsec Festival
Astăzi începe prima ediţie a Ceaun Borsec Festival

Astăzi începe prima ediţie a Ceaun Borsec Festival

Trei zile pline de evenimente care au menirea să ne facă să ne reamintim de staţiunea din nordul judeţului Harghita

Ideea organizării unui festival la Borsec le-a aparţinut unor doi ardeleni care ţin la oraşul-staţiune din nordul judeţului Harghita. Dan Burlac este un producător de filme, mare parte din ele fiind filme independente, adică un buget limitat; cu toate acestea a reuşit să realizeze producţii care au rămas în cinematografia românească. Tot legat de lumea filmului, el are şi un festival de film – Alpin Film Festival – pe care-l organizează în Predeal, Buşteni şi Braşov. Sanyi este cunoscut pentru toţi cei care au ajuns în Vama Veche, de el legându-se numele Papa la Şoni, sloganul lui fiind gulyasul unguresc şi rockul românesc.

Cei doi – oameni care în domeniile lor au reuşit să demonstreze că sunt buni – s-au întâlnit la Vama Veche şi au pus la cale festivalul din zona pe care o iubesc foarte mult.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, Dan Burlac spunea că, dacă ar fi să rezume în două cuvinte motivul pentru care se organizează acest festival, ar da exemplul sloganului (tagline-ul) sub care se desfăşoară evenimentul: Dor de Borsec. „Consider că Borsecul are un potenţial extraordinar din punct de vedere al activităţii de outdoor (tracking, mountain bike, parapantă, cros montan). Cred că priveliştea de pe Făget este una unică în România, de pe el având posibilitatea să vezi toate masivele din jur – Ceahlău, Călimani.

Sunt foarte convins că Borsecul, cu ajutorul nostru, cu ajutorul celor care vor să vină să se alăture proiectului nostru (pentru că aşteptăm mulţi prieteni să vină, să facem mai bine), vom putea face din Borsec şi din acest festival o instituţie”, spunea Dan Burlac.

Tot el a explicat şi de ce a ales Borsecul, motivul principal fiind multitudinea de etnii din oraş, considerând că schimbul cultural, indiferent dacă este la nivel culinar sau muzical, nu poate face decât „să ne îmbogăţească, să ne dea o imagine despre alte culturi, să învăţăm ceea ce nu ştim deja, să vedem ceea ce ştim deja. „Noi, – preciza Dan Burlac – citind, auzind, informându-ne despre Borsec, am fost fascinaţi de diversitatea de etnii, de naţionalităţi care au trecut pe acolo. Începând cu sec XVIII, când Borsecul a început să se dezvolte ca staţiune termală, el a devenit un oraş cosmopolit, pentru că fabrica de sticlă şi toate meseriile au atras foarte mulţi străini – sloveni, austrieci, saşi, evrei, cehi. În acele vremuri, de la Borsec ajungea apă până la New York – din anul 1804 apele minerale ajungeau în Alexandria, Constantinopol, New York”.

Trei zile de ateliere sportive, de demonstraţii culinare, de concursuri sportive şi muzică

Prima ediţie a festivalului are 3 componente: una sportivă, una culturală şi o componentă muzicală şi culinară.

Papa la Sanyi a reuşit să aducă la Borsec bucătari, profesionişti sau doar pasionaţi de arta culinară, aparţinând mai multor etnii, tătari lipoveni, saşi, ceangăi, mocani şi armeni urmând să ofere, sâmbătă, o demonstraţie de gătit la ceaun. A doua zi, duminică, va fi organizat şi un concurs de gătit, deschis bucătarilor neprofesionişti. Se va participa în echipe alcătuite din 2 membri, fiecare echipă putând găti ce doreşte (o reţetă proprie din familie sau din zonă), dar la ceaun. Juriul va fi alcătuit din 3 bucătari cunoscuţi în ţară şi în zonă, fiind vorba de Liviu Lambrino (finalist al emisiunii concurs Master Chef), chef Vişan, din Cluj Napoca şi Aliz Janossy (redactorul şef al revistei gastronomice din judeţ, Bucătăria secuiască). Iar cel mai important e că lumea care va fi prezentă la festival va putea să deguste gratuit din mâncărurile pregătite atât de bucătari, cât şi de concurenţi.

