Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Astăzi a început vaccinarea anti-COVID cu cea de-a treia doză | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Astăzi a început vaccinarea anti-COVID cu cea de-a treia doză
Astăzi a început vaccinarea anti-COVID cu cea de-a treia doză

Astăzi a început vaccinarea anti-COVID cu cea de-a treia doză

  • Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager – Pfizer şi Moderna – indiferent de schema iniţială

Începând de marţi, 28 septembrie, persoanele care au mai mult de şase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID se pot vaccina cu oricare dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager.

Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19, doza a 3-a de vaccin este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe:

– persoanelor vulnerabile de peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanelor din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare;

– persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.

Accesul la vaccinare este permis şi recomandat şi altor categorii populaţionale, care au cel puţin şase luni de la administrarea dozei a 2-a de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Trebuie să ştiţi că doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, persoanele vaccinate cu AstraZeneca vor primi doza a 3-a cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

„Putem solicita AstraZeneca pentru prima şi a doua doză de vaccin anti-COVID, dar nu şi pentru cea de-a treia. Recomandarea este să te vaccinezi cu acelaşi tip de vaccin cu care te-ai vaccinat, dar nu este obligatoriu, cu excepţia AstraZeneca. De exemplu, dacă cineva s-a vaccinat cu Pfizer, poate solicita Moderna, sau poate cere Pfizer dacă a fost vaccinat anterior cu Moderna. Trebuie doar să anunţe dinainte centrele de vaccinare cu privire la această alegere. Eu recomand programarea prin platforma de vaccinare, dar există şi posibilitatea de vaccinare prin adresarea directă la centrul de vaccinare. În ultimul caz, cu timpul vor fi probleme în privinţa asigurării vaccinului la alegere”, a arătat, luni, dr. Tar Gyӧngyi, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, în cadrul întâlnirii Colegiului Prefectural.

Dat fiind faptul că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel.

Dr. Tar a precizat că în principiu, vor fi deschise centrele care au funcţionat şi la debutul vaccinării anti-COVID în judeţ, ele fiind deschise în intervalul orar 08:00-20:00, cu excepţia centrului de vaccinare din oraşul Borsec, unde există probleme legate de personal. De altfel, activitatea centrelor va fi adaptată în funcţie de numărul de solicitări.

La cererea a două unităţi de învăţământ din judeţ, s-a aprobat, luni, şi deschiderea câte unui centru de vaccinare, unde urmează să fie vaccinaţi elevii, studenţii, aparţinătorii acestora şi profesorii din unităţile de învăţământ respective. Este vorba despre un liceu din municipiul Odorheiu Secuiesc şi despre Universitatea „Sapientia”.

Cu acest prilej, dr. Tar Gyӧngyi a recomandat respectarea măsurilor impuse elevilor odată cu trecerea la învăţământul online la clasele în care au fost confirmate cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2.

„Văzând şi primind semnale îngrijorătoare, apelăm la spiritul civic al părinţilor care au copii care îşi desfăşoară activitatea şcolară în online, ca activitatea de după şcoală să o organizeze astfel încât copilul să stea mai mult acasă. Pe durata celor 14 zile de învăţământ online, întâlnirile în afara domiciliului trebuie tratate cu prudenţă, altminteri măsura de a învăţa acasă va fi un sacrificiu zadarnic”, a spus şefa DSP Harghita.

Ieri, în judeţul Harghita erau 33 de clase/grupe care studiază online.

Nu trebuie să ne facem griji pentru vaccinul alocat dozei a treia, conducerea DSP dând asigurări că „există stocuri suficiente, şi vom aduce alte doze ori de câte ori va fi nevoie”.

Persoanelor care încă nu şi-au administrat vaccinul până acum, conducerea DSP le recomandă să o facă, pentru a preveni îmbolnăvirea.

„Celor care au ezitat sau au neglijat să îşi administreze doza a doua, le amintesc faptul că infectările predomină în cazul persoanelor vaccinate cu schemă incompletă, ele având un risc mai mare de infectare. Iar celor care nu s-au vaccinat deloc, le recomand să o facă cât mai repede, pericolul fiind mare în contextul creşterii numărului de cazuri”, a menţionat dr. Tar.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei a 3-a se face prin mijloacele deja cunoscute, prin intermediul platformei naţionale de programare la vaccinare inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare.

Persoanele din centrele medico-sociale şi rezidenţiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, vor fi vaccinate cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziţie de către direcţiile de sănătate publică judeţene.

Iar beneficiarii vor primi adeverinţe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menţionarea celor trei doze efectuate.

În judeţul Harghita se înregistrau, luni, peste 370 de cazuri active de COVID-19, din care cam 40% erau internate în spital (134 de cazuri) şi 227 de cazuri izolate la domiciliu.

„Spitalele sunt destul de încărcate, permanent deschidem câte o secţie sau câte un compartiment pentru cazurile noi care se internează, iar la ATI toate paturile ocupate; cum se eliberează un pat, se şi ocupă. Vedem cazuri mai grave (…) de aceea la ATI avem un grad de încărcare mult mai mare faţă de restul paturilor de pe secţii, deşi am mărit capacitatea. Dar avem pacienţi COVID şi din alte judeţe. (…) A crescut şi numărul deceselor, zilnic avem 1-2 decese, faţă de sezonul estival, când au trecut perioade lungi fără decese COVID. Am avut recent decese ale persoanelor în vârstă nevaccinare, dar am avut şi decese la persoane trecute prin boală mai tinere şi nevaccinate, de 41, de 50 de ani, cu comorbidităţi, dar nu grave, de pildă o uşoară obezitate, tensiune mai ridicată, dar nu deosebit de gravă”, a afirmat directorul executiv al DSP Harghita.

Instituţia Prefectului Harghita a informat, la rândul ei, că la începutul săptămânii au fost confirmate: 8.843 de cazuri, cu 13 mai multe decât în ultimele 24 de ore, incidenţa numărului de cazuri la 1.000 de locuitori fiind de 1,05 la o mie de locuitori în ultimele 14 zile.

Trei localităţi – Mădăraş (4,55‰), Ulieş (3,47‰) şi Mărtiniş (3,38‰) sunt în scenariul roşu, în scenariul galben au intrat Topliţa, Zetea, Subcetate, şi Vărşag, apropiindu-se vertiginos Mugeni şi Cristuru Secuiesc, restul localităţilor fiind în scenariul verde.

„Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19”, a concluzionat dr. Tar Gyӧngyi.

Potrivit CNCAV, vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.