Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Asigurat sau nu, pachetul tău e pus deoparte! | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Asigurat sau nu, pachetul tău e pus deoparte!
Asigurat sau nu, pachetul tău e pus deoparte!

Asigurat sau nu, pachetul tău e pus deoparte!

Diferenţa, de la caz la caz, o face doar conţinutul lui…

După cum bine se ştie, până la sfârşitul lunii în curs, toţi furnizorii de servicii medicale, care vor să intre în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, trebuie să semneze contractele, acţiunea fiind, după cum preciza preşedintele-director general al instituţiei judeţene, în plină desfăşurare, aşa cum este prevăzută ea într-un calendar din vreme întocmit.

Acum, ceea ce este important, cred eu, ţine de pachetele medicale pentru perioada 2016-2017, valabile începând încă din prima zi a lunii în curs, după ce astă-primăvară Guvernul a decis să amâne aplicarea lor cu trei luni.

Dar, fără a mai lungi povestea, trec direct la subiect şi vă spun că, potrivit prevederilor HG 161/2016, vorbim despre două pachete medicale: pachetul minimal de servicii, destinat persoanelor neasigurate în sistemul sanitar autohton şi pachetul de servicii de bază, destinat persoanelor asigurate.

Mă opresc repede la cel dintâi şi încep cu…

 Asistenţa de urgenţă şi câteva consultaţii gratuite…

…asigurate de către medicii de familie, care pot oferi persoanelor neasigurate asistenţă de specialitate pentru urgenţe sau consultaţii periodice. Mai exact, sublinia d-l Duda Tihamér Attila, şeful CAS Harghita, se va putea beneficia de o singură consultaţie pentru fiecare situaţie de urgenţă, indiferent că pacientul este sau nu înscris la un medic de familie, în scopul acordării primului-ajutor şi eventual pentru trimitere la urgenţe.

Tot o consultaţie se va acorda pentru fiecare boală cu potenţial epidemiologic, o boală infecţioasă regională ce poate provoca o izbucnire epidemică (ex. hepatită virală, rabie sau tuberculoză), suspicionată sau confirmată.

De asemenea, medicii de familie vor asigura consultaţii pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lăuziei, care vor consta în luarea în evidenţă (primul trimestru), supravegherea lunară (între luna a III-a şi a VII-a) şi bilunară (între luna a VII-a şi a IX-A), urmărirea lăuziei la externarea din maternitate şi apoi la patru săptămâni de la naştere.

Supravegherea gravidelor va include şi testarea pentru HIV şi hepatită B, respectiv hepatită C.

În acelaşi timp, persoanele neasigurate vor putea să se bucure de două consultaţii pe an pentru planificarea familială şi indicarea unei metode contraceptive, o consultaţie preventivă şi examinarea pentru constatarea decesului, cu sau fără eliberare de acte medicale.

  În numărul următor al jurnalului nostru rămânem la „Pachetul minimal” şi îi informăm pe cititorii noştri neasiguraţi în legătură cu ceea ce include el referitor asistenţa medicală ambulatorie şi nu numai…

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.