Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 900 de copii instituţionalizaţi au început noul an şcolar în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Învățământ » Aproximativ 900 de copii instituţionalizaţi au început noul an şcolar în Harghita
Aproximativ 900 de copii instituţionalizaţi au început noul an şcolar în Harghita

Aproximativ 900 de copii instituţionalizaţi au început noul an şcolar în Harghita

În ciuda gravelor probleme financiare cu care se confruntă Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, debutul şcolii i-a găsit pregătiţi pe elevi cu tot ce le trebuie

La Centrul de Plasament de tip Familial nr. 2 din Miercurea Ciuc, aproximativ 130 de copii şi tineri urmează cursurile şcolare, începând de la clasa zero, până la liceu şi şcoală profesională. Sunt aici şi patru studenţi, care îşi desăvârşesc studiile.

„Am reuşit să achiziţionăm rechizitele şcolare. Pentru început, cu siguranţă vor fi de ajuns, avem măşti pentru copii, iar în cursul săptămânii vom cumpăra haine noi pentru cei mici; cei mai mari vor merge să-şi aleagă ei îmbrăcămintea. Nu pot spune că suntem foarte bine pregătiţi, dar copiii au cele necesare pentru şcoală. De câţiva ani, ne confruntăm cu deficite bugetare. Erau ani când într-adevăr reuşeam să ne pregătim de la A la Z; acum nu pot să spun că stăm rău, dar nu mai este ca atunci, când ne permiteam să cumpărăm rechizite pentru tot anul”, ne-a povestit dna Zsurzs Angéla, directoarea Centrului de Plasament de tip Familial nr. 2 Miercurea Ciuc.

Copiii au aşteptat cu nerăbdare începutul şcolii. „Au stat prea mult acasă, doar cu însoţitorii, în comparaţie cu anii trecuţi, când au mers din tabără în tabără”, explică dna Zsurzs. Doar cei de peste 16 ani au avut voie să iasă din centre sau din case.

Aşteptata începere a anului şcolar şi revederea cu colegii provoacă îngrijorare în rândul educatorilor.

„Doamne fereşte să se îmbolnăvească vreun copil! Nici nu ştiu cum o să fie, trebuie să fim pregătiţi. Începe sezonul răcelilor, al gripei; acum, cum diferenţiază ei răceala de COVID-19, eu asta nu ştiu, dar regula noastră este că, dacă avem copii infectaţi cu coronavirus, atunci toată casa intră în carantină. Le-am explicat copiilor şi le spunem continuu să aibă grijă de ei, cum să se protejeze, să poarte masca, să se spele pe mâini, să se dezinfecteze, să se distanţeze. Mai mult nu putem, dar copiii, chiar dacă le explici, spun bine şi fac ce ştiu ei. Dar mă gândesc că şi cei de la şcoală or să-i verifice”, continuă şefa Centrului de Plasament de tip Familial nr. 2 Miercurea Ciuc.

Temerile sunt justificate, ţinând cont că ieri s-a încheiat perioada de izolare a unor rezidenţi, contacţi ai unor colegi infectaţi cu SARS-CoV-2.

„Am avut câteva cazuri de infectare în casele de tip familial. Copiii care au contractat virusul au fost spitalizaţi, iar ceilalţi contacţi au stat izolaţi, într-o altă casă, timp de 14 zile. Slavă Domnului, nu am avut probleme mai grave, nu am avut situaţii de răspândire în vreun centru, ci cazuri punctuale. Chiar astăzi (luni, 14 septembrie – n.a.) a expirat izolarea pentru unii copii. La noi nu ai ce să închizi, ca la şcoală, la noi copiii sunt acasă. Ceea ce putem face este să-i izolăm, ca să nu se amestece cu ceilalţi”, a declarat directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán.

Potrivit acestuia, centrele de copii şi tineri sunt monitorizate permanent de Direcţia de Sănătate Publică, testarea acestora şi a personalului având loc, de obicei, o dată la două săptămâni. Astfel au fost depistate cazurile infectate din sistemul de protecţie socială, cazurile de copii şi tineri infectaţi cu noul coronavirus fiind, până în prezent, asimptomatice.

Pe lângă rechizite, copiii din centrele de plasament, din casele şi apartamentele de tip familial mai au nevoie de multe altele, inclusiv de hrană, de încălzire şi de apă caldă şi de celelalte utilităţi, de îmbrăcăminte şi de încălţăminte potrivite pentru sezonul rece. Dar DGASPC a ajuns la fundul sacului. Suma alocată la rectificarea bugetară de luna trecută Consiliului Judeţean Harghita pentru serviciile sociale a fost neîndestulătoare pentru funcţionarea sistemului şi pentru plata salariilor angajaţilor pe luna august. Pentru ca ei să poată fi retribuiţi, autoritatea publică judeţeană a adăugat suma de 1,2 milioane de lei din excedentul anilor precedenţi. Odată cu achitarea facturilor aferente lunii în curs, conturile DGASPC se golesc.

„Aşteptăm rectificarea. E clar, noi am rămas fără fonduri, în septembrie suntem cât de cât acoperiţi, mai avem cu ce să plătim facturile, dar din octombrie nu mai avem din ce să asigurăm cheltuielile de funcţionare. Pentru ultimul trimestru nu avem nimic, nici pentru cheltuieli materiale, nici pentru salariile angajaţilor, suntem total descoperiţi”, a spus, cu subiect şi predicat, directorul DGASPC Harghita.

Peste 1.200 de copii sunt integraţi în sistemele de protecţie socială care funcţionează în Harghita. Numai 170 trăiesc în centre ale organizaţiilor neguvernamentale, restul în diferite forme de plasament ale Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului: 100 sunt în familii de plasament, iar ceilalţi în centre sociale, case de tip familial, la asistenţi maternali profesionali şi în centre pentru copii cu dizabilităţi. Lor li se adaugă sute de persoane vârstnice, bătrâni neputincioşi şi bolnavi, cărora nu are cine să le poarte de grijă.

***

Stimulentele aprobate de Parlament, în valoare de 2.500 de lei/persoană destinate angajaţilor care au fost obligaţi prin Ordonanţă Militară să se mute în centrele sociale în perioada de urgenţă, lăsându-şi familiile, pentru a fi alături de copiii şi de tinerii instituţionalizaţi, nu au ajuns la destinatari nici până astăzi.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.