În ceea ce priveşte componenta muzicală, Sanyi spunea că, fiind un festival cu buget restrâns, i-a invitat pe muzicienii cu care se află în relaţii mai apropiate şi care-l ajută la acest proiect de renaştere a Borsecului.

În cele trei zile, în oraşul-staţiune vor cânta Timpuri Noi, Bosquito, Mircea Vintilă, Nikola Parov Quartet & Herczku Ágnes sau Nightlosers. Sâmbătă, fanfara din Reghin va oferi publicului muzică de promenadă.

Un alt moment important şi captivant al festivalului va fi conferinţa de sâmbătă la care sunt invitaţi, aşa cum îi numea Dan Burlac, cei mai buni ambasadori ai outdoor-ului din România. Este vorba de Tibi Uşeriu, Zsolt Török, Avram Iancu, Toma Coconea şi Eduard Novak, aceştia urmând să stea de vorbă cu publicul în cadrul unui eveniment care va avea loc sâmbătă, de la ora 15:00. Legat de acest aspect, de precizat faptul că deja Avram Iancu răspunde la întrebări postate pe pagina de Facebook a festivalului; totodată, întrebări se pot adresa şi lui Zsolt Török, acesta trimiţând întrebările organizatorilor prin intermediului e-mail-ului, care apoi ajung pe facebook.

În Borsec va ajunge şi o expoziţie – intitulată APA – care este realizată de cei mai buni fotografi de natură din România, lucrările acestora urmând să fie expuse în parcul central.

Cu sprijinul Institutului Maghiar din Bucureşti, în parcul central se va amenaja o altă expoziţie fotografică în care va fi redată istoria Borsecului. Apoi, din Harghita, expoziţia va ajunge şi în alte oraşe importante din ţară, astfel că Borsecul poate fi din nou recunoscut.

Prin intermediul aceleiaşi instituţii, s-a reuşit să se aducă şi filmul maghiar Despre trup şi suflet (proiecţia va fi astăzi). Partea cinefilă va fi completată de alte două proiecţii: România neîmblânzită (sâmbătă) şi „Protecţia mediului” (SUA).

Un punct important în festival îl reprezintă şi prezenţa lui Cernat DG – probabil cel mai bun sculptor cu drujba din România. El va oferi sâmbătă o demonstraţie de sculptură în lemn, cu drujba, în Poiana Zânelor, realizând imaginea ursului care apare pe logo-ul apei minerale Borsec.

Partea artistică va fi completată cu alte demonstraţii de pictură, dansuri sau teatru de păpuşi.

Referindu-se la componenta sportivă, Emil Keresztes, şeful Serviciului Salvamont din Gheorgheni, vorbea despre un concurs de alergare montană. Va fi un cros de 10,3 km, cu o diferenţă de nivel de 481 de metri. Startul se va da din faţa Biroului de Informare Turistică din Borsec, se va ajunge pe Vârful Făget (aflat la 1.310 metri), după care se revine în staţiune, în punctul de unde s-a plecat. Înscrierile se fac doar la faţa locului, în ziua concursului, între orele 08:00-09:30, iar taxa de participare variază între 15 lei (pentru cei sub 18 ani) şi 25 de lei (pentru adulţi).

Şi pentru ciclişti s-a pregătit un program, aceştia fiind invitaţi în fiecare zi, de la 08:00 dimineaţa, la un tur de aproximativ 7 km.

Pentru cei mici s-a amenajat o Via Ferata, iar cei mari pot învăţa primele „secrete” din alpinism sau parapantism.

