Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Astăzi începe Festivalul de Muzică Veche, ediţia 2018 | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Cultură » Astăzi începe Festivalul de Muzică Veche, ediţia 2018
Astăzi începe Festivalul de Muzică Veche, ediţia 2018

Astăzi începe Festivalul de Muzică Veche, ediţia 2018

Artişti din 8 ţări vor susţine concerte timp de 8 zile în municipiul reşedinţă de judeţ

Unul dintre evenimentele culturale cele mai importante din zonă, Festivalul de Muzică Veche, ediţia 2018, îşi deschide porţile duminică. Artişti din 8 ţări vor susţine, timp de 8 zile, concerte în diverse spaţii din Miercurea Ciuc, principala locaţie fiind Cetatea Mikó, la care se adaugă diferite biserici din judeţ, evenimente fiind organizate şi în cinematograf, săli ale Colegiului Naţional „Márton Áron”, clubul şi holul Centrului Cultural Judeţean, dar şi pieţe publice. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Judeţean, Consiliul Judeţean Harghita şi Primăria municipiului Miercurea Ciuc.

Directorul artistic al Festivalului de Muzică Veche, dr. Ignac Csaba Filip, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută pe scena Cetăţii Mikó, că tema principală a ediţiei din acest an este muzica veche spaniolă. „Am încercat să cuprindem epocile din Evul Mediu până în clasicism, dar şi începutul romantismului spaniol”, a spus directorul artistic al festivalului. Motto-ul din acest an este „Musica apasionada”/„Muzica pasională”.

Dr. Ignac Csaba Filip a precizat că este a 10-a ediţie pe care o organizează, dar în acest an se marchează şi un deceniu de la înfiinţarea Orchestrei Baroce a Festivalului, ocazie cu care aceasta va interpreta celebrul oratoriu „Patimile după Matei” de J. S. Bach, un concert de aproape 3 ore, operă scrisă pentru două orchestre, două coruri (despre care s-a relatat pe larg în ediţia anterioară a ziarului).

Directorul artistic al festivalului a spus că şi la această ediţie, ca în fiecare an, organizatorii au încercat să aducă unele dintre cele mai renumite formaţii din Europa, dar în festival vor fi incluse şi cele din ţară. Artiştii ce vor fi prezenţi la festival provin din: Spania, Germania, Franţa, Italia, Ungaria, Suedia, Olanda şi, bineînţeles, România. Dintre formaţiile mai cunoscute la nivel european amintim doar câteva: Capella de Ministrers (Spania), Modo Antiquo (Italia), Les Paladins (Franţa), Quoniam (Italia), Barozda (România, Ungaria, Suedia).

Pe lângă concertele de muzică veche, din programul festivalului vor mai face parte: prezentări de carte, proiecţie de film, degustare de vinuri spaniole, prezentare de instrumente, expoziţie, etc.

„Sperăm să oferim o săptămână cu evenimente deosebite”, a conchis dr. Ignac Csaba Filip, adresând o invitaţie tuturor să participe la aceste manifestări artistice.

Prezent la conferinţa de presă, Barti Tihamér, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a apreciat că Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc este unic, iar cu el „ne putem mândri toţi cei din judeţ, dar şi din România”. „Sper că vor participa cât mai mulţi harghiteni la acest festival, dar şi cei care vizitează Harghita, pentru a vedea şi din acest punct de vedere frumuseţea judeţului nostru, că încercăm să punem accent pe valorile culturale”, a spus, printre altele, Barti Tihamér.

La rândul său, Füleki Zoltán, viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, a declarat că „este foarte îmbucurător că se organizează acest festival în judeţul nostru”. Vorbind despre faptul că la conferinţă s-a aflat şi Ansamblul Barozda, a spus că această formaţie trebuie să fie un exemplu, deoarece şi în perioada comunistă a fost prezent la festival, până când a fost desfiinţat. „Eu spun că şi atunci oamenii s-au regăsit în cultură, în muzica veche şi festivalul din acest an e încă o dată un bun exemplu că această muzică este actuală şi în secolul XXI”, a spus viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc.

Directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angela, a vorbit în intervenţia sa mai mult despre aspecte organizatorice. Astfel, a arătat că programul festivalului apare în limbile română, maghiară şi engleză. De asemenea, a amintit că jumătate din bugetul festivalului a fost finanţat de Consiliul Judeţean Harghita (în subordinea căruia se află şi Centrul Cultural Judeţean), susţinători ai evenimentului mai fiind şi Consulatul Germaniei, Institutul Cervantes, instituţii din Ungaria etc. Ferencz Angela a mai spus că sunt apreciate donaţiile care se primesc de la prietenii festivalului, deoarece chiar dacă există finanţare, „niciodată nu e suficientă”. Aceasta a mai amintit că şi în acest an sunt foarte mulţi voluntari, ceea ce este îmbucurător.

Directoarea Centrului Cultural Judeţean a mai subliniat faptul că toate informaţiile, ştirile şi programul festivalului, actualizate, se găsesc pe site-ul evenimentului – www.regizene.ro – care poate fi accesat în limbile română, maghiară, engleză.

Din programul Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc

Duminică, 8 iulie: comuna Siculeni, Capela Sfânta Ana (Siculicidium), ora 12:00Renáta Gebe-Fűgi şi Erich Türk (România): Cât de mare trebuie să fie o orgă?;

Cetatea Mikó (Piaţa Cetăţii, nr. 2) (în caz de vreme nefavorabilă, sala mare a Teatrului Municipal „Csiki Játékszin”), ora 17:00 – deschiderea oficială a Festivalului; 17:30 – Ansamblul BAROZDA (România, Ungaria, Suedia): Cinstirea Fecioarei Maria în muzica Evului MediuCântece din culegerile Cantigas de Santa Maria (CSM, sec. XIII) şi Llibre Vermell de Montserrat (LVM, sec. XIV); 19:00 LES PALADINS (Franţa): Viva España.

Luni, 9 iulie: Colegiul Naţional „Márton Áron”, Sala 218 (str. Márton Áron, nr. 80), ora 16:30 – Prelegere: Zarzuela barocă – vocalitate, dramatism şi senzualitateANGELA ŞINDELI (România);

Colegiul Naţional „Márton Áron”, Sala Festivă, ora 19:00TRIONFALE (România): Muzică spaniolă europeană şi sud-americană din secolele XVII şi XVIII.

O noutate în acest an este că sunt concerte ale festivalului cu taxă de intrare. Preţul biletelor este cuprins între 5 şi 20 de lei, dar unele evenimente rămân gratuite. Biletele se pot achiziţiona la faţa locului sau la cinematograf.

∗∗∗

Concomitent cu festivalul, va avea loc şi Universitatea de Vară de Muzică Veche, în cadrul căreia se vor desfăşura 10 cursuri de măiestrie plus 2 cursuri opţionale pentru toţi cei aproximativ 90 de participanţi, susţinute de 11 profesori şi 7 colaboratori. De asemenea, vor avea loc şi 2 prelegeri publice. (Şt. P.)

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.