Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Artefacte din situl Păuleni-Ciuc, supuse analizei microscopice şi spectrometrice | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » Artefacte din situl Păuleni-Ciuc, supuse analizei microscopice şi spectrometrice
Artefacte din situl Păuleni-Ciuc, supuse analizei microscopice şi spectrometrice

Artefacte din situl Păuleni-Ciuc, supuse analizei microscopice şi spectrometrice

Un număr de 60 de artefacte preistorice provenind din colecţia Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu-Gheorghe, cea mai mare parte descoperite în situl arheologic de la Păuleni-Ciuc – „Dâmbul Cetăţii”, vor fi supuse analizei microscopice şi spectrometrice.

Această analiză se va realiza în cadrul proiectului „Microscopia, spectrometria şi patrimoniul arheologic mobil. Noi perspective asupra valorilor trecutului”. Proiectul se adresează instituţiilor cu atribuţii în cercetarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional, specialiştilor din muzee, dar şi elevilor sau publicului larg interesat.

pauleni2Managerul de proiect, arheologul Dan Buzea, preciza că materialele studiate în cadrul proiectului provin din nivelurile de locuire, atât din complexe, precum locuinţe de suprafaţă, gropi, cât şi din afara lor. De asemenea, acestea acoperă o largă paletă cronologică şi culturală, începând cu prima civilizaţie eneolitică de pe teritoriul României (cultura Cucuteni-Ariuşd) şi continuând cu descoperirile din epoca bronzului mijlociu (culturile Costişa/Ciomortan şi Wietenberg).

Dan Buzea a mai spus că, pe lângă studierea artefactelor, care va fi făcută de către specialişti în domeniul patrimoniului arheologic mobil, vor fi organizate şi lecţii deschise sau workshop-uri cu implicarea elevilor de la şcoli şi licee, inclusiv din Harghita. Totodată, va fi organizată şi o expoziţie itinerantă, în care se vor prezenta etapele de analiză, metodologia modernă de analiză a artefactelor preistorice şi rezultatele obţinute.

În cadrul proiectului, care este organizat de Asociaţia Cultural Ştiinţifică „Carpaţii Răsăriteni” şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, printre parteneri se află şi Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.