Duminică, spunea Dan Burlac, se va organiza un concurs de orientare puţin atipic. Concurenţii vor primi o hartă pe care sunt marcate 10 puncte importante din staţiune, iar pe spate vor fi 10 întrebări referitoare la istoria Borsecului. Concurenţii vor trebui să răspundă la întrebări, după care, pe traseu, vor face poze, le vor posta pe Instagram sau Facebook cu #DorDeBorsec, iar câştigătorul va fi cel care va aduna cele mai multe like-uri.

Ceaun Borsec, prezent în FestivApp

Cea mai recentă noutate este dată de realizarea unui parteneriat în urma căruia festivalul este prezent în aplicaţia FestivApp, dedicată telefoanelor mobile (disponibilă atât pe Android, cât şi pe iOS). Aplicaţia (care funcţionează şi fără acces la Internet) oferă  servicii de sortare pe categorii sau locaţii, navigare către locaţii, vizualizare personalizată a evenimentelor favorite, alertă cu 30 de minute înainte de începerea evenimentelor favorite.

Din programul Ceaun Borsec Festival

Sâmbătă, 14 iulie

Ora 08:00 – Borsec CICLISM (Centrul de informare turistică Borsec)

Ora 09:00-14:00 – Sport cros montan: Cupa Borsec 2018 (Centrul de informare turistică Borsec)

Ora 10:00-16:00 – GASTRO – Demonstraţie culinară: zece etnii-zece culturi / Gastro CEAUN MARATON (pârtia de schi)

Ora 10:00-18:00 – Demonstraţie sculptură cu drujba (pârtia de schi)

Ora 11:00-19:00 – ateliere pentru copii, de sport, de muzică, de dans, de artă tradiţională, de sănătate

Ora 11:00-12:00 – vernisajul expoziţiei foto Istoria Borsecului (Izvorul Kossuth – Izvorul nr.10)

Ora 12:00-17:00 – Fanfara Papai (parcul central Borsec)

Ora 15:00-17:00 – Conferinţa CULTURA OUTDOOR cu Avram Iancu, Eduard Novak, Tibi Uşeriu, Toma Coconea, Török Zsolt (pârtia de schi)

Ora 18:00-19:30 – proiecţia filmului „România neîmblânzită” (restaurant Faló)

Ora 18:30-00:30 – concerte: Égvilág; Nikola Parov Quartet & Herczku Ágnes; Fanfara Transilvania; Bosquito (pârtia de schi)

Ora 00:30-02:00 – Hora Urbană – petrecere cu muzică live şi dans interactiv (dans moldovenesc, ţigănesc, maghiar), pârtia de schi

 

Duminică, 15 iulie

Ora 09:00 – Borsec CICLISM (Centrul de informare turistică Borsec)

Ora 10:00-13:00 – Concurs de orientare turistică (Centrul de informare turistică Borsec)

Ora 10:00-16:00 Concurs culinar: Ceaun Borsec Festival (pârtia de schi)

Ora 11:00-12:00 – Teatru de Păpuşi „Insomnia” (parcul central Borsec)

Ora 12:00-19:00 – Ateliere de sport, de muzică, de construcţie şi mânuire de păpuşi, de slacklining, de muzică, dansuri şi artă tradiţională

Ora 18:00-20:00 – Spectacol dansuri tradiţionale moldoveneşti (pârtia de schi)

Ora 18:00-19:30 – Proiecţia filmului „Protecţia mediului” (SUA) (restaurant Faló)

Ora 18:00-20:00 – spectacol dansuri tradiţionale (pârtia de schi)

Ora 20:00-20:30 – Festivitatea de premiere (pârtia de schi)

Ora 19:00-23:00 – concerte: Anna &The Band; Mircea Vintilă; Nightlosers (pârtia de schi)

Ora 00:00-02:00 Hora Urbană – petrecere cu muzică live şi dans interactiv (dans moldovenesc, ţigănesc, maghiar) (pârtia de schi)

 

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.